Ισραήλ: Οικογένειες ομήρων πιέζουν τον Νετανιάχου να δεχτεί το σχέδιο Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 5'
Διαδήλωση ενάντια στον Νετανιάχου
Διαδήλωση ενάντια στον Νετανιάχου AP

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Νετανιάχου να αποδεχθεί το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, ενώ νέοι βομβαρδισμοί σημειώνονται στη Γάζα, όπως επίσης και επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Στο ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στη Γάζα συγκεντρώνονται όλα τα βλέμματα διεθνώς, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Τζο Μπάιντεν να αποκαλύψει το βράδυ της Παρασκευής (01/06) το σχέδιο τριών φάσεων του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν εμφανίστηκε έτοιμος για να προχωρήσει άμεσα σε ειρήνη, καθώς σε δηλώσεις που πραγματοποίησε είπε ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Οι οικογένειες των ομήρων καλούν τον Νετανιάχου να αποδεχτεί το σχέδιο

Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση της χώρας τους να αποδεχθεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίξει δημοσίως την πρόταση.

Σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων δήλωσε ότι καλεί «τους πολίτες του Ισραήλ να βγουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Το φόρουμ πιστεύει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να παρεμποδίζει τη συμφωνία, σύμφωνα με το Al Jazeera, καθώς ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ότι το Ισραήλ είχε υποβάλει «μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση» για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα δήλωσε ότι «επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εμπλακεί θετικά και να συνεργαστεί με οποιαδήποτε πρόταση βασίζεται στη βάση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, της πλήρους αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, της ανοικοδόμησης, της επιστροφής των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και της ολοκλήρωσης μιας πραγματικής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι η κατοχή θα ανακοινώσει τη ρητή δέσμευσή της σε αυτό».

Σε μια ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ένα τεράστιο πανό καλεί τον Τζο Μπάιντεν να σώσει τους ομήρους από τον Νετανιάχου.

Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, βομβαρδισμοί στη Γάζα

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο υψηλών αξιωματούχων γίνεται λόγος για σχέδιο ειρήνης και κατάπαυση του πυρός, η πραγματικότητα στη Γάζα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera το βράδυ του Σαββάτου (01/06), ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε βίαιους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό στις νότιες περιοχές της συνοικίας Sabra στην πόλη της Γάζας, ένα ακόμα σημάδι που μαρτυρά ότι ο πόλεμος αυτός βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους.

Η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι επίσης κάτι παραπάνω από τεταμένη, καθώς, μόνο σήμερα, τρία άτομα δέχθηκαν επίθεση στην περιοχή Masaffer Yatta, που βρίσκεται νότια της Χεβρώνας από ομάδα Ισραηλινών από παράνομους οικισμούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa επικαλέστηκε τοπικές πηγές, οι οποίες δήλωσαν ότι οι έποικοι χτύπησαν τους τρεις Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων έναν πατέρα και τον γιο του, εμποδίζοντάς τους να είναι παρόντες ή να εργάζονται στα κτήματά τους στην περιοχή Khallet al-Dabaa στην περιοχή Masafer Yatta. Οι τρεις υπέστησαν μώλωπες σε όλο τους το σώμα ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Παράλληλα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς και ένας άλλος τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Aqabat Jabr, νότια της Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό και άνοιξαν πυρ εναντίον των νεαρών ανδρών σε ένα νεκροταφείο του καταυλισμού, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Wafa.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τις ομάδες της να προσεγγίσουν τους τραυματίες και να παράσχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια στους νέους, πριν οι δύο απομακρυνθούν από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Νετανιάχου: Οι όροι περιλαμβάνουν καταστροφή της Χαμάς

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Νετανιάχου να μην αγνοήσει το σχέδιο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα βάσει της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους και πρόσφερε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί» γράφει ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ.

«Υπενθυμίζω στον Νετανιάχου ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα