Ευρωεκλογές 2024: Ξεκίνησαν στην Ολλανδία – Ο ακροδεξιός Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Διαβάζεται σε 5'
O Geert Wilders
O Geert Wilders AP Photo Peter Dejong

Στον “χορό” των Ευρωεκλογών μπήκε την Πέμπτη η Ολλανδία με τις κάλπες να ανοίγουν. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του Βίλντερς στοχεύει στη νίκη.

Άνοιξαν την Πέμπτη οι κάλπες στην Ολλανδία, για τη διαδικασία των Ευρωεκλογών που πραγματοποιούνται στα 27 κράτη-μέλη και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Ο Ολλανδός εθνικιστής Γκερτ Βίλντερς ετοιμάζεται να καρπωθεί νέα εκλογικά κέρδη καθώς βάσει δημοσκοπήσεων το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς κοντράρεται οριακά με τον συνδυασμό Εργατικών/Πράσινης Αριστεράς. Τα δύο κόμματα αναμένεται να κερδίσουν από 8 έδρες.

Ο Βίλντερς δεν είχε εξασφαλίσει έδρα στις προηγούμενες Ευρωεκλογές το 2019.

Εργατικοί και Πράσινη Αριστερά κατεβαίνουν φέτος μαζί, αλλά θα είναι σε ξέχωρες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Βίλντερς ποντάρει στις δεσμεύσεις του για αντιμετώπιση της μετανάστευσης και στους περιορισμούς για χορήγηση ασύλου, θέσεις που του είχαν δώσει δύναμη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Τον Μάιο ο Βίλντερς εξασφάλισε συμφωνία με ακόμη τρία συντηρητικά κόμματα για να σχηματίσουν δεξιά κυβέρνηση που θα ορκιστεί στα τέλη Ιουνίου. Η κυβέρνησή του αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το μεταναστευτικό και θα ζητήσει εξαιρέσεις από τη συμφωνία για τη μετανάστευση αλλά και για το κλίμα, αξιώνοντας και μείωση της ολλανδικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τα exit polls στην Ολλανδία θα γίνουν γνωστά στις 22.00 ώρα Ελλάδας, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ευρωεκλογές: Η διαδικασία

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει τη σημασία της συμμετοχής με το σύνθημα “Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα”. Κάποια κράτη-μέλη επέτρεψαν πρόωρη ψηφοφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επιστολικής ψήφου, όπως στη χώρα μας, ωστόσο ο κύριος όγκος των εκατομμυρίων Ευρωπαίων εκλογέων θα προσέλθει στις κάλπες από σήμερα έως και την Κυριακή. Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να ψηφίζει τη Δευτέρα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και αυτοπροσώπως. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μάλτα και η Πορτογαλία επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ιατρικά προβλήματα.

Αύριο, Παρασκευή 7 Ιουνίου, ψηφίζουν η Ιρλανδία και η Τσεχία, χώρα στην οποία οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν (Παρασκευή και Σάββατο). Το Σάββατο 8 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας. Την Κυριακή, 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

“Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. “Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει”.

Το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%). Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες.

Από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές, ενώ συνολικά οι ευρωβουλευτές θα είναι 720.

NEWS 24/7

Οι Ευρωβουλευτές ομαδοποιούνται βάσει πολιτικής συγγένειας (βλ. πολιτική τοποθέτηση) και όχι εθνικότητας.

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το ¼ του συνόλου των κρατών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα