Μητσοτάκης για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο: Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να ενώνει τους λαούς
Διαβάζεται σε 7'Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προς Τουρκία κατά την ομιλία του στα Ποσειδώνια 2024. Διαμήνυσε στους πλοιοκτήτες ότι “θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία
- 03 Ιουνίου 2024 21:13
Στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο αναφέρθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα στην τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024».
Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην καθαρή θάλασσα. Και χαρακτήρισε “βραχίονες αυτής της αντίληψης αποτελούν και οι δεσμεύσεις για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές που ανήκουν στην κυριαρχία του κράτους μας.”
Ενώ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι: “Ο σεβασμός, ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, οφείλει να ενταχθεί, πλέον, μόνιμα στην πολιτική ατζέντα, ενώνοντας και όχι διχάζοντας χώρες και λαούς.”
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ειδικά για την ακτοπλοΐα μας, που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με πάνω από 100 κατοικημένα νησιά, είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου και τη χρήση πλοίων χαμηλότερων εκπομπών.
Σ”το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκινούμε από τις άγονες γραμμές που επιδοτούνται από το κράτος, ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Έχουμε έως τώρα εξασφαλίσει 80 εκατομμύρια, σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε τουλάχιστον 400 ακόμα. Δεν θα είναι κάτι απλό. Αποτελεί, ωστόσο, μονόδρομο σε μια νησιωτική χώρα όπως η δική μας”, τόνισε.
“Θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία”
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».
Δήλωσε δε με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ότι “εδώ και πέντε χρόνια η ελληνική φωνή ακούγεται δυνατά, αλλά ακούγεται κυρίως πειστικά, στην Ευρώπη. Προτείνει και διεκδικεί, συμμαχεί και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές. Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, θέτει τώρα ως κεντρική του επιδίωξη τη λεγόμενη “πολιτική των τριών Α”: Ανταγωνιστική οικονομία, αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα και Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ευελιξία στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην επίτευξη αυτών των στόχων η ευρωπαϊκή και, κατά συνέπεια, η ελληνική ναυτιλία πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο. “Στην ενεργειακή ασφάλεια, την οποία τελικά μόνο η ναυτιλία μπορεί να εγγυηθεί. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε ένα περιβάλλον όπου άλλες μεγάλες χώρες εφαρμόζουν πολιτικές προστατευτισμού. Όπως και στον τομέα της ασφάλειας, όπου οι ελληνικές προτάσεις για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων γίνονται παράγοντες οικοδόμησης μιας νέας πραγματικότητας”, σημείωσε.
“Η ναυτιλία εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”
Δήλωσε επίσης ότι: «Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δε σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας. Η ναυτιλία εγγυήθηκε εξάλλου την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατά πλέον τις θάλασσες ανοιχτές εν όσω εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεργάζεται με ευρωπαίους εταίρους και με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου όσο και ρεαλιστικού θεσμικού πλαισίου, με ενιαία πρότυπα τα οποία, άλλωστε, θα κληθούν να κατευθύνουν και τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας οι οποίες απαιτούνται.
Σχολίσε όμως ότι “Η ελληνική ναυτιλία, πρωτοπορεί. Το 1/3 του στόλου έχει, πια, συστήματα ενεργειακής απόδοσης, ολοένα και περισσότερα πλοία μπορούν να χρησιμοποιήσουν LNG, πλοιοκτήτες μας προχωρούν στη ναυπήγηση σκαφών με πλυντρίδες δέσμευσης οξειδίων του θείου.”
Παράλληλα, υπογράμμισε βέβαια ότι είναι και ευθύνη του κράτους να εκσυγχρονίσει τις υποδομές για να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση. “Με τα λιμάνια μας να αλλάζουν, όχι μόνο αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Σάββατο, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Λιμάνια τα οποία αναβαθμίζονται σημαντικά. Γιατί, θα το ξαναπώ, θέλουμε τα λιμάνια μας ασφαλείς εμπορικούς κόμβους που θα συνδέουν τον κόσμο με την Ελλάδα, την Ανατολή με την Δύση”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού υπογράμμισε ότι «η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων». «Ο κόσμος, συμπλήρωσε, χωρίς τη ναυτιλία θα ήταν απονευρωμένος αποσυνδεδεμένος, αποδομημένος», τόνισε η Μελίνα Τραυλού, και συμπλήρωσε ότι είναι «η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας. Εγγυάται την επιβίωση, τη διαβίωση, την ευημερία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Ας αναλογιστούμε όχι πού πάει ο κόσμος της ναυτιλίας, αλλά πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτήν;», προσέθεσε.
Από την πλευρά της η Μελίνα Τραυλού αφού αναφέρθηκε στην έρευνα της ΕΕΕ για την επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που σταματήσουν τα πλοία, επισήμανε ότι η Ένωση οδηγήθηκε σε αυτή τη μελέτη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, λόγω της ευθύνης απέναντι «στον κλάδο μας, να μην είμαστε μόνο ιστορικά και κοινωνικά συνεπείς, αλλά και επιστημονικά ακριβείς. Να αντιληφθούμε την οικουμενική ευθύνη που κουβαλάμε στις πλάτες μας».
Αναφερόμενη στους Έλληνες εφοπλιστές τόνισε ότι «στη ναυτιλία είμαστε και ρεαλιστές και ψύχραιμοι και συνετοί, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια της στάσης και της παύσης ούτε για μία μέρα. Και όταν αγκυροβολούμε το κάνουμε για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πλέουμε και να ενώνουμε οικονομίες, ανθρώπους και πολιτισμούς».
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., δήλωσε: «Συχνά αναφερόμαστε στα επιτεύγματα του κλάδου μας ως ‘το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας’. Είναι δελεαστικό να το κάνει κανείς αυτό, όταν προσπαθεί να καταλάβει πώς ένα μικρό έθνος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στόλο στον κόσμο – με πάνω από 5.500 ποντοπόρα πλοία, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και άλλα, να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο διατηρώντας εύρυθμη την παγκόσμια οικονομία.
»Αυτό το ‘θαύμα’ προέρχεται από τις ναυτικές παραδόσεις της χώρας μας, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω και οι οποίες αφενός αξιοποιούν την ευελιξία της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης και αφετέρου επιτρέπουν στην καινοτομία να αναπτύσσεται με ορίζοντα έναν κόσμο χωρίς σύνορα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ως διοργανωτές των Ποσειδωνίων, είμαστε υπερήφανοι που μέσα από την Έκθεσή μας, τις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια που την πλαισιώνουν, προβάλλουμε τα επιτεύγματα της ναυτιλίας και τα οφέλη που φέρνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».
Τα Ποσειδώνια είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση ISO ως βιώσιμη εκδήλωση, γεγονός που αναδεικνύει τη δέσμευση των διοργανωτών να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Τα Ποσειδώνια 2024 διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Επιτροπής Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
niologio.gov.gr – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την ψηφιοποίηση της αίτησης νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων, «niologio.gov.gr».
Η νέα εφαρμογή, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει τις διαδικασίες νηολόγησης, ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας. Χάρη στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, το έγγραφο εθνικότητας του πλοίου, που φέρει μοναδικό QRCode για την άμεση επαλήθευση της γνησιότητάς του από κάθε αρμόδια αρχή ανά τον κόσμο, παράγεται αυτοματοποιημένα και χορηγείται άμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Την παρουσίαση έκανε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.
Μετά την παρουσίαση της νέας εφαρμογής, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκθέτες και επιχειρηματίες του κλάδου της ναυτιλίας.