Δεν απέκλεισε 4η φρεγάτα Belharra ο Μητσοτάκης

Διαβάζεται σε 8'
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, δείχνοντας με νόημα προς ΗΠΑ και μία πιθανή εκλογή Τραμπ. Νέο μήνυμα προς Βόρεια Μακεδονία.

Τη σημασία της απόκτησης τριών φρεγατών Belharra  για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας υπογράμμισε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τη Λοριάν της Γαλλίας όπου επισκέφθηκε τα ναυπηγεία της Navale Group, στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δεν απέκλεισε να ζητήσει η χώρα μας και την αγορά τέταρτης φρεγάτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

“Προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρεις ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με το Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δεκαετίας, δωδεκαετίας για την ακρίβεια -δωδεκαετές είναι πάντα το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων-, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία“, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας βέβαια να ξεκαθαρίσει δημοσίως το σχεδιασμό και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αν και η option για την αγορά 4ης φρεγάτας σε “ειδική τιμή” έχει λήξει από πέρυσι, η Αθήνα θα ήθελε να ανοίξει και πάλι τη σχετική συζήτηση, εφόσον όμως και η γαλλική πλευρά αποδεχόταν οπισθοβαρείς πληρωμές ώστε να μην επιβαρυνθεί άμεσα ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι: “Από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα, που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε μείνει πίσω στα χρόνια της κρίσης”.

Υπενθύμισε ότι: “Η Αεροπορία μας εκσυγχρονίστηκε με τα νέα Rafale αλλά και με τα οπλικά συστήματα τα οποία αυτά διαθέτουν. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει, με πολύ μικρές καθυστερήσεις αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παραλάβαμε τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προβολής ισχύος και αυτού του οπλικού συστήματος, της φρεγάτας. Οι τρεις φρεγάτες θα παραληφθούν έως και το 2026“.

Σημείωσε επιπλέον: “Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας”. Επανέλαβε άλλωστε ότι: “Θα είναι μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αν κάποιες από τις δαπάνες, που ούτως ή αλλιώς η χώρα τις κάνει, να μπορέσει να τις εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων τα οποία έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον”.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το μήνυμα πως η ΕΕ δεν μπορεί να αφήνει την άμυνα της στο ΝΑΤΟ, βλέποντας τι μπορεί να συμβεί στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συζήτηση για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. “Αν δεν σκεφτούμε φιλόδοξα και ‘έξω από το κουτί’, θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε αντιλήψεις του παρελθόντος”, τόνισε. Υπενθύμισε ότι μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ πρότειναν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους – κάτι αντίστοιχο με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα– αυτό πρέπει να συνδέεται και με ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη.

“Αναφερθήκαμε στην αντιπυραυλική άμυνα ως ένα παράδειγμα ενός τέτοιου project, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο”, είπε και πρόσθεσε: “Είμαστε στην αρχή ακόμα αυτής της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά να ψειρίζω τα όποια εμπόδια”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα πως: “Οτιδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε στις δυνατότητες του εθνικού προϋπολογισμού θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για εμάς, αλλά και μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας ως Ευρώπη. Διότι η Ευρώπη, ας μη γελιόμαστε -αυτό δεν αφορά τόσο την Ελλάδα αλλά αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη-, είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οποία ενδεχομένως να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;”

Αναφέρθηκε έτσι εμμέσως στην πιθανότητα να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει ακόμη και για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και πάντως σε κάθε περίπτωση εκφράζει μία τάση να “αποτραβηχτεί” ο αμερικανικός παράγοντας από τη Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι: “Αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι υποκατάστατο του ΝΑΤΟ“. Δήλωσε επίσης ότι: “Ούτε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ, όποια και αν είναι η επιλογή των Αμερικανών, θα οδηγηθεί σε μία παρακμή. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ”.

Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη έχει υποχρέωση να στηρίξει την αμυντική της βιομηχανία και να υπάρξει μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών. Ανέφερε δε ως παράδειγμα: “Τα επόμενα πλοία του μέλλοντος, η επόμενη κορβέτα ας πούμε, θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αντί να χτίζει κάθε χώρα το δικό της πλοίο και να μην έχουμε οικονομίες κλίμακος, όλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: “Η συζήτηση αυτή είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει, πιστεύω, για τα καλά. Δεν περιμένω ότι θα ολοκληρωθεί ως δια μαγείας σε λίγους μήνες, αλλά έχω μάθει πάντα ότι αν δεν θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν πρόκειται να το πετύχει.

Και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θυμάστε ότι έναν μήνα πριν συμφωνηθεί πολλοί προέβλεπαν ότι ήταν αδύνατο να γίνει και όμως έγινε”.

“Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων πρέπει να διατηρηθεί”

Ο κ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον κ. Τουσκ, θα αναλάβει ρόλο στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες την επομένη των ευρωεκλογών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, “μάζεψε” εκ νέου τα περί συνεργασίας με Μελόνι στέλνοντας μήνυμα εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους.

Καταρχήν διαμήνυσε πάντως ότι το ΕΛΚ ως το μεγαλύτερο όπως φαίνεται πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, “έχει δικαίωμα και απαίτηση, θα έλεγα, να διεκδικήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και υποψήφιά μας είναι η κα φον ντερ Λάιεν. Άρα, ξεκινούμε με αυτό το αξίωμα. Έτσι προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια”.

Είπε πάντως ότι: “Αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα, το τονίζω, χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συμπλεύσουμε ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο“.

Αλλά ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει “να υποκαταστήσουμε τον πυρήνα αυτής της συμμαχίας, που πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την πήγε μπροστά την Ευρώπη”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να επικυρωθεί και η Πρόεδρος της Επιτροπής με τη μυστική ψηφοφορία η οποία γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως εάν η Ελλάδα θα διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο Άμυνας της ΕΕ που ενδεχομένως να δημιουργηθεί στη νέα Κομισιόν. Καθώς η χώρα μας προφανώς και θα ήθελε τη θέση του επιτρόπου Άμυνας, ωστόσο αυτό θεωρείται απίθανο.

“Ο ή η Πρόεδρος της Επιτροπής καθορίζουν τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων. Προφανώς είναι μια συζήτηση την οποία θα κάνουμε και προφανώς η στήριξη μας στην κα φον ντερ Λάιεν προϋποθέτει και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε επίσης: “Σίγουρα θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και σε έναν βαθμό το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και το πρόσωπο του Επιτρόπου”.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα στον πρόεδρο του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι, που έχει πλέον λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ενιαία ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, έναντι όλων, ήταν η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ τόσα χρόνια”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Θεωρώ αδιανόητο, λοιπόν, ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή στο ΝΑΤΟ με τη νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα“, είπε και επανέλαβε εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου ότι ο κ. Μιτσκοσκι: “Θα  βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, αν εξακολουθεί να λέει τα ίδια πράγματα τα οποία λέει”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις Μίτσκοσκι πως: “Όταν κάποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του.

Άρα, δεν νοείται να λέει ότι ‘ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως ‘Μακεδόνας’ και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία’. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”. 

Τόνισε επίσης εκ νέου ότι: “Δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα