Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η δυνατότητα χρήσης δυτικών όπλων από το Κίεβο
Διαβάζεται σε 4'Το ΝΑΤΟ συνέρχεται στην Πράγα με επίκεντρο το ζήτημα της χρήσης των δυτικών όπλων από το Κίεβο. Οι συζητήσεις για τους πυραύλους Taurus και τα συστήματα Patriot
- 30 Μαΐου 2024 16:13
Η Ατλαντική Συμμαχία συνέρχεται σήμερα και αύριο στην Πράγα σε άτυπη σύνοδο υπό την πίεση ορισμένων εκ των μελών της, ανάμεσά τους και η Γαλλία, που θέλουν να δοθεί πλέον η δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τους νατοϊκούς συμμάχους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν κατά την σύνοδο το θέμα αυτό, καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά, κυρίως σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο.
Η συζήτηση για τη χρήση ή μη των όπλων που έχουν χορηγήσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα πυραύλων μακρού βεληνεκούς, έχει φέρει αναταραχή στις νατοϊκές χώρες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε θετικός, αλλά πολλές χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, λόγω φόβου για μια ενδεχόμενη απευθείας αναμέτρηση με την Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.
«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στην χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο.
Το Βερολίνο αρνείται σταθερά να χορηγήσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία
Διότι στην πραγματικότητα η γερμανική θέση δεν έχει μεταβληθεί, επιμένουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Την στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ουκρανία πυραύλους μακρού βεληνεκούς, τους Taurus, τους οποίους ζητά με επιμονή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Γαλλία θα εγείρει το θέμα στην σύνοδο της Πράγας με την ελπίδα ότι θα αλλάξει την γνώμη των διστακτικών συμμάχων, ειδικά της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ.
«Οι ιδέες του προέδρου Μακρόν θα βοηθήσουν του συμμάχους» που θεωρούν ότι οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να εξαφανισθούν, δήλωσε διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ.
Όμως η Ουάσινγκτον διατηρεί προς το παρόν τις επιφυλάξεις της. «Σήμερα δεν έχω καμία νέα πληροφορία για το θέμα», δήλωσε χθες η αμερικανίδα πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Τζουλιάν Σμιθ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν άφησε ωστόσο περιθώρια για αλλαγή της στάσης της χώρας του.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανία «θα προσαρμόσουν» την βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία, δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας.
Η συζήτηση στην Πράγα θα αφορά την όλο και επιτακτικότερη ανάγκη προμήθειας συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Το Κίεβο ζητά επιμόνως τους τελευταίους μήνες τέτοια συστήματα.
Συστήματα Patriot
«Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας το 25% αυτών που έχουμε ανάγκη για να υπερασπισθούμε την Ουκρανία, μιλώ για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», κυρίως των ισχυρών αμερικανικών συστημάτων Patriot, υπενθύμισε στις 18 Μαΐου ο Βολοντίμρι Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο AFP.
Το αίτημά του για την προμήθεια τουλάχιστον επτά τέτοιων συστημάτων είχε μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα την αποστολή μόνο ενός από την Γερμανία.
Η Ολλανδία επιδιώκει να πείσει ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία να παραχωρήσουν ορισμένα αναγκαία εξαρτήματα για την συναρμολόγηση ακόμη ενός συστήματος Patriot για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολονγκρεν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν επίσης με την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο και θα συζητήσουν ένα πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση. Όμως πολλές χώρες αναρωτιούνται για το περιεχόμενο αυτής της πρότασης που έχει διατυπωθεί από τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Όλοι κατανοούν την ανάγκη να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεν θέλουμε επίσης να είναι μόνο αέρας», δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Οι νατοϊκοί σύμμαχοι εμφανίζονται πάντως πιο ενωμένοι στο θέμα της μεταφοράς από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ της ευθύνης του συντονισμού της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο συντονισμός αυτός γίνεται σήμερα από την Ουάσινγκτον, αφού το ΝΑΤΟ είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να τον αναλάβει για να αποφύγει μία κλιμάκωση με την Μόσχα. Σήμερα, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για μία τέτοια απόφαση, η οποία θα επιτρέψει την συνέχεια στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στην περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.