Χαρίτσης: Τη Δεξιά θα τη νικήσει ένα αριστερό – προοδευτικό σχέδιο

Διαβάζεται σε 5'
Διακαναλική συνέντευξη τύπου της Νέας Αριστεράς και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση
Διακαναλική συνέντευξη τύπου της Νέας Αριστεράς και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι είπε ο Αλέξης Χαρίτσης για την οικονομία, την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Η νίκη απέναντι στην Δεξιά δεν θα έρθει από κανέναν «Μεσσία» αλλά από ένα αριστερό και προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, ζητώντας ψήφο για το κόμμα του στις επικείμενες ευρω-εκλογές προκειμένου να οδηγηθούν οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «η Νέα Αριστερά, μπορεί να είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε για το χαρακτήρα των εκλογών πως «πηγαίνουμε σε μία εκλογική μάχη κρίσιμη που δεν συζητούνται τα προβλήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν» αναφερόμενος σε «υπαρξιακού χαρακτήρα κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Επισήμανε πως «ο πόλεμος και η ειρήνη, ήταν αυτονόητη κατάκτηση για την Ευρώπη η ειρηνική συνύπαρξη των λαών» σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα. Τόνισε μάλιστα πως η Ευρώπη το «αναπτυξιακό αδιέξοδο το αντιμετωπίζει μέσω της πολεμικής βιομηχανίας».

Μίλησε για «το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης» διευκρινίζοντας πως «εμείς μιλάμε για δικαιοσύνη και όχι για πράσινη μετάβαση». Τέλος εστίασε στο «ζήτημα της ακροδεξιάς» λέγοντας πως «κανονικοποιείται η ακροδεξιά και φαίνεται ότι πάει να γίνει μέρος του συστήματος που θέλει να προωθήσει μια σύμπραξη δεξιάς-ακροδεξιάς».

Ο Αλέξης Χαρίτσης δεχόμενος σειρά ερωτήσεων αναφέρθηκε για τον ρόλο της Νέας Αριστεράς στην υπόθεση του συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως είπε «εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην αριστερά. Δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας, είναι μια στάση ζωής» έτσι, σημείωσε, «θα ασκούμε πολιτική από τις γραμμές της Αριστεράς» ενώ ταυτόχρονα «μας ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος και να πέσει η δεξιά του κ.Μητστοτάκη». Επισήμανε πως «η προσπάθεια να δημιουργηθούν συγκλίσεις μας ενδιαφέρει» και για τον λόγο αυτό είναι «κρίσιμο το πως θα αποτυπωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων». Τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά ώστε «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από την πλευρά της Αριστεράς στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας». Αναφερόμενος στα δύο άλλα κόμματα του χώρου είπε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» αφού «δεν είναι λύση ούτε το lifestyle του κ.Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλιού ΠΑΣΟΚ». Ειδικά μάλιστα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «έχει αυτοεξαιρεθει από μια τέτοια συζήτηση» αφού δεν σχετίζεται «με την αριστερά αλλά επιτρέψτε μου και την σοβαρότητα».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς έκανε και ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως δήλωσε «με τον Αλέξη Τσίπρα συμπορευτήκαμε για χρόνια», επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ με κόμμα Κασσελάκη» όμως «άκουσα δηλώσεις του για το ότι αντιπολιτική δεν είναι απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας» ένα στοιχείο που «εμείς το κάναμε πράξη». Συνολικά σχολίασε πως «μας αδικεί μια συζήτηση που προσπαθεί που προσπαθεί να ανακαλύψει τον Μεσσία που θα νικήσει τον Μητσοτάκη» τονίζοντας πως «την Δεξιά θα την νικήσει ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα από αριστερή και προοδευτική σκοπιά» και έτσι «δεν είναι ζήτημα προσωπικής αντιπαράθεσης».

Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση μέρους των στελεχών της Νέας Αριστεράς να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «δεν έχουμε μετανιώσει ούτε μια στιγμή» αφού «η απόφασή μας δεν βασίζονταν σε δημοσκοπικά ευρήματα ούτε καθορίζεται από το εκλογικό αποτέλεσμα» αλλά ήταν «μια πολιτική πρόταση που θα απαντά με αριστερούς όρους στις προκλήσεις του σήμερα». Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς άσκησε και αυτοκριτική για την περίοδο που στελέχη του χώρου μετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα έπρεπε να έχει προωθηθεί. Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «κλεμένων εδρών» είπε πως «οι έδρες ανήκουν στην αριστερά. Σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα πολιτικό σχέδιο». Επισημαίνοντας πως «δεν θυμάμαι να έγινε κριτική σε βουλευτές που στο παρελθόν ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλο πολιτικό χώρο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα της πράσινης ατζέντας τονίζοντας πως «το πράσινο συνυφαίνετε με το κόκκινο. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα. Κοινωνικό και ταξικό» και για αυτό η Νέα Αριστερά προτείνει «πράσινη μετάβαση μόνο με όρους πράσινης δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αμφισβήτησε ριζικά την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι το πραγματικό ερώτημα είναι «ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη;».

Σημείωσε πως η κυβερνητική πολιτική συνιστά «μεταφορά πλούτου» και «αναδιανομή εισοδήματος από τα κάτω προς τα πάνω». Επίσης αναφορικά με το φορολογικό σύστημα τόνισε πως «λύση δεν είναι η οριζόντια μείωση φόρων για όλους» αφού «το μεγάλο βάρος το πληρώνουν οι μισθωτοί».

Τέλος αναφερόμενος στις διεθνείς θέσης της χώρας είπε πως απαιτείται «πολυδιάστατη εξωτερική που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό μας συμφέρον» με έμφαση στην «αναγνώριση του κράτους Παλαιστίνης». Επισήμανε πως «ο κ.Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας όπως για παράδειγμα με την υπόθεση Μπελέρη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα