Γιατί το καλοκαίρι αυξάνονται οι γυναικολογικές λοιμώξεις

Διαβάζεται σε 4'
Γυναίκα στην παραλία
Γυναίκα στην παραλία ISTOCK

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος λάμπει καθημερινά όλο και πιο έντονα, η ευαίσθητη περιοχή των γυναικών αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις υγείας. Πρόληψη και αντιμετώπιση.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούνται στην περιοχή του κόλπου ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων που λατρεύουν… το σκοτεινό υγρό και ζεστό περιβάλλον του κόλπου που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του κολπικού PH.

Το NEWS 24/7 μίλησε με την Ιωάννα Τσιαούση, MD, PhD, MSc Μαιευτήρα Γυναικολόγο, υπ. Διδάκτορα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της πρωτοβουλίας Women’s Health First (WHF), για να καταλάβει πώς το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και χάος στην υγεία του κόλπου.

Πώς μπορεί η καλοκαιρινή ζέστη να επηρεάσει την υγεία του κόλπου

Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι με τους οποίους επηρεάζεται η υγεία του κόλπου το καλοκαίρι, αναφέρει η κ. Τσιαούση.

Ιδρώτας: Η έντονη εφίδρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, προκαλώντας λοιμώξεις.

Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, διευκολύνοντας τα βακτήρια να εισέλθουν στον κόλπο και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Κολύμβηση: Η κολύμβηση σε πισίνες ή λίμνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων, λόγω της έκθεσης σε βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Όλα αυτά οδηγούν σε αλλαγές στο μικροβίωμα του κόλπου που ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Το καλοκαίρι διαταράσσεται η ισορροπία του κόλπου
Το καλοκαίρι διαταράσσεται η ισορροπία του κόλπου iStock

Οι καταστάσεις αυτές με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή κολπίτιδα, μια κατάσταση που προκαλείται από ανισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις, κνησμό και δυσάρεστη οσμή.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι λόγω της αφυδάτωσης και της αυξημένης θερμοκρασίας στην ουρογεννητική χώρα, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το ουροποιητικό σύστημα και να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Κολπική ξηρότητα

Η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κολπική ξηρότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Διαταραχές του εμμηνορροϊκου κύκλου

Ο ζεστός καιρός μπορεί να μην διαταράξει άμεσα τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο, διαταράσσοντας την ισορροπία των ορμονών σας.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε ακμή περιόδου, μόλυνση, ακόμη και πονοκέφαλο.

Οι 7 συμβουλές για να αποφύγετε τις λοιμώξεις και να διατηρήσετε τον κόλπο υγιή

  1. Μείνετε ενυδατωμένες: Πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποτρέψετε την κολπική ξηρότητα.
  2. Φορέστε ρούχα που αναπνέουν: Επιλέξτε ελαφριά που αναπνέουν, από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, για να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί και να αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας.
  3. Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Τα στενά ρούχα μπορούν να παιδεύσουν την υγρασία και να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Φορέστε αντ’ αυτού ρούχα με φαρδιά εφαρμογή.
  4. Καλή υγιεινή: Διατηρείτε την περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρή και στεγνή και αποφύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο.
  5. Αλλάξτε άμεσα τα βρεγμένα ρούχα: Αν ιδρώνετε πολύ ή κολυμπάτε, αλλάξτε τα βρεγμένα ρούχα το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
  6. Χρησιμοποιήστε προστασία κατά τη διάρκεια του σεξ: Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) που μπορεί να προκαλέσουν κολπικές λοιμώξεις.
  7. Αποφύγετε τις πλύσεις με σκληρά απορρυπαντικά: Οι πλύσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή και άνετο καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα