Εξαφάνιση Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη: Ένα βραχώδες μονοπάτι και το ξεχασμένο κινητό

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μάικλ Μόσλεϊ
Ο Μάικλ Μόσλεϊ ZUMA/Visualhellas.gr ©Orre Pontus/Aftonbladet/IBL

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μάικλ Μόσλεϊ άρχισαν ξανά το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ίχνος του Βρετανού παρουσιαστή.

Η επιχείρηση εντοπισμού του Michael Mosley (Μάικλ Μόσλεϊ) συνεχίζεται στη Σύμη, μετά το διάλειμμα που έγινε το βράδυ της Πέμπτης και την ενίσχυση που ακολούθησε έως την επανέναρξη, το πρωί της Παρασκευής.

Πέραν των ότι αυξήθηκαν οι άνθρωποι που τον αναζητούν (πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντές), επιστρατεύτηκε ένα ελικόπτερο, όπως και drones για τις δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ τα προσβάσιμα μονοπάτια τα ερευνά και ένας σκύλος της ΕΜΑΚ.

Δημοσιεύτηκε και έκκληση για βοήθεια από ομάδα του Facebook (Friends of Symi), στην οποία υπάρχει μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του 67χρονου.

Facebook

Η σύζυγος του τον είδε για τελευταία φορά το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Mosley την άφησε στην παραλία του Αγίου Νικολάου και της είπε πως θα επιστρέψει στο κατάλυμα (στον Γιάλο) μόνος, από ένα μονοπάτι στην τουριστική περιοχή Πεδί.

Οι κάτοικοι του νησιού την περιγράφουν ως επικίνδυνη ανά σημεία για όποιον τη διασχίζει με τα πόδια, όχι όμως για κάποιον που κάνει πεζοπορία γενικά. Kάτοικος εξήγησε στο BBC Radio 5 Live ότι «είναι ένα μονοπάτι που ανεβαίνει στο βουνό. Έχει σκαφτεί πρόσφατα και το μόνο που υπάρχει εκεί είναι το μονοπάτι, άρα είναι αδύνατο να χαθείς ή χάσεις τον προσανατολισμό σου. Δεν είναι μια διαδρομή που είναι πολύ δύσκολη, όταν αρχίζει την κατάβαση. Την κάνουν καθημερινά οι τουρίστες που έρχονται στη Σύμη».

Μια γυναίκα έδωσε το τελευταίο στίγμα του στη συγκεκριμένη περιοχή. Ισχυρίστηκε πως είδε τον Βρετανό σε στάση λεωφορείου, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιπάτου του -με τις ώρες να συμπίπτουν, καθώς όπως είπε ο αντιδήμαρχος του νησιού, Νικήτας Γρύλλης «αυτή είναι η ώρα που χρειάζεται κάποιος για να πάει από την παραλία του Αγίου Νικολάου στη συγκεκριμένη στάση».

Οι ώρες περνούσαν, εκείνος όμως ήταν άφαντος (δεν βοηθούσε και ότι είχε αφήσει το τηλέφωνο στο σπίτι που ενοικίαζε, όταν έφυγε το πρωί), με συνέπεια η Clare Mosley να τον δηλώσει ως αγνοούμενο το πρωί της Πέμπτης, στις 10.00.

Πρώτοι επιχείρησαν οι αξιωματικοί του νησιού.

Ο δήμαρχος Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, είπε ότι οι πυροσβέστες που ερεύνησαν του είπαν ότι πίστευαν ότι ήταν «αδύνατον» ο Mosley να ήταν ακόμα εκεί.

«Είναι μια πολύ μικρή, ελεγχόμενη περιοχή, γεμάτη κόσμο, οπότε αν του συνέβαινε κάτι εκεί, θα τον είχαμε βρει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Παπακαλοδούκας στο BBC News, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό είτε να ακολούθησε άλλο μονοπάτι, είτε να έπεσε στη θάλασσα», ζαλισμένος από την υψηλή θερμοκρασία και την έντονη ακτινοβολία.

Το απόγευμα της Πέμπτης η Σύμη ζήτησε τη συνδρομή της πυροσβεστικής στην Ρόδο και την Αθήνα, με τις ενισχύσεις να φτάνουν στο νησί στις 14.00 της Πέμπτης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε περαιτέρω ενίσχυση.

Η αστυνομία έχει διευκρινίσει πως δεν έχει κάποιο θέμα υγείας.

H παραλία του Αγίου Νικολάου πάνω δεξιά και το μονοπάτι προς το Πεδι, αριστερά. Google Maps

Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές εστιάζουν σε τρία σενάρια: α) να δέχθηκε δάγκωμα από φίδι και να λιποθύμησε, σε άλλη διαδρομή (όχι στο μονοπάτι που έχει ερευνηθεί ενδελεχώς), β) να έχει πέσει από ύψος και γ) να έχει πέσει στο νερό και να έχει πνιγεί.

Ποιος είναι ο Michael Mosley

Ο πτυχιούχος φιλοσοφίας, πολιτικής και οικονομίας στο Oxford University και κάτοχος πτυχίου γιατρού από το Royal Free Hospital του Λονδίνου, έγινε γνωστός από εκπομπές που προβλήθηκαν στο BBC. Μια ερευνούσε την κατάσταση που επικρατούσε στο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, μια άλλη «την αλήθεια για την άσκηση» και μια τρίτη το πόσο αποτελεσματικές είναι οι πιο γνωστές δίαιτες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει podcast στο BBC Radio 4. Είναι παντρεμένος με την γιατρό Clare Bailey και έχουν τέσσερα παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα