Τράπεζες: Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 40 ετών

Διαβάζεται σε 5'
Ακίνητα
Ακίνητα EUROKINISSI

Συντονισμένη προσπάθεια τόνωσης της Στεγαστικής Πίστης αλλά και συμβολή στο μείζον ζήτημα της «ακριβής» στέγης που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, επιχειρούν οι τράπεζες ρίχνοντας στην αγορά χαμηλότοκα δάνεια για νέους.

Μια ακόμη προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, δίνοντας ταυτόχρονα λύση στο μείζον ζήτημα της «ακριβής» στέγης που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιχειρεί συντονισμένα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, προσφέροντας ειδικά στεγαστικά προγράμματα σε άτομα έως 40 ετών.

Η Στεγαστική Πίστη βρίσκεται εδώ και μήνες στο «ψυγείο» με τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων να φθίνουν διαρκώς, υποχωρώντας στα τέλη Απριλίου στα 29,5 δισ. ευρώ έναντι 80 δισ. ευρώ το 2010, όταν η αγορά είχε φτάσει στο ζενίθ της ζήτησης. Την ίδια στιγμή, οι νέες εκταμιεύσεις το 2023 ήταν 1,3 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. ευρώ που ήταν οι ετήσιες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων πριν από την κρίση.

Μάλιστα, το κλίμα στην υποτονική αγορά της Στεγαστικής Πίστης δεν κατέστη δυνατό να αντιστρέψει ούτε το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 750 εκατ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, κάλυψε 9.800 αιτήσεις νέων έως 39 ετών σε σύνολο 40.000 αιτημάτων που υποβλήθηκαν.

Υπό την μεγάλη πολιτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση το στεγαστικό ζήτημα και η ταυτόχρονη «έκρηξη» επιτοκίων, ενοικίων και τιμών αγοράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση πόρων και πιο συγκεκριμένα του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου για να ενισχύσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Μάλιστα, άσκησε και κριτική στο τραπεζικό σύστημα για το ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να τα περιμένει όλα από το κράτος». «Εμείς», συμπλήρωσε, «κάναμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου”»… «γιατί δεν κάνουν και εκείνοι κάτι;».

Σταθερά επιτόκια από 2,90%

Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες προσφέρουν η μία μετά την άλλη ειδικά στεγαστικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα έως 40 ετών, με στόχο τη διευκόλυνσή τους για την αγορά ή την ανακαίνιση κατοικίας. Παράλληλα, έχουν μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με έμφαση στα σταθερά που ξεκινούν από 2,90% για διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και το 4,90% για μεγάλη σταθερή διάρκεια έως και 30 χρόνων, ενσωματώνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Τα σταθερά επιτόκια ανταγωνίζονται τα κυμαινόμενα που, παρότι ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία λόγω υποχώρησης του euribor που διαμορφώνεται σήμερα στο 3,85%, επιβαρύνονται με μέσο περιθώριο spread κοντά στο 2%.

Χθες η Alpha Bank πήρε τη σκυτάλη από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, ανακοινώνοντας το νέο Στεγαστικό Δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία για νέους έως 40 ετών το οποίο προσφέρεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους καθώς για τα πρώτα 3 χρόνια του δανείου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου ύψους 2,50%, ενώ δεν καταλογίζονται δαπάνες εξέτασης του αιτήματος.

Το Δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία απευθύνεται σε μία διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων, καλύπτοντας έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως, μάλιστα, ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας, ενώ μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε σταθερό είτε κυμαινόμενο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου και τους απαλλάσσει δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης.

Ακίνητα
Ακίνητα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Εθνική Τράπεζα

Αυξημένα αντανακλαστικά έδειξε η Εθνική Τράπεζα η οποία έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Το πρώτο μου Σπίτι», το οποίο απευθύνεται σε άτομα έως 45 ετών. Το πρόγραμμα δανείζεται στοιχεία του κρατικού προγράμματος και απαιτεί χαμηλότερη ιδία συμμετοχή, με εκκίνηση το 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή δυνατότητα χρηματοδότησης έως 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες όμως υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ), ενώ διατίθεται απαλλάσσοντας τον υποψήφιο δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης φακέλου που διαμορφώνονται στα 490 ευρώ.

Η Εθνική δίνει, επίσης, τη δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «ΕΞΠΡΕΣ», για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Eurobank

Η Eurobank αντιστοίχως έχει διευρύνει τα οφέλη του δικού της προγράμματος, απαλλάσσοντας τον δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης του δανείου καθώς και την εφάπαξ δαπάνη του νομικού και τεχνικού ελέγχου (διαμορφώνεται στα 750 ευρώ). Η «προσφορά» ισχύει για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως τα τέλη Ιουλίου –το πρόγραμμα «τρέχει» από τα τέλη Απριλίου– και τα πλεονεκτήματά του ισχύουν όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια για νέους ή μη, αλλά και τα επισκευαστικά δάνεια ή το πράσινο δάνειο κατοικίας που προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο με ή χωρίς εξασφάλιση.

Το πρόγραμμα παρέχεται με διαδικασία fast track, δηλαδή προέγκριση μέσα σε 48 ώρες και δυνατότητα εκταμίευσης σε 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην τράπεζα, ενώ δεν επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα