Ένας μίνι οδηγός για το πρώτο σας ταξίδι στην Ιταλία

Διαβάζεται σε 6'
Ένας μίνι οδηγός για το πρώτο σας ταξίδι στην Ιταλία
AP

Η Ιταλία είναι δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες, με αξιοθέατα, εξαιρετικό φαγητό και συναρπαστικές πόλεις. Με αυτές τις πρακτικές συμβουλές θα σχεδιάσετε καλύτερα το ταξίδι σας.

Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων, με ανθρώπους που πολλοί λένε ότι μας μοιάζουν – γι’ αυτό και η φράση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» – είναι αναμφισβήτητα η Ιταλία.

Εμβληματικά μνημεία, διαχρονικά τοπία και ακαταμάχητο φαγητό,  καθιστούν τη γειτονική χώρα έναν από τους πιο σαγηνευτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Οι ιστορικές πόλεις της υπόσχονται συναρπαστική τέχνη και αρχιτεκτονική, ενώ οι πανέμορφες ακτές της και τα αλπικά ύψη μοιάζουν με μια εκπληκτική υπαίθρια παιδική χαρά.

Έχει πράγματι τόσα πολλά να προσφέρει αυτή η χώρα και τόσους πολλούς προορισμούς, που γεννούν άπειρες ερωτήσεις. Που πρέπει να πάω; Πως πάω εκεί; Πόσο θα κοστίσει; Αυτός ο οδηγός ο οδηγός του έγκριτου ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet, απαντά σε ερωτήσεις και δίνει σαφείς πρακτικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας στην Ιταλία!

Πότε πρέπει να πάω στην Ιταλία;

Η γρήγορη απάντηση είναι ανά πάσα στιγμή. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές για περιηγήσεις στα αξιοθέατα, εκδρομές και εποχιακό φαγητό. Έχει ζέστη, αλλά χωρίς να είναι αποπνικτική και η φύση είναι γεμάτη χρώμα. Όμως δεν είναι λίγοι που το γνωρίζουν αυτό και το εκμεταλλεύονται και άρα είναι υψηλή περίοδος, με πολυκοσμία και υψηλές τιμές στις κύριες πόλεις.

Το καλοκαίρι συνήθως οι πόλεις είναι άδειες καθώς οι παραθεριστές κατευθύνονται προς την ακτή. Οι τιμές εκτοξεύονται σε δημοφιλείς περιοχές, κορυφώνονται στα μέσα Αυγούστου, όταν οι παραλίες είναι γεμάτες και τα θέρετρα γεμάτα. Ο χειμώνας είναι γενικά ήσυχος – εκτός από τα χιονοδρομικά κέντρα – και μπορεί να έχει υγρασία και κρύο. Αλλά οι χαμηλές τιμές και τα άδεια μουσεία το καθιστούν μια αξιοπρεπή επιλογή για ένα διάλειμμα στην πόλη.

ISTOCK

Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να επισκεφτώ την Ιταλία;

Ρεαλιστικά, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες σε κορυφαίες πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Βενετία. Αυτός δεν είναι βέβαια αρκετός χρόνος για να δείτε τα πάντα, αλλά θα σας επιτρέψει να πάρετε μια αίσθηση για το μέρος και να εξερευνήσετε μερικά από τα κύρια αξιοθέατα. Αν κινείστε γρήγορα, θα μπορούσατε να καλύψετε τα σημαντικότερα σημεία της Ιταλίας σε μια περιοδεία 10 ημερών.

Έτσι θα περνάγατε μερικές μέρες στη Βενετία και τη Φλωρεντία, μια μέρα στη Μπολόνια, την Πίζα, και τη Νάπολη και τρεις ημέρες στη Ρώμη. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, με μια εβδομάδα θα μπορούσατε να εξερευνήσετε τη νότια Τοσκάνη και μέρη της γειτονικής Ούμπρια, ή να διασχίσετε το μπαρόκ νοτιοανατολικό τμήμα της Σικελίας.

Είναι εύκολο είναι να φτάσεις στην Ιταλία και πως θα κινηθείς μέσα στη χώρα;

Η Ιταλία εξυπηρετείται πολύ καλά αεροπορικώς με πτήσεις από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Αθήνα. Στα σημαντικότερα αεροδρόμια περιλαμβάνονται η Ρώμη Fiumicino (επίσημα Leonardo da Vinci) και το Milan Malpensa, το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας Marco Polo και της Τοσκάνης, Pisa International, αλλά και οι διεθνείς αερολιμένες της Νάπολης και της Σικελίας.

Υπάρχουν επίσης εξαιρετικές σιδηροδρομικές και λεωφορειακές συνδέσεις, ειδικά προς τη βόρεια Ιταλία, και φέρι μποτ προς ιταλικά λιμάνια από όλη τη Μεσόγειο. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε πολλές επιλογές από το λιμάνι της Πάτρας.

Μόλις φτάσετε στην Ιταλία, έχετε πολλές επιλογές για τη μεταφοράς σας. Τα τρένα είναι καλύτερα μεταξύ μεγάλων πόλεων και κατά μήκος των ακτών, ενώ τα λεωφορεία είναι καλύτερα για τα βουνά και τις λοφώδεις περιοχές της ενδοχώρας. Για τα περισσότερα απομακρυσμένα μέρη θα χρειαστεί να έχετε αυτοκίνητο. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις διαθέτουν αξιοπρεπή δημόσια συγκοινωνία, αν και συχνά μπορείτε να καλύψετε τα ιστορικά τους κέντρα με τα πόδια.

AP

Το αγαπημένο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην Ιταλία

Οι μικρές, απλές απολαύσεις της Ιταλίας είναι ότι πιο αγαπημένο μπορείτε να κάνετε: ένα χαλαρό γεύμα σε μια αγαπημένη τρατορία, το θέαμα των πεύκων που δεσπόζουν πάνω από τα ρωμαϊκά ερείπια, ένα ποτήρι prosecco δίπλα σε ένα βενετσιάνικο κανάλι.

Πόσα χρήματα χρειάζομαι για την Ιταλία;

Η Ιταλία δεν είναι φθηνή. Το κόστος διαμονής ποικίλει πάρα πολύ μεταξύ των διάφορων προορισμών και των εποχών, αλλά οι τιμές είναι υψηλές σε δημοφιλείς προορισμούς. Μπορείτε βέβαια, να βρείτε προσφορές εάν κάνετε κράτηση νωρίς και αποφύγετε περιόδους αιχμής. Το θετικό είναι ότι το φαγητό έξω δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία, ειδικά αν επιμένετε στην πίτσα και το gelato.

Ενδεικτικό μέσο ημερήσιο κόστος:

• Δίκλινο δωμάτιο σε agriturismo (διαμονή σε φάρμα) 40-80€
• Δωμάτιο ξενοδοχείου με πρωϊνό 60-140€
• Καφές (όρθιος σε μπαρ) 1,10€
• Γεύμα 25-35€
• Ποτήρι κρασί 5-8€
• Είσοδος Μουσείου 10-20€

ISTOCK

Συχνές ερωτήσεις

Πόσα χρήματα πρέπει να δίνω στο φιλοδώρημα;

Το φιλοδώρημα δεν είναι αυστηρά απαραίτητο στα εστιατόρια, καθώς τα περισσότερα μέρη προσθέτουν servizio (υπηρεσία) στον λογαριασμό. Αν δεν το κάνουν ή αν θέλετε να αφήσετε κάτι, λίγα ευρώ είναι μια χαρά σε πιτσαρίες και τρατορίες και 5% έως 10% σε πιο καλά εστιατόρια.

Τι είναι αυτό που δεν πίνεις καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί;

Η Ιταλία έχει ένα ολόκληρο (άγραφο) βιβλίο κανόνων σχετικά με τα πρέπει και τα μη του ποτού. Ως ξένος επισκέπτης, θα λάβετε ένα πάσο αν παραγγείλετε το λάθος ποτό τη λάθος στιγμή, αλλά βοηθάει να γνωρίζετε ότι οι Ιταλοί θεωρούν τον καπουτσίνο ως ρόφημα πρωινού και πίνουν μπύρα με πίτσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα