Tελειώνουμε τον «πόλεμο» της φέτας: Bρήκαμε αυτή που κοστίζει όσο είπε ο πρωθυπουργός

Διαβάζεται σε 2'
Tελειώνουμε τον «πόλεμο» της φέτας: Bρήκαμε αυτή που κοστίζει όσο είπε ο πρωθυπουργός
Βρήκαμε ελληνική φέτα που κοστίζει όσο είπε ο Πρωθυπουργός -αλλά όχι στην Ελλάδα. iStock

Την τελευταία εβδομάδα εξελίσσεται στην ελληνική πολιτική σκηνή ο «πόλεμος» της φέτας. Άρχισε μετά έναν ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την τιμή του κιλού που δεν ήταν απόλυτα λάθος.

Πριν σχεδόν μια εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η φέτα στη χώρα μας στοιχίζει 6.28 ευρώ το κιλό, στο πλαίσιο ομιλίας που αφορούσε και την ακρίβεια.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος έγραψε για «φάουλ», καθώς σε μια αναζήτηση που έκανε, δεν βρήκε φέτα που να πωλείται σε ποσό μικρότερο των 10 ευρώ το κιλό.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ γενικά είχαν προκύψει ενστάσεις, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε πως ο κύριος Μητσοτάκης αναφερόταν στην τιμή του μισού κιλού, αφού αυτό αναφερόταν στο έγγραφο που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Κάποιες ημέρες αργότερα και ενώ δεν είχαν κοπάσει οι σχετικές αψιμαχίες, ο κύριος Μαρινάκης επανατοποθετήθηκε, λέγοντας πως «ουδέποτε είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή ότι η φέτα έχει 6.28 ευρώ το κιλό. Η αντιπολίτευση παραποίησε τα λεγόμενα του», καταγγέλλοντας «άτυπη μονταζιέρα».

Για να τελειώσουμε αυτόν τον ‘πόλεμο’ δηλώσεων, αναζητήσαμε και βρήκαμε ελληνική φέτα που προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοστίζει 5.45 το κιλό, παράγεται στην Ελασσόνα και προσφέρεται από βρετανική εταιρεία, σε συσκευασία 150 γραμμαρίων, στην τιμή των 1.09 ευρώ, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το ντοκουμέντο από την Ιρλανδία.

@we_are_all_greeks Υπάρχει φθηνή φέτα! Δίπλα, στην Ιρλανδία! @elena.ireland ♬ πρωτότυπος ήχος – we_are_all_greeks

Σημειωτέον, ο ΦΠΑ για τα γαλακτοκομικά σε αυτήν τη χώρα είναι στο 14.97%.

Αν υποθέσουμε πως θα παραγγείλουμε ένα κιλό για να σταλεί στην Ελλάδα, με μια κανονική υπηρεσία θα δώσουμε κοντά στα 25 ευρώ και θα περιμένουμε 7 με 9 ημέρες. Με μια που θα το φέρει γρήγορα, θέλουμε 4 με 6 ημέρες και 100 και πλέον ευρώ (108), βάσει στοιχείων που παρείχε σχετική υπηρεσία.

Βρήκαμε την ίδια φέτα σε συσκευασία των 900 γραμμαρίων, που διατίθεται στη Μεγάλη Βρετανία στην τιμή των 19.85 ευρώ.

Υπάρχει και άλλης εταιρείας που έχει 16.92 ευρώ.

Αν υποθέσουμε πως μπορούμε να κάνουμε την παραγγελία σε βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ, για την αποστολή στην Ελλάδα (πακέτου βάρους ενός κιλού) θα χρειαστούμε 9.10 ευρώ, τιμή προσφοράς. Κανονικά το κόστος είναι στα 14.10 ευρώ και η φέτα θα φτάσει στα χέρια μας σε από 5 έως 7 μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα