O Κασσελάκης δεν μπόρεσε να απειλήσει ούτε αυτή τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Nick Paleologos / SOOC

Στη διαχείριση της αμφισβήτησης την «επόμενη μέρα» μετά το 14,7% στις εκλογές προσανατολίζεται η ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Το… τέλος του αφηγήματος «Εγώ θα νικήσω το Μητσοτάκη», με το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης ανελίχθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συνιστά το χθεσινό αποτέλεσμα (14,7%) της ευρώ – κάλπης. Δημιουργώντας προβληματισμό στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιθανότατα θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Στροφή

Το κλίμα φαίνεται άλλωστε πως το έχουν «οσφρανθεί» στην Κουμουνδούρου. Για τον λόγο αυτό η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά πλέον κάνει φραστική «στροφή με χειρόφρενο» μιλώντας για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Παρότι προεκλογικά αμφισβητούσε ακόμη και το αν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρηθεί στη 2η θέση. Από την άλλη όμως – όπως υπονόησαν κορυφαία στελέχη του στα τηλεοπτικά πανελς το βράδυ των εκλογών – αποσαφηνίστηκε ότι δεν διαθέτει αυτοτελή κυβερνητική προοπτική. Επίσης καταδείχθηκε ότι σε μία εκλογική διαδικασία στην οποία η Νέα Δημοκρατία απώλεσε περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες δεν μπόρεσε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

Επίσης, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει. Δηλαδή ποσοστά που «να έχουν μπροστά το 2». Αντιθέτως, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Αυτά, ενώ εξαρχής ήταν ξεκάθαρο πως οποιοδήποτε κι αν ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό θα πιστώνονταν προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη. Απότοκο της προεκλογικής καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην πρόσωπο του επικεφαλής της.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκαν σε μία συζήτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτά που ο ίδιος δημοσιοποίησε προκειμένου να «καλύψει» το «κενό» της μη κατάθεσης «Πόθεν Έσχες».

Τα δεδομένα.

Τα ποσοτικά και αριθμητικά δεδομένα της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εναλλακτικών ερμηνειών:

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε 1,343,595 ψήφους, στις εθνικές εκλογές του Μαΐου συγκέντρωσε  1,807,621 και στις εκλογές του Ιουνίου  930.013, μπόρεσε να φέρει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου (όταν θα υπάρξει η πλήρης ενσωμάτωση) οριακά 590.000 ψηφοφόρους!

Το «σκληρό» αριθμητικό στοιχείο της απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων δεν απεικονίζεται με την πραγματική του ένταση στα ποσοστά. Όμως και αυτά έχουν ξεκάθαρα καθοδική πορεία: Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019 23,7%, στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2023 20,7% και στις δεύτερες της ίδιας χρονιάς 17,8%. Προφανώς η επίδοση του 14,7% -σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα δεδομένα σε απόλυτους αριθμούς- συνιστούν συνθήκη πτώσης.

Σε αυτά δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί πως η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα «συνεχές» από το καλοκαίρι του 2023. Δημιουργώντας την εικόνα ενός κόμματος που δεν έχει καταφέρει να «βάλει φρένο» στην αποδρομή του. Παρά το γεγονός ότι – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του – άλλαξε ριζικά την φυσιογνωμία του αλλά και «ξεκαθάρισε» το εσωτερικό του.

Nick Paleologos / SOOC

Οι ελιγμοί της ηγεσίας

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες διαχείρισης της «επόμενης ημέρας». Με βασικό στόχο η ηγετική ομάδα του κόμματος να «οδηγήσει» τις εξελίξεις.

Το πρώτο δείγμα  -όπως προαναφέραμε- ήταν η αλλαγή πλεύσης ως προς την ανάγκη αλλαγής οπτικής για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να προαναγγέλλει την ανάληψη «πρωτοβουλιών» προς την κατεύθυνση αυτή. Δίχως να κάνει τη παραμικρή αναφορά στα όργανα του κόμματος.

Οι πρωτοβουλίες πάντως αυτές έχουν καταγραφεί σε προεκλογικές συνεντεύξεις του Στέφανου Κασελλάκη. Εκεί όπου εκτιμούσε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει με το οργανωτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπό την δική του εποπτεία και ηγεσία. Επίσης είχε κάνει θετικές αναφορές προς την Πλεύση Ελευθερίας και το Μέρα25 με τα δύο κόμματα να απορρίπτουν κατηγορηματικά το πολιτικό αυτό άνοιγμα

Δείγμα της αλλαγής ρητορικής είναι όσα είπαν στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη. Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην λογική των «συναθροίσεων» με άλλα κόμματα του χώρου χρησιμοποιώντας τον όρο «δημοκρατική παράταξη». Την ίδια στιγμή όμως άλλα στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία φρόντιζαν να τονίσουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «θα παραμείνει πρόεδρος».

Στο αντίποδα όμως καταγράφονται και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Χάρη Τσιόκα, μέλους της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που επισήμανε ότι είναι αναγκαία η διαδικασία ανασύνθεσης τονίζοντας όμως πως «ο κύκλος των εσωκομματικών περιχαρακώσεων και του άνευ όρων εξουσιοδοτισμού των αρχηγών ηττήθηκε».

H δήλωση Κασσελάκη

Το προαναφερόμενο κλίμα αποτυπώθηκε και στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να εντοπίσει κάποιο θετικό στοιχείο στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας πως μειώθηκε η διαφορά από την ΝΔ.

Παράλληλα, όμως, παρέπεμψε στις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στο οργανωτικό επίπεδο και με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος που πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα