Μητσοτάκης: Δεν μας κάνει χάρη ο Κασσελάκης για το πόθεν έσχες, είναι υποχρέωση όλων μας

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης PRINTSCREEN / ANT1

Ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε καταθέσει πρώτη δήλωση πόθεν έσχες από πέρυσι. Νέο μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία για το ΝΑΤΟ. Το κλείσιμο του ματιού για Μελόνι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε πολύ απλά να είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του, όπως είχε νομική υποχρέωση, πέρυσι μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον Ant1, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει μία διάκριση μεταξύ του πρώτου πόθεν έσχες το οποίο προσδιορίζει την περιουσιακή κατάσταση ενός πολιτικού όταν μπαίνει πρώτη φορά στην πολιτική και του πόθεν έσχες που καταθέτει ένας πολιτικός ενεργός. Επισήμανε δηλαδή ότι ο κ. Κασσσελάκης θα έπρεπε να είχε κάνει την αρχική δήλωση πόθεν έσχες τον προηγούμενο χρόνο ως καινούριος αρχηγός.

“Εγώ καταθέτω 20 χρόνια πόθεν έσχες. Και, όπως ξέρετε, το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει φύλλο και φτερό, διότι και εγώ και η σύζυγος μου στοχοποιηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, στην οποία, αν δεν κάνω λάθος, συμμετείχε και ο κ. Βαρεμένος, ο οποίος απάντησε σε όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου για “σκιές” και “συναλλαγές” της Επιτροπής που είχε ελέγξει το Πόθεν Έσχες του ιδίου, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

“Αυτή η συζήτηση, αν κάτι επαναφέρει, είναι ίσως κάποια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην πολιτική. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι, και εγώ και εσείς. Δεν το κάναμε ζήτημα”, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός.

Επιβεβαίωσε ότι την τελευταία διετία “πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα. Ναι, γνωστό και δηλωμένο και στις αρχές και δηλωμένο στο πόθεν έσχες, από τη στιγμή που θα κάνουμε εμείς τη δήλωσή μας, με βάση τους κανόνες που θέτει η ίδια η Βουλή”. Ενώ τόνισε ότι ήταν πάντα ανοιχτή η πλατφόρμα πόθεν έσχες, ειδικά για την πρώτη κατάθεση, που αφορά τον κ Κασσελάκη.

“Ο Μίτσοσκι να κάνει κατηγορηματική δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία και στον εν αναμονή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης πρόεδρο του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

“Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για εμάς είχε πολλά προβλήματα, έχει όμως ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση, όταν αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον, για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι η γειτονική χώρα έχει ήδη γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ενώ τόνισε εκ νέου ότι: “Έχουμε επίσης τρόπο να εξηγήσουμε στους φίλους μας -γιατί θεωρούμε τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας έναν φίλο λαό- ότι, τελικά, αν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη, ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Αλβανία.” Εκτίμησε πάντως ότι “τελικά θα πρυτανεύσει η λογική”. 

 

“Στο πεδίο ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν εκδηλώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τον εναέριο χώρο μας”

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Εδώ και 15 μήνες υπάρχει μία αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Θέλω να θυμίσω ότι για τρία χρόνια ήμασταν «στα κόκκινα» με την Τουρκία. Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο”. 

Τόνισε ότι τα θετικά αυτής της προόδου είναι ότι: “Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις, άρα στο πεδίο ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν εκδηλώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τον εναέριο χώρο μας, και αυτό το κρατώ ως κάτι πολύ σημαντικό. Δεν συνέβαινε στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεργαζόμαστε καλύτερα στα θέματα της μετανάστευσης. Κάναμε τη συμφωνία για τη γρήγορη visa, η οποία ήταν ευεργετική για 10 νησιά του Αιγαίου.” 

Αλλά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου:Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς, όμως, δεν έχουμε αλλάξει θέση και η Τουρκία είναι αυτή η οποία προσαρμόστηκε σε μια νέα πραγματικότητα.”  

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Το ΕΛΚ κλείνει το μάτι σε Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους για τη Μελόνι

Ενδιαφέρον είχε πάντως και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο ερώτημα της διαφαινόμενης ανόδου της Ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά στις ευρωεκλογές και στα σενάρια συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι, για να διασφαλιστεί η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Σενάρια τα οποία θέτουν όμως σε κίνδυνο τις διαχρονικές ισορροπίες με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ, θα αναλάβει την επομένη των ευρωεκλογών ρόλο διαπραγματευτή για το ΕΛΚ, καταρχήν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό “την επόμενη μέρα στην Ευρώπη να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία, η οποία να πρεσβεύει την ευρωπαϊκή λογική και να ζητά από την Ευρώπη να γίνει καλύτερη, να αποκτήσει περισσότερο γεωπολιτικό αποτύπωμα, να είναι πιο αποτελεσματική σε ζητήματα όπως, παραδείγματος χάρη, το δημογραφικό, όπως η στήριξη της ανταγωνιστικότητας, η μεταναστευτική πολιτική.”

Ανέφερε επίσης ότι: “Η  Ευρώπη χρειάζεται συνθέσεις. Δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μόνο του. Και στο παρελθόν η σύνθεση αυτή προήλθε μέσα από τη συνεργασία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων.” Ενώ εκτίμησε ότι: “Είναι πολύ πιθανό να ξαναπροκύψει μία αντίστοιχη τέτοια ευρεία συμμαχία και νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ευρώπη αν αυτό γίνει.”

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι εντάσσεται στην ευρωομάδας της Αριστεράς, την οποία χαρακτήρισε “το άλλο άκρο της ακροδεξιάς” και τόνισε ότι: “Κανείς δεν συνομιλεί μαζί της. Δεν είναι μέρος των αποφάσεων, θεωρείται άκρα. Όπως θεωρείται το κόμμα του ID ακραίο δεξιό κόμμα, έτσι και η Αριστερά θεωρείται άκρο. Δεν συνομιλεί κανείς ουσιαστικά με την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”

Ενώ όσον αφορά στην κ. Μελόνι, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό. Έχει πορευθεί, όμως, κι αυτό είναι κοινός τόπος, θα έλεγα, και πολλών ηγετών Σοσιαλιστών, ότι έχει πορευθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.”

Και τέλος ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε εκ μέρους του ΕΛΚ το μάτι σε Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, διαμηνύοντας ότι μπορεί να συνεχιστεί η συμμαχία των τριών, ακόμη και εάν υπάρξει στήριξη της Μελόνι μεμονωμένα για την ανάδειξη προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Εγώ δεν ξέρω πώς θα καταλήξουν οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα, αλλά θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε μία συμμαχία των τριών δυνάμεων οι οποίες διαμόρφωσαν την πλειοψηφία και στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο”, είπε και έκανε λόγο για “ad hoc” στήριξη από κόμματα για την επανεκλογή φον Ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, χωρίς να υπάρχει καμία συνεργασία με πολιτικές ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα