Μητσοτάκης: Η ψήφος στις ευρωεκλογές να γίνει μήνυμα σε Σκόπια και Τουρκία

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης: Η ψήφος στις ευρωεκλογές να γίνει μήνυμα σε Σκόπια και Τουρκία
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε προεκλογική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει τους δεξιούς. Αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψη του στη Γαλλία, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra και κάρφωσε εκ νέου Βελόπουλο λέγοντας: “Αυτή είναι η απάντηση μου στους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ”.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τυχόν απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές προς τα δεξιά, ειδικά στη Μακεδονία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέταξε από τη Θεσσαλονίκη τα εθνικά θέματα, την αμυντική πολιτική και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυριανή του επίσκεψη στη Γαλλία και στη Naval Group, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra. “Αυτή η εικόνα είναι η απάντηση μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ, σχολίασε μάλιστα, καρφώνοντας εκ νέου τον Κυριάκο Βελόπουλο. Η ΝΔ στη Μακεδονία έχει άλλωστε διαρροές κυρίως προς την Ελληνική Λύση, η οποία σε ορισμένες περιφέρειες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και δεύτερο κόμμα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όμως τους δεξιούς ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία στηρίζοντας ξανά τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ενώ επανέλαβε ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια για δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που άλλα θέλουν να δηλώσουν και άλλα μπορεί να φέρουν στις ζωές των πολιτών”. Εξάλλου υποστήριξε πως: “Όσα πετύχαμε είναι πολλά και σημαντικά για να παιχτούν στα ζάρια όπως θέλουν οι αντίπαλοι μας στις ευρωεκλογές”.

Η έμμεση αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ειδικότερα η ψήφος των πολιτών “να γίνει μήνυμα προς τους βόρειους γείτονες, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά μέσα από τη χώρα μας. Με σεβασμό στη νομιμότητα και τις διεθνείς συνθήκες. Κάτι που αφορά τόσο τα Σκόπια, όσο και τα Τίρανα”. 

Σημειωτέον δε ότι ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις “Βόρεια Μακεδονία” και “συμφωνία των Πρεσπών”. 

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι: “Και στην Τουρκία πρέπει να ακουστεί η πρόθεση του λαού μας να χτίσει σχέσεις φιλίας. Ώστε μέχρι να λυθεί η μόνη διαφορά μας, που αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, να ζούμε σε ήρεμα νερά. Τα οποία όμως να το ξέρουν όλοι, θα είναι πάντα ελεύθερα και γαλάζια σαν τη σημαία μας”. 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόταση για ένα iron dome της ΕΕ με κοινή ευρωπαική αντιπυραυλική άμυνα και στη σημασία της δημιουργίας ενός ευρωπαικού αμυντικου ταμείου. Αλλά και στο μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας στους δεξιούς ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κατά του φράχτη στον Έβρο.

Ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει στην ατζέντα της ΕΕ και το δημογραφικό πρόβλημα (“Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή και ελληνική οικογένεια”, είπε). Αλλά και θα διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες και μικρομεσαίους, καθώς και μέτρα για αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών.

“Δεν περιμένω τα προβλήματα να τα μάθω από τις ευρωεκλογές”

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επομένως τους ψηφοφόρους της ΝΔ να σταθούν απέναντι στην αδράνεια και την αδιαφορία. Υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές “έχουν σημασία για να κλείσουμε την πόρτα σε νέες περιπέτειες για να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ελπίδας”. 

Διαβεβαίωσε μάλιστα τη δυσαρεστημένη δεξιά βάση ότι τα παράπονα τους “δεν περιμένω να τα μάθω από τις ευρωεκλογές, γνωρίζω τα προβλήματα”. Και πρόσθεσε: “Τώρα είναι η ώρα να μετρήσουν τα μεγάλα και σημαντικά και όχι τα επιμέρους και μικρά”.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε λέγοντας: “Όπως ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα, δεν το κάνω και τώρα. Σας υπόσχομαι πάλι σκληρή δουλειά και ορατά αποτελέσματα”. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να είναι “σε διαρκή πόλεμο με τις αδυναμίες μας” και θα συνεχίσει “με νέα ορμή για να κάνουμε πραγματικότητα τα πολλά που έχει ανάγκη ο λαός, με το κεφάλι χαμηλά και τους στόχους ψηλά”.

“Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρθηκε και στα σενάρια που τον φέρουν να αναλαμβάνει κάποιο αξίωμα στην ΕΕ την επομένη των ευρωεκλογών.

Κάποιοι επιμένουν επιμόνως να με θέλουν εκτός Ελλάδας σε διάφορα τιμητικά αξιώματα. Ευχαριστώ, αλλά τους απαντώ με ένα στίχο γνώριμο σε εσάς: Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Σας καλώ στις εκλογές να είστε δίπλα μου, όπως οι Μακεδόνες ξέρετε. Οχι σε πειραματισμούς, όχι σε πισωγυρίσματα”. 

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα