Ρετιρέ για τη Μελόνι στη “δεξιά πολυκατοικία” της ΕΕ

Διαβάζεται σε 7'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι INTIME

Οι μάσκες στην “ευρωπαϊκή κεντροδεξιά” πέφτουν: Το ΕΛΚ και ο Μητσοτάκης “ξεπλένουν” την Ιταλίδα πρωθυπουργό για να τη χρησιμοποιήσουν ως ακροδεξιό δεκανίκι προκειμένου να διασφαλίσουν την επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε μία συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη λαϊκιστική ακροδεξιά της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, παρότι εντός Ελλάδας υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον “αριστερό και δεξιό λαϊκισμό”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ενέταξε το κόμμα της κ. Μελόνι δυνητικά στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και την αντιμετώπισε ως… σοβαρή Ακροδεξιά σε αντίθεση με την Ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν. «Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να υπάρχει μία πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που να βλέπουν την Ευρώπη όχι σαν ένα πεδίο άσκησης «επαναστατικής γυμναστικής».

Και όσοι μπορούν να προσέλθουν σε αυτή την ευρύτερη συμμαχία, είναι καλοδεχούμενοι και πρέπει να σας πω ότι δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε κατ΄ ανάγκην ταμπέλες και διαχωριστικές γραμμές πριν δούμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής από υποψήφιους, από ευρωβουλευτές και από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δε νομίζω ότι η κ. Μελόνι έχει τόσα πολλά κοινά με την κα Λεπέν, όσα η κα Λεπέν μπορεί να φαντάζεται ότι έχει” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έχει μία πολύ καλή σχέση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι αν και η κ. Μελόνι “έχει άλλες καταβολές”, με τις οποίες ο ίδιος όπως είπε δε συμφωνεί καθόλου, δεν βλέπει την Ευρώπη διαφορετικά από ό,τι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Γιατί ΕΛΚ και Μητσοτάκης ξεπλένουν τη Μελόνι

Τα θερμά λόγια του πρωθυπουργού για τη Μελόνι δεν αποτελούν πάντως παρά την γραμμή του ΕΛΚ, το οποίο διαπιστώνει ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακροδεξιό δεκανίκι για να διασφαλίσει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Το δρόμο βέβαια για μία αδιανόητη μέχρι πρότινος συμμαχία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά άνοιξε η ίδια η κ.φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση του Politico στις 29 Απριλίου όταν ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ του ΕΡΡ και των S&D (Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν που ενδιαφέρεται φυσικά πρωτίστως για την προσωπική της πολιτική επιβίωση, καθώς η επανεκλογή της δεν είναι δεδομένη ακόμη και με το ΕΛΚ πρώτο κόμμα, έκλεισε ήδη από τότε το μάτι στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Στην ομάδα αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο και το ισπανικό VOX και υποτίθεται ότι είναι λιγότερο σκληροπυρηνική, σε σχέση με άλλες ομάδες της άκρας δεξιάς. Στην ομάδα αυτή ανήκει πάντως και το κυπριακό ΕΛΑΜ, που είναι ο νεοναζιστικός σύνδεσμος-παράρτημα της Χρυσής Αυγής.

Τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία με ακροδεξιό δεκανίκι κινδυνεύει πάντως να χαλάσει η Μαρί Λεπέν. Η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς πρότεινε στη Μελόνι να συγκροτήσουν μία νέα Ακροδεξιά ευρωομάδα, ενώνοντας το ECR με την επίσης ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID). Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε Μελόνι από Λεπέν.

Οι ακροδεξιές ισορροπίες και το εφιαλτικό σενάριο για ΕΛΚ

Υπενθυμίζεται ότι στην ID ανήκουν ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, κυβερνητικού εταίρου της Μελόνι, και μέχρι πρότινος η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αποβλήθηκε όμως λόγω των απροκάλυπτα πλέον ναζιστικών του θέσεων.

Μία Ακροδεξιά συμμαχία Λεπέν- Μελόνι θα μπορούσε να μπλοκάρει την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, γιατί η νέα ευρωομάδα που θα συγκροτηθεί θα είναι δεύτερη, μπορεί ακόμη και πρώτη, δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO που συνοψίζει τις δημοσκοπήσεις για το επόμενο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, το ΕΛΚ θα μπορούσε να κερδίσει 170 έδρες αν οι εκλογές γίνονταν τώρα.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και το Identity and Democracy (ID), οι δύο κύριες ακροδεξιές ομάδες, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 144 έδρες.

Υπάρχουν και κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία που ίσως εξασφαλίσει 16 έδρες αλλά και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που θα μπορούσε να φτάσει τις 10. Το γαλλικό κόμμα Reconquête θα μπορούσε να λάβει πέντε έδρες, το Konfederacja της Πολωνίας, έξι και το φιλορωσικό Revival της Βουλγαρίας, ακόμη τρεις. Αυτό ανεβάζει τη συνολική “προβολή” των ακροδεξιών ευρωβουλευτών στους 184.

Ούρσουλα ueber alles

“Η επιλογή μας είναι η φον ντερ Λάιεν. Δεν υπάρχει plan B”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή είναι μια ειλημμένη απόφαση του ΕΛΚ και απορρίπτοντας τα σενάρια για Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός έχει βέβαια τους λόγους του να επιθυμεί διακαώς την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν. Πρώτον γιατί ο ίδιος μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ πρότειναν την υποψηφιότητα της στο ΕΛΚ. Δεύτερον διότι προφανώς προσδοκά σε περίπτωση επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν να λάβει η Ελλάδα ένα καλό χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε φυσικά να σχολιάσει την ονοματολογία για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο, σχολιάζοντας απλώς με νόημα ότι ανάλογα με τη θέση θα επιλέγει και το πρόσωπο.

Πάντως ένα σενάριο όχι απίθανο, που σίγουρα θα ήθελε το Μαξίμου, θα ήταν να πάρει η Ελλάδα τη θέση επιτρόπου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Και σε αυτή την περίπτωση το ιδανικό πρόσωπο θα ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, στέλεχος της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ.Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα βέβαια φυσικά θα ήθελε και τη θέση του “υπουργού Άμυνας” της ΕΕ, που έχει αφήσει ανοιχτό να δημιουργήσει η κ. Φον ντερ Λάιεν, ωστόσο είναι δύσκολο αυτό το κρίσιμο πόστο να δοθεί σε μία μικρή χώρα.

Οι μάσκες έπεσαν για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Με τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια από τη φον ντερ Λάιεν και σύσσωμο το ΕΛΚ, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να γίνει… ουρά της Ακροδεξιάς.

Μία συνεργασία ΕΛΚ και ECR θα κανονικοποιήσει ακόμη περισσότερο την ακροδεξιά ατζέντα. Ήδη alt right ρητορικές για κυριαρχία της woke κουλτούρας βρίσκουν θιασώτες εντός κομμάτων της παραδοσιακής δεξιάς. Η “μοντέρνα” ακροδεξιά φυσικά έχει ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό λόγο, αλλά πλέον κυρίως αντιμουσουλμανικό, ενώ πηγαίνει χέρι χέρι με το καθεστώς του Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η Ακροδεξιά ρητορική όμως είναι επίσης βαθιά αντιευρωπαϊκή, καθώς προτάσσει τις εθνικές πολιτικές έναντι των αρχών της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σημειωτέον βέβαια ότι η Μελόνι είναι πιο αρεστή στο ΕΛΚ σε σχέση με τη Λεπέν, κυρίως γιατί η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς έχει ευνοϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία. Ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο έπεισε τον σύμμαχό της Βίκτορ Όρμπαν να δώσει το πράσινο φως για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Ουκρανία.

Το πρόσφορο έδαφος για την Ακροδεξιά

Και βέβαια καμία κουβέντα από το ΕΛΚ για τα βαθύτερα αίτια της στροφής όλο και περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών στις εύκολες δήθεν “λύσεις” της Ακροδεξιάς. Η αβεβαιότητα και η διεύρυνση των ανισοτήτων στις ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος, αλλά στις Βρυξέλλες περί άλλων τυρβάζουν.

Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι τελικά μία συμμαχία Λεπέν – Μελόνι για μία νέα ευρωπαϊκή Ακροδεξιά θα ευδοκιμήσει, καθώς τα νεοφασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα της Ευρώπης έχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα σε επιμέρους θέματα. Τα κόμματα αυτά όμως θα μπορούν να μπλοκάρουν αποφάσεις του ΕΛΚ, το οποίο εγκαταλείπει τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και χάνει τη στήριξη Πράσινων και Φιλελεύθερων, που δεν βλέπουν καθόλου καλά το “φλερτ” με την Ακροδεξιά, η οποία αντιτίθεται στην “πράσινη μετάβαση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα