Αυξάνονται τα ενοίκια κατοικιών στα Ανατολικά Προάστια και τα Μεσόγεια – Δείτε παραδείγματα

Διαβάζεται σε 3'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Η η νέα “μόδα” των airbnb, λόγω του αυξημένου τουρισμού, μειώνει σημαντικά τη δεξαμενή των διαθέσιμων ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση.

Ανηφορικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται για τις τιμές ακινήτων προς ενοικίαση στα Ανατολικά Προάστια, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τo τελευταίο διάστημα, το εγχώριο real estate πάλλεται από παντού, καθώς πολλοί αρνητικοί παράγοντες έχουν συσσωρευτεί και έχουν οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη. “Θύματα” αυτής της πάλης, δεν είναι άλλοι, από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι δύο αντικειμενικά προβλήματα που έχουν επηρεάσει αρνητικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πάντα. Σε ό,τι αφορά όμως, τα εγχώρια προβλήματα, δύο από τα μεγαλύτερα θέματα είναι η αυξημένη ζήτηση που συγκρούεται με την ανεπάρκεια των διαθέσιμων ακινήτων.

Πώς γίνεται όμως, να μην αρκούν τα διαθέσιμα ακίνητα;

Αρχικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μειωμένης ιδιοκατοίκησης, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες, στρέφονται στο ενοίκιο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έναρξη των πλειστηριασμών, καθώς και στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία, τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατέτρεξαν στην πώληση της ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές τους στην τράπεζα.

Ταυτόχρονα, η νέα “μόδα” των airbnb, λόγω του αυξημένου τουρισμού, μειώνει σημαντικά τη δεξαμενή των διαθέσιμων ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, εκτός όλων αυτών των παραγόντων που ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η εκάστοτε περιοχή για διαμονή.

Στην προκειμένη περίπτωση τα Ανατολικά Προάστια φημίζονται για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους, λόγω της καλής γεωγραφικής τους τοποθεσία, με εκτεταμένους πράσινους χώρους και μακριά από την βαβούρα της πόλης. Επιπλέον, η κοντινή τους απόσταση με την θάλασσα, τα καθιστούν ιδανικά, για διαμονή, το καλοκαίρι.

Τέλος, η εύκολη πρόσβαση στην Αθήνα μέσω του Μετρό, του Προαστιακού και της Αττικής Οδού, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, εξυπηρετούν σημαντικά τους κατοίκους, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το α’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στα Ανατολικά Προάστια, έφτασε στα 8,57 ευρώ ανά τ.μ., από τα 7,58 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 13,10%.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά

Διαμέρισμα, 86 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Λούτσα, ενοικιάζεται στα 10,47 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 55 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, Νέα Μάκρη, ενοικιάζεται στα 9,09 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία, 155 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Κορωπί, ενοικιάζεται στα 9,68 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 100 τ.μ., 1ος όροφος,τρία υπνοδωμάτια, Γέρακας, ενοικιάζεται στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία, 479 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Λούτσα, ενοικιάζεται στα 7,31 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 100 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Σπάτα, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 116 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, Γέρακας, ενοικιάζεται στα 12,07 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία, 200 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Μαραθώνας, ενοικιάζεται στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία, 300 τ.μ., ισόγειο, πέντε υπνοδωμάτια, Παιανία, ενοικιάζεται στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 90 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Παλλήνη, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα