Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα exit polls του Ευρωκοινοβουλίου

Διαβάζεται σε 2'
Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα exit polls του Ευρωκοινοβουλίου
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Η πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δημοσιευτεί λίγη ώρα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα στελέχη των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες σε 21 χώρες της ΕΕ που ψηφίζουν σήμερα, 9 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της τετραήμερης διαδικασίας των ευρωεκλογών, που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, το ΕΚ έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των “προσωρινών αποτελεσμάτων”, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία των ευρωεκλογών

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώσουν τα 17 έτη κατά το έτος των εκλογών. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 21 βουλευτές. Ο αριθμός των θέσεων στην Ευρωβουλή εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Το εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιούμε είναι η ψηφοφορία διασταυρούμενης προτίμησης. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψηφίους, τοποθετώντας έως και 4 σταυρούς προτίμησης.

Όπως σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, εκλέγονται οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εφόσον το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ψηφίζουμε όπου αναφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας πρόχειρη την ταυτότητα μας ή το διαβατήριο μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα