Η αγωνία της Κεντροαριστεράς πριν από τις κάλπες

Διαβάζεται σε 6'
Η αγωνία της Κεντροαριστεράς πριν από τις κάλπες

Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ενώ παράλληλα κορυφώνονται οι προεκλογικές καμπάνιες

Μερικά 24ωρα πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου κορυφώνονται οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς. Την ίδια στιγμή όμως που προβάλλονται οι πολιτικές τους θέσεις και ολοκληρώνονται οι τακτικές κινήσεις τους, το ζήτημα του συντονισμού των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ώστε να διαμορφωθεί «αντίπαλο δέος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να είναι το υπολανθάνον ζητούμενο. Διόλου απίθανο μάλιστα η προοπτική αυτή να αποτελέσει και κριτήριο για την επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια, εικόνα της «επόμενης μέρας» (βασισμένη στις δημοσκοπήσεις)  για τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της αριστεράς έδωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- σε πρόσφατη αρθρογραφία του. Αναφέροντας πως «η  ΝΔ σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να κινείται κοντά στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ δίνουν τη μάχη για την δεύτερη θέση, με μικρές σχετικά διαφορές μεταξύ τους  και σε σημαντική απόσταση από την ΝΔ, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα, πέραν του ΚΚΕ, που προσδιορίζονται στον αριστερό και προοδευτικό χώρο, είτε δίνουν τη μάχη της εκλογής ενός ευρωβουλευτή, είτε κινούνται σε χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις». Στην βάση αυτή τόνισε την «ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σύνθεσης και υπέρβασης  της οδυνηρής συγκυρίας. Απαιτούνται πλατιές και ανοιχτές διαδικασίες βάσης. Απαιτείται ειλικρινής διάλογός που θα ξεπεράσει τα κομματικά τείχη και τις υφιστάμενες δομές. Απαιτείται κυρίως ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα που θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική ώσμωση».

Οι επισημάνσεις αυτές του Διονύση Τεμπονέρα δεν μοιάζουν να απηχούνται στις αντιλήψεις της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Αν κρίνει κανείς τουλάχιστον από τις απόψεις που φαίνεται να εκφράζονται είτε από τον Στέφανο Κασσελάκη είτε από το περιβάλλον του. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε προ ολίγων ημερών η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά. Σημείωσε πως τα ζητήματα που αφορούν την κεντροαριστερά «είναι μια πρόωρη συζήτηση και θα τολμούσα να πω ότι ενδεχομένως να μη χρειάζεται να υπάρχει μια τέτοια συζήτηση ή να μη χρειαστεί να υπάρξει και μετά τις ευρωεκλογές».

Μια θέση που αποτελεί την λογική συνέχεια των απόψεων που διατύπωσε πριν από μερικές εβδομάδες ο Στέφανος Κασσελάκης σε άρθρα και συνεντεύξεις του περιγράφοντας ουσιαστικά μια «Κεντροαριστερά Ι.Χ» που θα κινείται γύρω από το πρόσωπο του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς επιχειρώντας να «κάνει άνοιγμα» στην Πλεύση Ελευθερίας και το Μέρα 25 για να λάβει λίγες μέρες αργότερα αρνητικές απαντήσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της Κεντροαριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ και υπό την ηγεσία του. Λέγοντας πως «αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα αρχίσω τη διαδικασία προς το καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο, στην οποία οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο. Με νέα μέλη που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες, που θα αποτελούν ισότιμα στελέχη στο νέο οργανόγραμμα». Αναφέροντας πως «πέρα από το άνοιγμα στη βάση, θα προσκαλέσω έντιμα, ικανά, προβεβλημένα στελέχη του προοδευτικού χώρου, να αναλάβουν ενεργά θέσεις ευθύνης δίπλα μου στη διευρυμένη δομή».

Το ΠΑΣΟΚ

Η υπόθεση της κεντροαριστεράς φαίνεται να αποτελεί όχι επιθυμία αλλά πολιτική δέσμευση για την Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να ξεκαθαρίζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ενδεικτική είναι επ’ αυτού η συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ανέφερε πως «έχω δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό να αναλάβω μετά τις ευρωεκλογές μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, πάνω στο τραπέζι, στο φως της ημέρας, στη βάση της κοινωνικής συμμαχίας που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε. Στρατηγικός μου στόχος είναι μια σύγχρονη και ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα είναι η αυριανή κυβέρνηση στον τόπο». Τόνισε μάλιστα πως «τον προοδευτικό πλουραλισμό και τη δυνατότητά ανασύνθεσής του, θέλω και μπορώ να τον εγγυηθώ προσωπικά μετά την  9η Ιουνίου».

Το ΠΑΣΟΚ όμως, πριν ανοίξουν τα ζητήματα αυτά θεωρεί σημαντικό το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Επισημαίνοντας ότι και με κριτήριο την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς «ζητώ ισχυρή εντολή στις 9 Ιουνίου, με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ,  ώστε να διασφαλίσω την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ούτε την πολυτέλεια πειραματισμών, που έχουν στοιχίσει στο παρελθόν. Ο προοδευτικός κόσμος έχει αντιληφθεί ποιος είναι σε θέση -με σοβαρότητα, γνώση των θεμάτων, αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και έργων- να συνομιλήσει και να ενώσει όλο τον χώρο, από το προοδευτικό Κέντρο, την πολιτική Οικολογία έως την Αριστερά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως δεν έχει κρύψει την δυσκολία που υπάρχει για την ύπαρξη διαλόγου με την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σε πολλές συνεντεύξεις του για έλλειμμα σοβαρότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδεικτική ήταν και η «ατάκα» του όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει τις περίφημες δηλώσεις για την …κολυμβήθρα του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναρωτηθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Τι να συζητήσουμε, για τα βαφτίσια μας;».

Η Νέα Αριστερά

Ρόλο στις εξελίξεις για την διαμόρφωση ενός μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρύβει ότι φιλοδοξεί να έχει η Νέα Αριστερά. Παρά το γεγονός πως αποσαφηνίζει τα όρια  τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης στην χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη «προφανώς μας ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος και μας ενδιαφέρει να αποδοκιμαστεί και τελικά να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη. Και με αυτή την έννοια προφανώς υφίσταται και η λογική των συνεργασιών και η λογική των συμπράξεων. Η λογική της προσπάθειας να διαμορφωθούν ευρύτερες συγκλίσεις είναι ένα πεδίο το οποίο στο οποίο μας ενδιαφέρει να παίξουμε ρόλο και να πρωταγωνιστήσουμε».

Διευκρίνισε ότι ο ρόλος αυτός θα είναι ο ρόλος της αριστεράς. Λέγοντας πως «Εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην Αριστερά. Η Αριστερά για εμάς δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας. Είναι στάση ζωής. Και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να υπάρχουμε, να ασκούμε πολιτική από τις γραμμές της Αριστεράς». Παράλληλα όμως ανέφερε ότι «Δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη. Η λύση είναι μια σοβαρή προγραμματική πρόταση, η οποία θα απαντάει στις πραγματικές υπαρκτές ανάγκες σήμερα της ελληνικής κοινωνίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα