Πλημμύρες στη Βραζιλία: 180.000 εκτοπισμένοι στην πολιτεία Rio Grande do Sul

Διαβάζεται σε 5'
Περίπου 400 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο Paulo Freire στην πόλη Canoas, όπου 180.000 από τους 350.000 κατοίκους έχουν εκτοπιστεί.
Περίπου 400 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο Paulo Freire στην πόλη Canoas, όπου 180.000 από τους 350.000 κατοίκους έχουν εκτοπιστεί. MSF Diego Baravelli

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία.

Ο Joaquim τρέχει ανήσυχος ανάμεσα στα παιχνίδια που είναι σκορπισμένα στο πάτωμα μιας αίθουσας διδασκαλίας στην πόλη Canoas, στην πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Αλλά σήμερα δεν είναι σχολική μέρα. Ο Joaquim δεν είναι μαθητής εδώ. Όλα τα θρανία είναι στοιβαγμένα στο πλάι για να κάνουν χώρο για στρώματα, μετατρέποντας μια αίθουσα διδασκαλίας σε καταφύγιο για ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες.

Αυτός ο χώρος που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν από μαθητές, τώρα καταλαμβάνεται από ολόκληρες οικογένειες. Και είναι πολλοί, που στεγάζονται σε πρόχειρα καταλύματα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του Απριλίου που έπληξαν ολόκληρες πόλεις και άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη.

«Δεν είχαμε ιδέα πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η τραγωδία», δήλωσε η Ana Célia Alves, η οποία ζει τώρα στο σχολείο της πόλης Canoas που μετατράπηκε σε καταφύγιο, αφού διασώθηκε από έναν γείτονα με μια βάρκα. «Ξαφνικά, όλα ήταν σκοτεινά. Τα φώτα είχαν σβήσει και τότε αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η πλημμύρα δεν έμοιαζε με τίποτα από όσα είχαμε δει στο παρελθόν. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα στο τηλέφωνο, που μας προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να φύγουμε γιατί όλα θα πλημμύριζαν».

Ana Célia Alves, κάτοικος της Canoas που κατέφυγε σε ένα σχολείο

Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν τη νότια πολιτεία Rio Grande do Sul, ανάγκασαν σε εκκένωση ολόκληρες πόλεις. Δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας και το κύριο αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα Porto Alegre, είναι επ' αόριστόν κλειστό.
Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν τη νότια πολιτεία Rio Grande do Sul, ανάγκασαν σε εκκένωση ολόκληρες πόλεις. Δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας και το κύριο αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα Porto Alegre, είναι επ' αόριστόν κλειστό. MSF Marine Henrio

180.000 από τους 350.000 κατοίκους της Canoas αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο

Μια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και προαγωγών υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει ιατρική και ψυχική υποστήριξη στους περίπου 400 ανθρώπους που τώρα βρίσκουν καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο Paulo Freire. Ο χώρος δέχεται ανθρώπους από γειτονιές σε όλη την Canoas, η οποία είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της πολιτείας. Από τους 350.000 κατοίκους της, 180.000 κάτοικοι της Canoas αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η συντονίστρια του προγράμματος Alessandra Luz, αξιολογεί την κατάσταση στο Rio Grande do Sul, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν ολόκληρες πόλεις και άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη στην περιοχή.
Η συντονίστρια του προγράμματος Alessandra Luz, αξιολογεί την κατάσταση στο Rio Grande do Sul, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν ολόκληρες πόλεις και άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη στην περιοχή. MSF Diego Baravelli

«Προσπαθούμε να φτάσουμε στους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματίες υγείας», δήλωσε η Alessandra Luz, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Σε καταστάσεις κρίσεων, οι ανάγκες υγείας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο», ανέφερε.

Μεγαλύτερες οι ανάγκες για τις ευάλωτες ομάδες

Είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, επειδή πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους ή έχασαν τα φάρμακά τους κατά την πλημμύρα. «Ο πληθυσμός στα καταφύγια είναι πολύ διαφορετικός, αλλά ένα πράγμα που ξεχωρίζει είναι ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που λαμβάνουν ελεγχόμενη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε η Mônica Carvalho, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται στο καταφύγιο.

Η ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και προαγωγών υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει ιατρική και ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο σχολείο.
Η ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και προαγωγών υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει ιατρική και ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο σχολείο. MSF Diego Baravelli

«Μια άλλη παρέμβαση έγινε σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης [μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού] και η πρόληψη των αναπνευστικών ασθενειών που μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές με την άφιξη του χειμώνα», τόνισε η Mônica Carvalho. Η πάθηση μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Η Maria do Carmo de Andrade, 78 ετών, και ο γιος της, Alexsandro de Andrade, εξετάστηκαν επίσης από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Η Maria do Carmo de Andrade, 78 ετών, και ο γιος της, Alexsandro de Andrade, εξετάστηκαν επίσης από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. MSF  Diego Baravelli

Η Maria do Carmo de Andrade, 78 ετών, και ο γιος της, Alexsandro de Andrade, εξετάστηκαν επίσης από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο Alexsandro πάσχει από πνευμονία, η οποία επιδεινώθηκε λόγω του κρύου. Διασώθηκαν και οι δύο από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου του σπιτιού τους μετά από αναμονή για περισσότερες από δύο ημέρες. «Ο γιος μου, μου είπε: «Μητέρα, σοβαρέψου, χάσαμε τα πάντα», δήλωσε η Maria. «Αλλά εγώ είμαι πολύ δυνατή. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να κάνω αστεία μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ξανασταθούμε στα πόδια μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα