Το μεγαλύτερο ψέμα του Τραμπ ως τώρα

Διαβάζεται σε 5'
Donald Trump
Donald Trump AP Photo Julia Nikhinson

Η Washington Post καταμέτρησε συνολικά περισσότερους από 30.000 ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ που τώρα είπε το μεγαλύτερό του ψέμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ψευδώς σε μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε ότι ουδέποτε απείλησε τη Χίλαρι Κλίντον πως “θα τη φυλακίσει”, κατά την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας εναντίον της το 2016.

Όπως τονίζει το Atlantic σε σχετικό του δημοσίευμα, τα ψεύδη δεν είναι μια ασυνήθης τακτική για τον Τραμπ. Συγκεκριμένα, η Washington Post καταμέτρησε συνολικά περισσότερους από 30.000 ψευδείς ισχυρισμούς του σε μια διαρκή τάση του να προκαλεί. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος ίσως υπέπεσε στο μεγαλύτερο ατόπημά του. Μιλώντας μάλιστα στο “φιλικά διακείμενο” Fox News και στην εκπομπή Fox & Friends Weekend που προβλήθηκε την Κυριακή. Η εκπομπή δεν αναμενόταν να κάνει και πολύ “σκληρές” ερωτήσεις στον Τραμπ, ωστόσο κατάφερε να εκτεθεί όταν ο παρουσιαστής Will Cain του είπε: “Είχατε πει πως θα βάλετε στη φυλακή τη Χίλαρι Κλίντον. Είχατε δεσμευτεί να το κάνετε και το αποφύγατε ως πρόεδρος στη θητεία σας”.

“Τη νίκησα, είναι ευκολότερο όταν κερδίζεις. Όλοι έλεγαν “φυλάκισέ τη” – και θα μπορούσα να το κάνω – αλλά αισθάνθηκα πως θα ήταν ένα απαίσιο πράγμα, και μετά έγινε όλο αυτό σε εμένα (οι διώξεις)”, απάντησε. ” Για τη Χίλαρι Κλίντον ποτέ δεν είπα “βάλτε τη στη φυλακή”, αυτό το έλεγε ο κόσμος”, ισχυρίστηκε.

Donald Trump
Donald Trump AP Photo Carolyn Kaster

Το Atlantic σημειώνει πως όταν το κοινό στις προεκλογικές του ομιλίες φώναζε “lock her up” εκείνος επιδοκίμαζε χωρίς να ζητάει να σταματήσει το σύνθημα, ωστόσο όπως σημειώνεται, τον Οκτώβριο του 2016 είχε κάνει και εκείνος την ίδια δήλωση κατηγορηματικά. “Για όσα έχει κάνει, πρέπει να φυλακιστεί” είχε δηλώσει ξανά, σε ομιλία του στο Greensboro στη North Carolina. Τον Ιούνιο του 2016 είχε επαναλάβει πως “η Χίλαρι Κλίντον θα έπρεπε να πάει στη φυλακή”. Πράγματι, “μαλάκωσε” τη ρητορική του μετά τη νίκη του.

Ωστόσο, το 2020, σε ομιλία του στο Ohio είχε επανέλθει στις αιτιάσεις του περί φυλάκισης της πολιτικού των Δημοκρατικών. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κλίντον δεν κατηγορήθηκε επισήμως ποτέ από κανένα δικαστήριο.

“Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένοχη όσο η κόλαση και πρέπει να πάει φυλακή”

Ο Τραμπ είχε επιτεθεί στην Κλίντον μετά την κριτική που του είχε ασκήσει εκείνη για την εξωτερική του πολιτική και τις απόψεις του για τους Μεξικανούς μετανάστες. Ο Τραμπ υποστήριζε πως η Κλίντον ήταν ένοχη και έπρεπε να μπει στη φυλακή για την έρευνα που διεξαγόταν για την περίοδο που εκείνη ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα της έρευνας τη χρήση των απόρρητων server του υπουργείου. “Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένοχη όσο η κόλαση και πρέπει να πάει φυλακή”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τελικά δεν της απαγγέλθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες.

Τραμπ και “lock her up” στο παρακάτω βίντεο:

Ακόμη, στο δεύτερο ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος θα ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει την υπόθεση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστελνε και λάμβανε η Χίλαρι Κλίντον μέσω ιδιωτικού διακομιστή την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μετά τη νίκη του, ανακάλεσε τις τότε “δεσμεύσεις” του (απογοητεύοντας μάλιστα μέρος των σκληροπυρηνικών οπαδών του).

Στη συνέντευξή του στο Fox News ο Τραμπ απείλησε δε πως μία ποινή φυλάκισης εναντίον του θα μπορούσε να φέρει “σε σημείο ρήξης” τους οπαδούς του.

Η ετυμηγορία στην υπόθεση του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά πρώην προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα εμποδίσει πάντως τον Τραμπ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ακόμη και στην περίπτωση καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται πως οι ένορκοι του δικαστηρίου του Μανχάταν αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα την ενοχή του Τραμπ σε όλες τις κατηγορίες (34 κακουργηματικού χαρακτήρα) με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που καταδικάζεται για έγκλημα τη στιγμή, μάλιστα, που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο που απείλησε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2016. Η ποινή έχει οριστεί να ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου. Είναι δεδομένο πως ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση με τη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει ακόμη και χρόνια και μια πιθανή φυλάκισή του να φαντάζει τελικά ως ένα σχεδόν αδύνατο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ο Τραμπ δεσμεύεται να απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες για την εισβολή στο Καπιτώλιο, σε περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές απέναντι στον Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα