Μ. Αποστολάκη: Ευρωεκλογές 2024 – Το στοίχημα για μία νέα αλλαγή

Διαβάζεται σε 5'
Μ. Αποστολάκη: Ευρωεκλογές 2024 – Το στοίχημα για μία νέα αλλαγή
H Μιλένα Αποστολάκη INTIME

Η Μιλένα Αποστολάκη γράφει στο NEWS 24/7 για το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών και την αναγκαία συνθήκη για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

Σε μήνυμα του στα social media, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εκείνος και το κόμμα του έχουν εντολή να συνεχίσουν να αλλάζουν την Ελλάδα. Υπόσχεται παρεμβάσεις και βήματα σταθερότητας που θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη. Τονίζει πως έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με το λαό, η οποία μάλιστα είναι ισχυρή.

Η πραγματικότητα βέβαια που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, είναι τελείως διαφορετική και μάλλον απέχει έτη φωτός από την εικονική πραγματικότητα που ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει. Η ίδια η ζωή αναδεικνύει καθημερινά την ανασφάλεια και την έλλειψη προσδοκίας με αποτέλεσμα η κοινωνία να διψά για επανεκκίνηση, την οποία όπως ιστορικά τεκμηριώνεται, οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία.

Ας δούμε πέντε μόνο πεδία κυβερνητικής πολιτικής που συνιστούν πεδία επίθεσης σε ζωτικά δικαιώματα των πολιτών:

1.ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Οι τιμές παίρνουν διαρκώς την ανιούσα, οι αυξήσεις των μισθών που ανακοινώνει η κυβέρνηση έχουν απορροφηθεί από τον πληθωρισμό των κερδών, καθώς το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ. Οι παρεμβάσεις στην αγορά περιορίζονται σε «καλάθια» και «pass» και ο πληθωρισμός της απληστίας καλπάζει, καθώς το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ της χώρας είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ. Σε μια αγορά με τιμές Βόρειας Ευρώπης και μισθούς Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ψευδώς πως η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη.

2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν ελάχιστα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα δόθηκαν αδιαφανώς σε λίγους και ισχυρούς, οι οποίοι είχαν ήδη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και τώρα προνομιακώς δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο. Η αύξηση των ανισοτήτων σε συνδυασμό με τις χαμένες ευκαιρίες οδηγούν με βεβαιότητα σε αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

3. ΥΓΕΙΑ

Το ΕΣΥ καταρρέει, ο δημόσιος χαρακτήρας του όχι μόνο αμφισβητείται αλλά de jure καταργείται. Η υποχρηματοδότηση του, η σκόπιμη αποστέρηση του από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συνολικά η απαξίωση του από εκείνους που δεσμεύονταν μετά την πανδημία για την αναγέννηση του , ανοίγει δρόμους υψηλής επιχειρηματικής απόδοσης για ιδιωτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Η χώρα σήμερα δαπανά τις δεύτερες σε ύψος ιδιωτικές υγειονομικές δαπάνες στην ΕΕ.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα των Τεμπών που συνεχίζεται με την συστηματική και μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης των αιτίων και των υπευθύνων, συνιστούν μια διαρκή κηλίδα στη λειτουργία του κράτους, των θεσμών και του πολιτεύματος.
Η υπαγόμενη στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού ΕΥΠ αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους λόγους της παρακολούθησής του, η δε ενορχηστρωμένη από το Μαξίμου απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών συνεχίζεται, παρά τις αποκαλύψεις οι οποίες μένουν αναπάντητες.

5. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων με γνώμονα το κομματικό συμφέρον , τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και την εκλογική πελατεία της κυβέρνησης δεν αντιστοιχεί στη υπευθυνότητα, την σοβαρότητα και τον εθνικό σχεδιασμό που απαιτούνται.

Η κυβέρνηση δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Μπελέρη, εντάσσοντάς τον στο ψηφοδέλτιο της παρά την αντίθετη εισήγηση του ΥΠΕΞ, άφησε πέντε ολόκληρα χρόνια να περάσουν χωρίς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που απαιτούνταν σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών και τέλος εξακολουθεί να «πανηγυρίζει» για την Διακήρυξη των Αθηνών, παρά την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.
Σήμερα, η ανάγκη της ανασύνθεσης ενός συμπαγούς προοδευτικού μετώπου, μιας ισχυρής, αντιπολίτευσης, είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Στην Ελλάδα του 2024, της ακραίας διεύρυνσης των ανισοτήτων, του συλλογικού τρόμου που έχουν γεννήσει τα Τέμπη, των παράνομων παρακολουθήσεων, της ολικής επαναφοράς του σκότους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βαφτίζει αλήθειες τα προφανή ψέματα του, και να επιδεικνύει πρωτοφανή κυνισμό (αλησμόνητη η δήλωση του «ευτυχώς που δεν έχουμε γυναικοκτονίες καθημερινά») το αίτημα για πολιτική αλλαγή πρέπει να εκφραστεί ηχηρά και με προοπτική κυβερνησιμότητας της χώρας.

Η αντισυστημική παρουσία δεν αρκεί. Παραμονές των Ευρωεκλογών, η ανάγκη για τη συστράτευση προοδευτικών δυνάμεων κόντρα στο ζοφερό παρόν της κυβέρνησης είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Χρειάζεται σοβαρότητα, υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα δημιουργήσει ένα κοινωνικό ρεύμα ελπίδας σε όλους εκείνους που νιώθουν πως κανείς δεν τους ακούει, πως καμιά εξουσία δεν αντιλαμβάνεται και για το λόγο αυτό είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την έλλειψη ελπίδας από την οποία υποφέρουν.

Για το ΠΑΣΟΚ που έχει μια βαριά παρακαταθήκη ελπίδας στον τόπο μας, καθώς προκάλεσε πολλές φορές την ενθουσιώδη συμμετοχή των πολιτών σε μια συλλογική προσπάθεια, οι Ευρωεκλογές είναι μια άσκηση ευθύνης και ζητάμε από τους πολίτες με μοναδικό γνώμονα την ευθύνη αυτή, να μας εμπιστευτούν ξανά.

*Η Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και πρώην Υπουργός. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα