Μπάιντεν: Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικούς λόγους

Διαβάζεται σε 2'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο περιοδικό Time ότι υπάρχει “κάθε λόγος” να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τη δική του πολιτική αυτοσυντήρηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπορεί να καθυστερεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα σχόλια στη συνέντευξη της 28ης Μαΐου έγιναν λίγες ημέρες πριν ο Μπάιντεν αναλύσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παλεύει με βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε σύμφωνα με το Reuters: «Υπάρχει κάθε λόγος να βγάλουν οι άνθρωποι αυτό το συμπέρασμα».

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ότι είναι «αβέβαιο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα των αμάχων ως μέθοδο πολέμου, αλλά είπε: «Νομίζω ότι έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες που είναι ακατάλληλες».

Ο Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που οδήγησαν σε «ατελείωτους πολέμους».

«Και κάνουν αυτό το λάθος», είπε.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, δήλωσε ότι ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε σωστά σκεπτόμενης χώρας» να κάνει ο Μπάιντεν τέτοια σχόλια για τον Νετανιάχου.

Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Στο εσωτερικό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά κατηγορούν τον Νετανιάχου για τις αποτυχίες στην ασφάλεια όταν ένοπλοι της Χαμάς οργίασαν τις ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, και θα τον καταψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους έχουν γίνει εβδομαδιαίες εκδηλώσεις, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ζητούν να φύγει ο Νετανιάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα