Ευρωεκλογές 2024: Κάνε το τεστ και δες τι σου ταιριάζει να ψηφίσεις

Διαβάζεται σε 2'
Ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές ISTOCK

Τα αποτελέσματα του τεστ δείχνουν στους ψηφοφόρους ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προσωπικές τους πεποιθήσεις και προτιμήσεις, ενόψει των ευρωεκλογών 2024.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας κυκλοφόρησε το EU&I 2024, μια νέα έκδοση του Ηλεκτρονικού Συμβούλου Ψήφου (Voting Advice Application), που στόχο έχει να βοηθήσει τους πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές στις ευρωεκλογές 2024.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αναποφάσιστους, αλλά και για όσους θέλουν να ελέγξουν ποιο κόμμα ταιριάζει περισσότερο με τις προσωπικές τους απόψεις και θέσεις. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους ψηφοφόρους για να αποκτήσουν μια αδιαμεσολάβητη εικόνα του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου και της θέσης τους σε αυτόν.

Ειδικότερα, το EU&I, διαθέσιμο σε περισσότερες από 20 γλώσσες, είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που καλεί τους χρήστες να αντιδράσουν σε πολιτικές θέσεις/δηλώσεις οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την ευρωπαϊκή πολιτική. Τα αποτελέσματα δείχνουν στους χρήστες ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προσωπικές τους πεποιθήσεις και προτιμήσεις, τόσο στη χώρα τους όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάνε το τεστ ΕΔΩ

Πώς λειτουργεί το τεστ

Το “ΕU&I 2024” αποτελεί για τους ψηφοφόρους ένα μέσο για να αποκτήσουν μια αδιαμεσολάβητη εικόνα του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου και της θέσης τους σε αυτόν. Το τοπίο αυτό ορίζεται από τις πολιτικές των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) του 2024.

Το EU&I παρέχει στους χρήστες ένα πολιτικό προφίλ με βάση τις απαντήσεις τους σε έναν κατάλογο 30 δηλώσεων/θέσεων πολιτικής. Οι χρήστες μπορούν να αντιδράσουν σε κάθε θεματική/δήλωση, δηλώνοντας το επίπεδο συμφωνίας τους και χρησιμοποιώντας μια τυπική πενταβάθμια κλίμακα που κυμαίνεται από το “συμφωνώ απόλυτα” έως το “διαφωνώ απόλυτα” καθώς και μια επιλογή “καμία γνώμη”. Μπορούν, επίσης, να αποδώσουν βαρύτητα στα θέματα υποδεικνύοντας σε ποιο βαθμό θεωρούν κάθε θέμα σημαντικό για τους ίδιους.

Eυρωεκλογές – Πώς ψηφίζουμε και πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές:

Στη συνέχεια, το εργαλείο χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις θέσεις που ο χρήστης σταθμίζει ως “πιο σημαντικές” και λιγότερη έμφαση σε εκείνες που σταθμίζονται ως “λιγότερο σημαντικές”. Το πολιτικό προφίλ του χρήστη μπορεί να εξεταστεί σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα ενός συγκεκριμένου έθνους, καθώς και με τα εθνικά κόμματα από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπερεθνικές ευρωομάδες.

Το τεστ είναι δωρεάν και ανώνυμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα