Πανελλήνιες 2024: Αυτό είναι το θέμα της Έκθεσης στα ΓΕΛ
Διαβάζεται σε 2'Ποιο ήταν το θέμα της Έκθεσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2024. Τι ζητούσε η εξέταση.
- 31 Μαΐου 2024 12:13
Με το μάθημα “Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία” ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή (31/05) τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΓΕΛ της χώρας.
Τα Φροντιστήρια Παπαδέα έδωσαν στη δημοσιότητα τα θέματα που “έπεσαν” στα εξεταζόμενα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ στη συνέχεια δημοσίευσαν και τις απαντήσεις.
Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση
Το θέμα που πραγματεύτηκαν οι σημερινές εξετάσεις στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Γενικά Λύκεια, ήταν τα ταξίδια και οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ταξιδεύοντας», του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο είχε διατηρηθεί η γλωσσική ιδιοτυπία του κειμένου, το ποίημα «Το ταξίδι» του Κωστή Παλαμά και ένα κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, από το διαδίκτυο (12-08-2016), ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης.
Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου τους σχετικά με τους τρόπους που επιλέγουν, για να αναζητήσουν την προσωπική τους ηρεμία και ισορροπία.
Το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Δ1. Στο Κείμενο 1 διατυπώνεται η θέση ότι τα ταξίδια αποτελούν «τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης του κάθε ανθρώπου».
α) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παραπάνω θέση της συντάκτριας και γιατί;
β) Εσείς, ποιους τρόπους επιλέγετε, για να αναζητήσετε την προσωπική σας ηρεμία και ισορροπία και για ποιους λόγους κάνετε αυτές τις επιλογές;
Αξιοποιώντας δημιουργικά τα Κείμενα 1 και 2 να παρουσιάσετε τις απόψεις σας σε άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας”.
Για την έκθεση, η κυρία Ευμορφίλη Κλεάνθη, φιλόλογος, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήταν αρκετά εύκολη, καθώς για το πρώτο ζητούμενο είχαν πολλές ιδέες να πάρουν από το κείμενο Ι. Για το δεύτερο ζητούμενο, μπορούσαν να αναπτύξουν την άποψή τους μέσα από τη δική τους εμπειρία».