Ευρωεκλογές: Περιορισμένη έξοδος και ψήφος με καύσωνα – Ξεχύθηκαν στις παραλίες οι Αθηναίοι

Διαβάζεται σε 4'
Ευρωεκλογές: Περιορισμένη έξοδος και ψήφος με καύσωνα – Ξεχύθηκαν στις παραλίες οι Αθηναίοι

Σε εξέλιξη η “πεσμένη” ‘έξοδος των ετεροδημοτών που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τον καιρό πάντως να στέλνει πολύ κόσμο στις παραλίες, προκαλώντας ανησυχία για τη συμμετοχή.

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη στιγμή που οι κάλπες θα ανοίξουν (7 το πρωί της Κυριακής) και οι πολίτες θα σπεύσουν για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές 2024.

Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος ενώ, όπως και στις εθνικές εκλογές, η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

Ήδη, από το πρωί του Σαββάτου έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η έξοδος των ετεροδημοτών που αναχωρούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και η οποία μέχρι στιγμής παραμένει “πεσμένη”, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για μικρό ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία. Οι εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αποχή από τις Ευρωεκλογές του 2019.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πάντως, το πρωί του Σαββάτου υπήρξε αυξημένη κίνηση στους σταθμούς των ΚΤΕΛ που αναχωρούν για όλους τους προορισμούς, με τα λεωφορεία να έχουν υψηλή πληρότητα.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι στο σύνολο 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας σε αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και εθνικές οδούς, στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που μεταβαίνουν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους γίνεται χωρίς καταβολή κομίστρου με τη χρήση επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η δωρεάν διέλευση ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Ο καύσωνας βάζει “διλήμματα” στους ψηφοφόρους

Οι καιρικές συνθήκες, ωστόσο, δεν φαίνεται να ευνοούν την προσέλευση στις κάλπες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να “φρενάρουν” και τον πιο αισιόδοξο σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το Σάββατο, οι παραλίες της Αττικής γέμισαν από τους Αθηναίους που επέλεξαν μία ανάσα δροσιάς εν μέσω καύσωνα.

INTIME
INTIME

Την Κυριακή, μάλιστα, ανήμερα των ευρωπαϊκών εκλογών, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο και να φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36, τοπικά στα κεντρικά τους 37 και στην νησιωτική χώρα τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται πως από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών αρχηγών και πολλών εκπροσώπων των κομμάτων έκαναν έκκληση στους πολίτες, ζητώντας τους να σπεύσουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

“Αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Η Ευρώπη μας αφορά όλους. Δεν είναι γραφειοκρατική πραγματικότητα που δεν ακουμπά την καθημερινή μας ζωή. Να κάνω έκκληση, παρά τον καλό καιρό και παρά κούραση, να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή”, ανέφερε σε μήνυμά τους προς τους Έλληνες ψηφοφόρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα