Δανία: “Σοκαρισμένη” η πρωθυπουργός μετά την επίθεση που δέχτηκε

Διαβάζεται σε 3'
Η πρωθυπουργός της Δανίας
Η πρωθυπουργός της Δανίας Associated Press

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών της Δανίας για την επίθεση που δέχτηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν. Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες.

«Σοκαρισμένη» είναι η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την επίθεση που δέχτηκε από άνδρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε μια πλατεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όπου ένας άνδρας την πλησίασε και τη χτύπησε. Στη συνέχεια, ο δράστης συνελήφθη.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «κατάπτυστη πράξη, η οποία αντιβαίνει σε όλα όσα πιστεύουμε και για τα οποία αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη».

«Η πρωθυπουργός δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής στο Kultorvet της Κοπεγχάγης από έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη. Η πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένη από το περιστατικό» ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα και διερευνά το περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το κίνητρο της πράξης.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Δύο μάρτυρες, η Marie Adrian και η Anna Ravn, δήλωσαν στην τοπική εφημερίδα BT ότι είδαν την επίθεση.

«Ένας άνδρας πέρασε από την αντίθετη κατεύθυνση και την έσπρωξε δυνατά στον ώμο, με αποτέλεσμα να πέσει στο πλάι» δήλωσαν οι δύο γυναίκες στην εφημερίδα.

Είπαν ότι, ενώ ήταν ένα «δυνατό σπρώξιμο», η πρωθυπουργός δεν χτύπησε στο έδαφος.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες πριν οι Δανοί προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η Φρεντέρικσεν, ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών της Δανίας, είχε συμμετάσχει νωρίτερα σε εκδήλωση για τις ευρωεκλογές με την επικεφαλής υποψήφια του κόμματός της Christel Schaldemose, αναφέρει το TV2 της Δανίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας. Εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η υποστήριξή τους έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας Magnus Heunicke δήλωσε στο Χ: «Η Μέτε είναι φυσικά σοκαρισμένη από την επίθεση. Πρέπει να πω ότι είμαστε συγκλονισμένοι όλοι εμείς που είμαστε κοντά της».

Ο επικεφαλής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλωσε στο Χ, από την πλευρά του, ότι είναι «εξοργισμένος». «Καταδικάζω έντονα αυτή τη δειλή πράξη επίθεσης» δήλωσε.

Η επίθεση έρχεται, δε, λίγες ημέρες μετά τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δέχτηκε αρκετές σφαίρες την ώρα που χαιρετούσε τους υποστηρικτές του. Επέζησε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η Φρεντέρικσεν

Η Φρεντέρικσεν, 46 ετών, έγινε πρωθυπουργός το 2019 αφού ανέλαβε την ηγεσία των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ούσα η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Αμέσως μετά, ενεπλάκη σε μια διαμάχη με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αφού απέρριψε την ιδέα του να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία. Ο κ. Τραμπ την αποκάλεσε «άσχημη» αφού απέρριψε την πρόταση για μια τέτοια συμφωνία, ως «παράλογη».

Το 2022, η Φρεντέρικσεν επικρίθηκε έντονα από επιτροπή που διερευνούσε την απόφαση της κυβέρνησής της να θανατώσει εκατομμύρια μινκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα