Το “θέμα στο ΝΑΤΟ” και η σύμπτωση σχετικά με τον Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο πρωθυπουργός απαντά σε μια εύστοχη ερώτηση και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να απαντά σε κανέναν

Ποιος θέτει θέμα;

Εύστοχη (όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα) η ερώτηση του NEWS 24/7 στην διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το αν πρόκειται να βάλει θέμα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία για την στάση της Βόρειας Μακεδονίας απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «θα θέσω το ζήτημα στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας». Μια κίνηση που προφανώς θα προκαλέσει αν μην τι άλλο συζήτηση σε υψηλό επίπεδο.

Πάντως αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρίν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει «θέμα Βορείας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, το έχει κάνει το ίδιο το ΝΑΤΟ …προς όλους. Αναφερόμαστε βέβαια στις περίφημες «διαρροές αξιωματούχου» της συμμαχίας πριν λίγο καιρό.

Ήταν 14 Μαϊου όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε την διαρροή. Αυτή ξεκαθάριζε πως οι γείτονες εκπροσωπούνται στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό τους όνομα (Β. Μακεδονία). Έλεγε όμως επίσης πως «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται στην αποστολή μας KFOR στο Kόσοβο, στην αποστολή παροχής συμβουλών και ανάπτυξης ικανοτήτων στο Ιράκ και στις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Σαφέστατος ο αξιωματούχος…

Η σύμπτωση

Μια και αναφερθήκαμε πιο πάνω στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ (που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουλίου) να σας πούμε και μία λεπτομέρεια: Η έναρξη των εργασιών της θα συμπέσει με την ημερομηνία την οποία θα ανακοινωθεί η ποινή για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε πρόκειται για τον μόνο πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει καταδικαστεί σε ποινικό δικαστήριο (για οικονομικά ζητήματα στην περίφημη  υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς). Όπως όλα δείχνουν ο Τραμπ θα επιχειρήσει να «προσπεράσει» την ιστορία αυτή με τον κλασσικό «τραμπικό» τρόπο: Την επίκληση «του λαού».

Όπως δήλωσε «η αληθινή ετυμηγορία θα απαγγελθεί την 5η Νοεμβρίου, από τον αμερικανικό λαό»…

Οι λέξεις

Με «τυμπανοκρουσίες» διαδικτυακές αναφέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόθεσή του να …πει κάτι για το «Πόθεν Έσχες» του. Ένα στοιχείο που μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό (και ταυτόχρονα αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας μετά τις αποκαλύψεις περί ιδιοκτησίας αλλοδαπών εταιριών).

Όπως μας πληροφόρησε σε ανάρτησή του στο twitter (μετά την αναφορά που έκανε στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης) «στην ομιλία της Θεσσαλονίκης (σ.σ που θα γίνει σήμερα), παρουσιάζω όλη μου την περιουσιακή κατάσταση».

Δεν γνωρίζουμε τι τελικά θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα πολλά λέει και λίγα τεκμηριώνει με στοιχεία για το ζήτημα αυτό. Πάντως η χρήση του ρήματος «παρουσιάζω» δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη για Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης.

Πολύ πιο ταιριαστές είναι οι λέξεις «δημοσιοποιώ» και «καταθέτω»…

(Να παρατηρήσουμε πάντως ότι συνεχώς …πάει λίγο πιο μετά την νόμιμη διορία για την κατάθεση του Πόθεν Έσχες στις επίσημες αρχές. Μέχρι τώρα έλεγε «30 Ιουνίου», τώρα λέει «1η Ιουλίου». Φαίνεται πως και οι …μέρες έχουν σημασία).

Μπηχτές

«Μπηχτές» από για τον Στέφανο Κασσελάκη είχαμε όμως χθες και από τον Νίκο Φίλη. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθεται από τις προσπάθειες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως σχετικός με την αριστερά με πρωτοβουλίες όπως η επίσκεψη του Μουσείου για τον Νίκο Μπελογιάννη.

«Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» λέει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα θυμίζει πως «είχε αναγγείλει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον τάφο του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά, ενός εκ των ιδρυτών του κολαστηρίου της Μακρονήσου, και λίγες μέρες μετά, πήγε να τιμήσει τα θύματα του Σοφοκλή Βενιζέλου στη Μακρόνησο».

Πράσινο μήνυμα

Αρκετά γράφθηκαν για την χθεσινή διακαναλική του Αλέξη Χαρίτση. Τόσο για τις αναφορές του στην υπόθεση της Κεντρο-αριστεράς όπως και τις ατάκες του που αφορούσαν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε όμως και μια ατάκα του για τα ζητήματα της οικολογίας που μάλλον έχει αυτόνομη σημασία και ίσως συνιστά κι ένα πολιτικό άνοιγμα. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτώμενος για τα ζητήματα αυτά «το πράσινο συνυφαίνεται με το κόκκινο. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα. Κοινωνικό και ταξικό».

Να υποθέσουμε πως το (μετεκλογικό) μήνυμα πήγαινε προς την πλευρά του Πέτρου Κόκκαλη και του κόμματος Κόσμος με το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές;

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα