Ο Τζέικ Τζίλενχαλ αποκάλυψε πως είναι νομικά τυφλός – Τι σημαίνει

Διαβάζεται σε 4'
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal Chris Pizzello/AP Photo

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την όρασή του περιγράφοντας πώς αυτό τον βοήθησε στο επάγγελμά του.

Για το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει και μάλιστα από την ηλικία των 6 ετών μίλησε ο Τζέικ Τζίλενχαλ (Jake Gyllenhaal), περιγράφοντας πώς αυτό αποτέλεσε έναν άσσο στο μανίκι του στην καριέρα του ως ηθοποιός.

Ο διάσημος ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στο Hollywood Reporter αποκάλυψε πως είναι “νομικά τυφλός“, αφού όπως εξήγησε γεννήθηκε με ένα τεμπέλικο μάτι, το οποίο διορθώθηκε φυσικά και φοράει διορθωτικούς φακούς από τότε που ήταν περίπου 6 ετών.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι επωφελές“, λέει στο Hollywood Reporter και προσθέτει: “Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάτι άλλο. Όταν δεν μπορώ να δω το πρωί, πριν βάλω τα γυαλιά μου, είναι ένα μέρος όπου μπορώ να είμαι με τον εαυτό μου“.

Ο ίδιος μάλιστα όπως παραδέχθηκε στη συνέντευξή του, έχει χρησιμοποιήσει την τύφλωσή του στην καριέρα του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη σκηνή στην ταινία “Southpaw” το 2015, όπου η αστυνομία λέει στον χαρακτήρα του ότι η σύζυγός του έχει πεθάνει και ο Τζίλενχαλ επέλεξε να μη φοράει τους φακούς επαφής του, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει τον εαυτό του να ακούσει καλύτερα τον συμπρωταγωνιστή του.

Ο ηθοποιός μίλησε για τα προβλήματα όρασής του το 2017, λέγοντας στην Telegraph ότι συχνά δεχόταν bullying στο σχολείο για τα διορθωτικά γυαλιά που φορούσε. “Ήμουν πάντα ένα ευαίσθητο παιδί”, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν “εύκολος στόχος” για τους bullies.

Η όραση του Τζίλενχαλ μάλιστα είναι αυτή τη στιγμή 20/1250.

Τι σημαίνει νομική τύφλωση

Νομικά τυφλός θεωρείται εκείνος, ο οποίος ακόμη και με τη χρήση διορθωτικών φακών έχει οπτική οξύτητα μικρότερη του 1/20 της φυσιολογικής. Δεν μπορεί δηλαδή να διακρίνει από απόσταση ενός μέτρου αυτό που ένα άτομο με φυσιολογική όραση μπορεί να διακρίνει από τα είκοσι.

Ο όρος νομική τύφλωση υποδηλώνει ένα επίπεδο οπτικής αναπηρίας που αναγνωρίζεται από το νόμο. Ένα άτομο που είναι νομικά τυφλό έχει σημαντική απώλεια όρασης που δεν μπορεί να διορθωθεί πέραν ενός ορισμένου σημείου με γυαλιά, φακούς επαφής, ή άλλα οπτικά βοηθήματα.

Σε πολλές χώρες, η οπτική οξύτητα 6/60 ή χειρότερη μπορεί να χαρακτηριστεί ως νομικά τυφλή. Το ποσοστό αυτό λειτουργεί συχνά ως όριο για την πρόσβαση σε διάφορα επιδόματα και υπηρεσίες υποστήριξης. Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Ίδρυμα Τυφλών (AFB) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθόρισαν ότι μια οπτική οξύτητα 20/400 είναι πολύ χαμηλή λειτουργική όραση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, μπορείτε να εγγραφείτε ως νομικά τυφλός εάν η οπτική σας οξύτητα είναι 6/60 ή χειρότερη, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω από 1/20.

Ο πρώτος αριθμός είναι η απόσταση από την οποία διαβάζετε το διάγραμμα. Ο δεύτερος αριθμός είναι η απόσταση από το διάγραμμα στην οποία ένα άτομο με “κανονική” όραση θα έβλεπε καθαρά τα ίδια νούμερα. Το 6/6 (20/20) θεωρείται τέλεια όραση. Εάν έχετε όραση 6/60, βλέπετε καθαρά από απόσταση έξι μέτρων (20 πόδια) κάτι που ένα άτομο με τέλεια όραση μπορεί να δει σε μεγαλύτερη απόσταση 60 μέτρων (200 πόδια).

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι νομικά τυφλοί έχουν κάποιο επίπεδο λειτουργικής όρασης. Ορισμένοι νομικά τυφλοί μπορούν να εκτελούν εργασίες όπως η ανάγνωση και η εργασία με τη χρήση προσαρμοστικών εργαλείων. Άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κυρίως σκιές, χρώματα, σχήματα και περιγράμματα.

Η νομική τύφλωση είναι ένα ευρύ φάσμα και το τι βλέπει κάποιος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο. Ο φωτισμός, η ώρα της ημέρας και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πώς βλέπει ένα άτομο. Ανάλογα με το άτομο, η καθημερινή ζωή μπορεί να επηρεαστεί με ξεχωριστούς τρόπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα