Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία: Τα σχέδια για Rafale, φρεγάτες, κορβέτες και οι ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Τα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra, επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της απόβασης στη Νορμανδία

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στο Λοριάν της Γαλλίας και στα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα επισκεφθεί επίσης τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ, που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.

Η επίσκεψη αυτή αξιοποιείται από τον πρωθυπουργό και για το στόχο της συσπείρωσης της “πατριωτικής δεξιάς”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χθες από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο σημερινό ταξίδι στη Γαλλία και κάρφωσε τον Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας πως η εικόνα από την επίσκεψη του στο χώρο ναυπήγησης των Belh@rra “θα είναι η απάντηση μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε άλλωστε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να στείλουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.

Τα σενάρια για Rafale, φρεγάτες και κορβέτες

Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βρεθεί στο Λοριάν μόνο για επικοινωνιακούς προεκλογικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για έξι ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

“Aυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός”, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ η option για την αγορά μίας επιπλέον φρεγάτας σε ειδική τιμή έχει λήξει, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουελ Μακρόν.

Εξάλλου και ο υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει (εφημερίδα Political) ότι: “Παρότι η προαίρεση για την τέταρτη FDI δεν ενεργοποιήθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.”

Λόγω όμως των δημοσιονομικών περιορισμών, η Αθήνα θα ήθελε να εξασφαλίσει για την οποιαδήποτε επιπλέον προμήθεια τη δυνατότητα η αποπληρωμή να ξεκινήσει μετά το 2028. Ιδανικά δε, η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε συμφωνίες που θα προβλέπουν την κατασκευή πολεμικών σκαφών σε ελληνικά ναυπηγεία, για προφανείς λόγους.

Σημειωτέον ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας έχουν στείλει μήνυμα ότι το πρόγραμμα για τις κορβέτες έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχει ακυρωθεί. Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται επίσης να έρθει στη Βουλή το θέμα της απόκτησης επτά αμερικανικών φρεγατών Constellation σε συμπαραγωγή στη χώρα μας.

Ενώ οι “φρεγατοκορβέτες” LCS κλάσης Freedom, που προσέφεραν οι ΗΠΑ στο “πακέτο” των F35, έχουν ήδη κριθεί μη αποδοτικές, καθώς το κόστος για τις αναγκαίες μετατροπές ώστε να είναι αξιόμαχα στο Αιγαίο θα ήταν ασύμφορο. Για αυτό άλλωστε και οι εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ήταν εξαρχής αρνητικές.

Και στο βάθος, το ευρωπαϊκό Iron Dome

Μετά το Λοριάν, ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νορμανδία. Εξάλλου επισκέπτεται τη Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την εκδήλωση για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν το παρών εκτός από τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Καθώς δε η επέτειος της 80ης απόβασης στη Νορμανδία πέφτει τρεις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προωθήσει στον κ.Μακρόν και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την πρόταση που έχει καταθέσει επισήμως μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα Iron Dome.

Ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί δε ως γνωστόν τα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα να χρηματοδοτηθούν από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, με ευρωομόλογο. Το σχέδιο για το ευρωπαϊκό Iron Dome περιλαμβάνει άλλωστε και επτά πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πολλάκις πόσο μεγάλη ελάφρυνση θα ήταν για τον ελληνικό προϋπολογισμό η δημιουργία ενός ευρωπαικού ταμείου για την κοινή χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων.

Η Γαλλία ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπλικών συστημάτων προφανώς και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε ο κ. Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στα τέλη Μαΐου συζήτησαν τη θωράκιση της αεράμυνας στην Ευρώπη και ειδικότερα την πρόταση Μητσοτάκη- Τουσκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα