Υπόθεση Ασημακοπούλου: Το ΥΠΕΣ εξετάζει προσφυγή κατά του προστίμου ή ποιος θα το πληρώσει

Διαβάζεται σε 2'
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου INTIME

Ο Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις δύο επιλογές που έχει το υπουργείο Εσωτερικών μετά την επιβολή προστίμου 400.000 ευρώ για τη διαρροή email αποδήμων, ενώ κάλυψε εκ νέου Κεραμέως.

Την προσφυγή κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την επιβολή προστίμου ύψους 400.000 ευρώ ή την αναζήτησή ευθυνών συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο προφανώς θα κληθεί να πληρώσει τη “λυπητερή” εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις δύο αυτές νομικές επιλογές αναφέρθηκε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο του briefing.

“Το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δει νομικά αν μπορεί να προσβάλλει ως προς το σκέλος του προστίμου την απόφαση. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο φαντάζομαι θα το ανακοινώσει το υπουργείο. Και η δεύτερη νομικά επιλογή είναι να αναζητήσει το ποσό κατά κάποιου προσώπου που είχε θέση στο υπουργείο την επίμαχη περίοδο. Αυτά αξιολογούνται από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες” εξήγησε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.

Έσπευσε δε να τονίσει ότι ούτως ή άλλως τα χρήματα του προστίμου δεν θα αναζητηθούν ή θα καταλογιστούν από τους φορολογούμενους, αν και βέβαια παραδέχθηκε ότι: “Προφανώς είναι ένα πρόστιμο που πρέπει να καταβάλει το δημόσιο λόγω πράξης ενός υπαλλήλου. Για αυτό πάντα το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα κατά το νόμο προβλεπόμενα κατά της απόφασης ή να τα αναζητήσει από κάποιο πρόσωπο”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε ζητήσει τα χρήματα του προστίμου να παρακρατηθούν από την κρατική επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος ότι ουδέποτε πολιτικός προϊστάμενος έχει πληρώσει πρόστιμα που καταλογίζονται στο δημόσιο.

Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε εκ νέου την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Αρχής επιβεβαιώνει ότι η διαρροή των email αποδήμων ψηφοφόρων έγινε μεταξύ των δύο εθνικών εκλογών του 2023, άρα επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι αποδεικνύεται πως το ζήτημα δεν έχει σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο, ούτε με το αδιάβλητο αυτής καθεαυτής της εκλογικής διαδικασίας. “Η ΝΔ ελέγχθηκε πλήρως και έδωσε σαφέστατες απαντήσεις”, δήλωσε επιπλέον ο κ. Μαρινάκης.

Δεν σχολίασε τις δηλώσεις Θεοδωρόπουλου που έδειξε στέλεχος της ΝΔ, αλλά είπε: “Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ δεν είχε, δεν έδωσε και δεν μπορούσε να δώσει τέτοια στοιχεία.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα