Γεωργία: Σε ισχύ ο νόμος περί “ξένων πρακτόρων”
Διαβάζεται σε 3'Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας υπογράφει και θέτει σε ισχύ τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”, που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην χώρα.
- 03 Ιουνίου 2024 13:42
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα (3/6), θέτοντας σε ισχύ τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων” που έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην χώρα του Νοτίου Καυκάσου και προκαλέσει δριμεία κριτική από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας.
Η διένεξη γύρω από τον νόμο αυτό αποτελεί ένα τεστ για το αν η Γεωργία, που βρίσκεται για τρεις δεκαετίες ανάμεσα στις πιο φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές χώρες, θα διατηρήσει τον δυτικό της προσανατολισμό ή θα κινηθεί εγγύτερα στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι υπέγραψε τον νόμο, θέτοντάς τον σε ισχύ, ύστερα από ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα των βουλευτών που αποσκοπούσε να παρακαμφθεί το βέτο που είχε ασκήσει στον νόμο η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τον επέκρινε, μετέδωσαν σήμερα τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο νόμος αυτός αξιώνει από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταχωρούνται ως “πράκτορες ξένης επιρροής” και εισάγει πρόστιμα για παραβάσεις, όπως και επιβαρυντικές αξιώσεις γνωστοποίησης.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου είχαν για πάνω από έναν μήνα πραγματοποιήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα από την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991 κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Ομάδα γεωργιανών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του νέου νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι προετοιμάζει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετέδωσαν γεωργιανά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία έχουν ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο. Τα αντιπολιτευόμενα κινήματα το χαρακτηρίζουν “ο ρωσικός νόμος”, λέγοντας ότι είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για να μπαίνουν στο στόχαστρο αντιπολιτευόμενοι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής μεταξύ πολλών Γεωργιανών λόγω της υποστήριξής της προς τις αποσχισθείες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ η κοινή γνώμη της χώρας υποστηρίζει ευρέως την ένταξή της στην ΕΕ και το NATO. Η Ρωσία νίκησε τη Γεωργία σε πόλεμο διάρκειας πέντε ημερών το 2008.
Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγορεί τις δυτικές χώρες για εκβιασμό και σημειώνει ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για να τις σταματήσει από το να σύρουν τη Γεωργία σε άλλον έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Αυτή τέλος αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην υποστήριξη του επίμαχου αυτού νομοσχεδίου, το οποίο υπερασπίστηκε έναντι της δυτικής κριτικής.