Ευρωεκλογές 2024: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε
Διαβάζεται σε 6'Ο απόλυτος οδηγός για τις Ευρωεκλογές. Πού και πώς ψηφίζουμε, τι ώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται.
- 08 Ιουνίου 2024 22:50
Μόνο λίγες ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες και στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με τους πολίτες να εκλέγουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη-μέλη καλούνται να επιλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε την Κυριακή.
Χωρίς καταβολή κομίστρου γίνεται η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που μεταβαίνουν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η δωρεάν διέλευση ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.
Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος ενώ, όπως και στις εθνικές εκλογές, η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.
Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι στο σύνολο 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ.
Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.500 νέοι ψηφοφόροι. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα απαιτείται να επιδείξει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα).
Ακόμη, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν την Κυριακή από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00.
Δείτε τη μεγάλη δράση του NEWS 24/7 για τις Ευρωεκλογές εδώ
Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο)
- είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας
- δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν
Οι σταυροί προτίμησης
Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.
Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κοινώς τα κόμματα έχουν προτείνει ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.
Τα κόμματα και οι έδρες
Στη λίστα παρακάτω μπορείτε να δείτε τα κόμματα που ενέκρινε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές:
- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
- ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
- ΝΙΚΗ
- ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
- ΜέΡΑ 25
- ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
- ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ
- ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
- ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
- ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
- ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
- ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
- ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
- ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
- Κίνημα 21
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
- Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)
- Νέα Αριστερά
- ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
- ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
- Ελλήνων Συνέλευσις
- Πράσινο κίνημα
- Δημιουργία
- ΚΟΣΜΟΣ
Όπως αναφέραμε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στη ζώνη του 3,3% – 3,4%.
Η ώρα των αποτελεσμάτων:
Η εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση και μετάδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, έχει σημειώσει ότι θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πρώτο κόμμα γύρω στις 21.00 το βράδυ, ενώ για τη σταυροδοσία αυτό θα ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα, γύρω στις 23.00.
Eυρωεκλογές: Πώς ψηφίζουμε και πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές:
Τι διευκολύνσεις προβλέπονται για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ;
Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο. Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους. Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας μέσω ταχυδρομείου.
Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας της ΕΕ συμφωνείται πριν κάθε εκλογική διαδικασία. Βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα.
Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών που μπορεί να έχει μια χώρα είναι 6. Τόσους έχουν οι Κύπρος, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Ο μέγιστος είναι 96. Τους έχει η Γερμανία. Η Ελλάδα έχει 21.
Σημειώνεται πως μέχρι νεοτέρας, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ορίζει τη δική του ελάχιστη ηλικία υποψηφιότητας στις ευρωπαϊκές εκλογές. Έχει προταθεί ως ενιαίο ελάχιστο όριο τα 18 έτη, κάτι που μπορεί να ισχύσει σε μια πενταετία. Τώρα 15 χώρες έχουν ως όριο τα 18 έτη, 9 χώρες έχουν τα 21 έτη, ένα (Ρουμανία) τα 23 και δυο (Ιταλία, Ελλάδα) τα 25.
Οι φετινές Ευρωεκλογές θα εκλέξουν 720 Ευρωβουλευτές. Είναι 15 περισσότεροι, συγκριτικά με το απερχόμενο σώμα και 31 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.