Συνελήφθη Σουηδός με ολόκληρο οπλοστάσιο – Αναζητούνταν για απειλές κατά πολιτικών

Διαβάζεται σε 5'
Σύλληψη Σουηδού στο Κερατσίνι
Σύλληψη Σουηδού στο Κερατσίνι ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΑΔΑ/EUROKINISSI

Συνελήφθη στο Κερατσίνι 61χρονος αλλοδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Μέσω Tik-Tok κατηγορούσε και απειλούσε πολιτικούς για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα.

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας εντοπίστηκε, πρωινές ώρες της Παρασκευής (31/05) στο Κερατσίνι, ένας 61χρονος Σουηδός με καταγωγή από Παλαιστίνη και συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, διότι στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα τυφέκια, δύο πιστόλια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, τρεις διόπτρες, σιγαστήρας και εννέα φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες, για τα οποία οι Σουηδικές Αρχές είχαν ανακαλέσει την άδεια κατοχής του, καθότι θεωρούνταν ύποπτος για τέλεση αδικημάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 61χρονος διέμενε στη χώρα μας τουλάχιστον ένα χρόνο, χωρίς να έχει προβεί στην προβλεπόμενη διαδικασία δήλωσης κατοχής τους στις ελληνικές Αρχές, ούτε ήταν σε θέση να τεκμηριώσει ότι ασκούσε δραστηριότητα ως σκοπευτής ή κυνηγός.

Οι σουηδικές Αρχές προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας κατοχής του οπλισμού, διότι κρίθηκε ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων, καθώς είχε κοινοποιήσει βίντεο σε δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με απειλητικό περιεχόμενο για πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Με το ψευδώνυμο “Abu Anwar” κατηγορούσε Σουηδούς πολιτικούς ακόμα και για απαγωγές παιδιών

Τον περασμένο Μάιο διαβιβάστηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας μέσω της EUROPOL, πληροφορίες από τις Αρχές της Σουηδίας, που αφορούσαν στην αναζήτηση, με σκοπό την εξακρίβωση της παρούσας διεύθυνσης κατοικίας του κατηγορούμενου, για τον οποίο διεξάγουν έρευνα, με σκοπό την επίδοση απόφασης ανάκλησης της αδείας οπλοκατοχής του από τη Σουηδική Αστυνομία και την κατάσχεση των όπλων, για τα οποία του είχε χορηγηθεί άδεια.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι γνωστός και ως “Abu Anwar”, ήταν νόμιμος κάτοχος επτά όπλων, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν, όταν έγινε προσπάθεια να κατασχεθούν από τις σουηδικές Αρχές και εικαζόταν ότι πιθανόν τα είχε μεταφέρει στην οικία του στην Αθήνα, καθώς και ότι έχει στην κατοχή του αρκετές χειροβομβίδες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικών.

Επιπρόσθετα, οι Αρχές Σουηδίας, γνώρισαν ότι είναι ύποπτος στη Σουηδία για απειλές σε βάρος πολιτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί εκρηκτικών υλών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εξαπέλυε απειλές μέσω δύο λογαριασμών του στην εφαρμογή Tik-Tok με ονόματα “@allahakbar_63” και “@enemiesofhumanity”.

Οι σουηδικές Αρχές ανέφεραν επίσης τα στοιχεία του αυτοκινήτου του αναζητούμενου. Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν τόσο του κατηγορούμενου όσο και των μελών της οικογένειάς του, οι Αρχές Σουηδίας, ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές, ότι η σύζυγός του είναι επίσης ύποπτη για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας ενεπλάκη σε υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπών και εκβιασμών και είναι ο λόγος αποχώρησης της οικογένειας από τη Σουηδία, καθώς είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του, που σχετίζονταν με τη δραστηριοποίηση του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Από τις αναζητήσεις των αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας, προέκυψε ότι ο 61χρονος ταξίδεψε στη χώρα μας πέρυσι τον Απρίλιο με το αυτοκίνητό του και έκτοτε έχει προβεί στην έκδοση ελληνικού φορολογικού μητρώου με δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας στο Κερατσίνι, όπου εξακριβώθηκε ότι διαμένει με την οικογένειά του.

Επιπρόσθετα, από περαιτέρω έρευνά, διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί “@allahakbar_63” και “@enemiesofhumanity” στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Tik-Tok, δεν έχουν απασχολήσει σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν έρευνές της στη χώρα μας.

Πρωινές ώρες της Παρασκευής (31/05), αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, οι οποίοι επιτηρούσαν το σπίτι τους, εντόπισαν τον 61χρονο να βγαίνει και αφού του δήλωσαν την ιδιότητά τους, τον προσήγαγαν στην έδρα Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Ακολούθως, σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στην οικία του επί της οδού Πλάτωνος στο Κερατσίνι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα όπλα και το εξάρτημα για τα οποία οι Αρχές Σουηδίας είχαν προβεί σε απόφαση ανάκλησης και κατάσχεσης.

Κατά την προφορική εξέταση του συλληφθέντα, αυτός ανέφερε ότι προέβη στην εισαγωγή των παραπάνω όπλων και του σιγαστήρα, βασισμένος στο γεγονός ότι κατείχε άδεια γι’ αυτά και εμπεριέχονταν στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock), αγνοώντας ότι απαιτείται άδεια για την κατοχή τους στη χώρα μας.

Για το ημιαυτόματο πιστόλι μάρκας Glock ανέφερε αρχικά ότι είχε λάβει άδεια αγοράς και κατοχής από τις Αρχές Σουηδίας, πλην όμως δεν εγκρίθηκε η καταχώρησή του στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που ήδη κατείχε και επιπλέον ότι γνώριζε πως έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατοχής αυτού στην ελληνική επικράτεια και σκόπευε να το πράξει, πλην όμως αγνοούσε, λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής στη χώρα μας, τις Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αποταθεί. Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ασκήσει δραστηριότητες κυνηγιού ή σκοποβολής στη χώρα μας, ούτε είναι εγγεγραμμένος μέλος σκοπευτικού ομίλου.

Στον συλληφθέντα επιδόθηκε η απόφαση περί ανάκλησης της άδειας κατοχής όπλων και κατάσχεσης αυτών και το έγγραφο χορήγησης πληροφοριών αναφορικά με την εν λόγω Απόφαση, ενώ στις αρμόδιες Αρχές Σουηδίας θα αποσταλεί συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο έτερο έγγραφό τους («Αποδεικτικό ειδοποίησης»).

Όλα τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια των κατά περίπτωση αναγκαίων εργαστηριακών – συγκριτικών εξετάσεων και τη φωτογράφισή τους.

Ο συλληφθείς κατηγορούμενος, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων οδηγήθηκε χθες, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα