ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει την στήριξη της στο ισραηλινό σχέδιο που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, αποχώρηση των στρατιωτών των IDF και ανοικοδόμηση της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική μίας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή», προσθέτει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή (31/5), το νέο ισραηλινό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχτεί.

Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα περιλαμβάνει πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών), την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματεύονταν “τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα. Εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει – σύμφωνα με την σραηλινή πρόταση – οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη και τελική φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, και τα λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα