Η Σαμοθράκη έχει το δικό της φεστιβάλ

Διαβάζεται σε 7'
Η Σαμοθράκη έχει το δικό της φεστιβάλ

Η Βένια Σταματιάδη και η Ελένη Αποστολοπούλου μιλούν στο NEWS 24/7 για «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024 που ξεκινά στις 21 Ιουνίου.

«Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024». Η Σαμοθράκη υποδέχεται για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ που διοργανώνει η θεατρική εταιρεία Πεδίο Τέχνης σε συνεργασία με την γαλλική καλλιτεχνική κολλεκτίβα Strates, από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου.

Φέτος, το «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024» εντάσσει στο τετραήμερο πρόγραμμά του θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, συζητήσεις και ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, μουσική, και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (EFFEA residency program, TEATROSKOP residency program), ενισχύοντας έτσι τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.

Η οργανωτική και καλλιτεχνική ομάδα, με επικεφαλής τη Βένια Σταματιάδη και την Ελένη Αποστολοπούλου, μαζί με παλιούς και νέους συνεργάτες συνεχίζουν με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του ιδιαίτερου τόπου, αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σημαντική είναι, για άλλη μία χρονιά, είναι η συμμετοχή των εθελοντών αλλά και των κατοίκων του νησιού που με θέρμη αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ.

Οι βασικοί άξονες του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας, όπως και η συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς της Βορείου Ελλάδος (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κ.Θ.Β.Ε.), των Βαλκανίων (Art Artfrakcija – Σερβία) στο πλαίσιο του προγράμματος Teatroskop καθώς και με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Oerol Terschelling Festival (Ολλανδία), Αντί-Σκηνο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ (Κύπρος) στο πλαίσιο του European Festival Fund for Emerging Artists (EFFEA).

Βένια Σταματιάδη: “Θέλαμε κάτι να αντιγυρίσουμε στον τόπο που τόσο αγαπούσαμε”

Η Βένια Σταματιάδη αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 πως “το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη γεννήθηκε εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Ακόμα – και μάλλον για πάντα- θα θυμάμαι το βράδυ εκείνο του Αυγούστου που το αναφέραμε πρώτη φορά με την Ελένη (Αποστολοπούλου): πιο πολύ σαν φαντασία, σαν όνειρο ας πούμε, παρά σαν στόχο αληθινό.

Η Βένια Σταματιάδη
Η Βένια Σταματιάδη Πάτροκλος Σκαφίδας

Η Σαμοθράκη μας μεγάλωνε τα καλοκαίρια εδώ και καιρό, δεν ήμασταν πια τουρίστριες, αλλά και τι ήμασταν; Θέλαμε κάτι να αντιγυρίσουμε στον τόπο που τόσο αγαπούσαμε, κάπως να ανακατευτούμε μαζί του, με τους ντόπιους, να τον ζήσουμε λίγο στ’ αλήθεια, εκτός φούσκας καλοκαιρινής.

Και η κουβέντα άναψε: να κάνουμε παραστάσεις – όχι θερινό σινεμά να κάνουμε – και γιατί όχι και τα δύο – και τι άλλο – και συναυλίες και και και. Και όταν λίγους μήνες μετά, σαν από μηχανής θεός, βρέθηκε μπροστά μας η ευκαιρία όλα αυτά να τα κάνουμε, εκεί που στ’ αλήθεια καμιά δεν το περίμενε, τα όνειρα γίναν πράξεις. Και φέτος πια που τα χρόνια έχουν γίνει τρία, συνειδητοποιούμε πως το Φεστιβάλ μας έχει πια μεταμορφωθεί σε παιδί που μεγαλώνει, ζητάει, το φροντίζεις, ζητάει περισσότερα, θέλει κόπο πολύ, έχει δυσκολίες περισσότερες, αλλά στο τέλος πάντα ανταμείβει.

Είναι πραγματικά υπέροχο που η Σαμοθράκη, αυτός ο τόσο ιδιαίτερος τόπος, εδώ και χρόνια γίνεται πόλος έλξης διαφορετικών πολιτιστικών δυνάμεων, είναι ευτύχημα που οι συνεργασίες μας γίνονται κάθε χρόνο και περισσότερες – θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας αλλά και τον Λάκη Παπαδόπουλο που θα μας τιμήσουν φέτος με τη συμμετοχή τους – αλλά το βασικότερο όλων είναι πολύτιμο που το Φεστιβάλ μας συμβάλλει στο να γεμίζει το ακριτικό αυτό νησί πολιτισμό για μικρούς και μεγάλους και στο να δομούνται δυναμικές σχέσεις με τους κατοίκους που όλο και βαθαίνουν Γιατί εν τέλει το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη είναι, πάνω απ’όλα, δικό τους!”

Ελένη Αποστολοπούλου: Ένα φεστιβάλ επί τόπου δημιουργίας

Η Ελένη Αποστολοπούλου με τη σειρά της λέει: “το Φεστιβάλ αναπτύχθηκε σύμφωνα με την λογική των φεστιβάλ επί τόπου δημιουργίας. Πρόκειται για φεστιβάλ που βασίζονται στον σχεδιασμό και τη δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων εμπνευσμένων από την εκάστοτε περιοχή, που προκύπτουν μέσα από την επαφή μεταξύ των καλλιτεχνών και των μόνιμων κατοίκων.

Η Ελένη Αποστολοπούλου
Η Ελένη Αποστολοπούλου

Βάσει αυτού του σκεπτικού, το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη προσφέρει κάθε χρόνο προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει φέτος δύο νέες δραματουργούς, τη Mina Petrić (με την υποστήριξη του προγράμματος Teatroskop) και τη Γεωργία Πιερρουτσάκου (με την υποστήριξη του προγράμματος European Festival Fund for Emerging Artists – EFFEA, σε συνεργασία με το Oerol Terschelling Festival (Ολλανδία) και το Αντί-Σκηνο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ (Κύπρος)). Σε αυτό το στάδιο η δουλειά και των δυο δραματουργών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η τελική μορφή του έργου τους θα ολοκληρωθεί την περίοδο που θα βρίσκονται στο νησί. Αυτός είναι ο στόχος της επί τόπου δημιουργίας”.

Αξίζει να σημειωθεί πως για ακόμα μια χρονιά το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη τιμάται με το EFFE Label, ευρωπαϊκή διάκριση που δίνεται σε φεστιβάλ που πρωτοπορούν στην τέχνη, την συμπερίληψη και την εξωστρέφεια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

19.00 Παράσταση ακροβατικών πανιών «Έπεα πτερόεντα» / Είσοδος Γριάς Βάθρας, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ

21.30 Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο
Για τη μεταφορά του κοινού προβλέπεται λεωφορείο από την πλατεία των Θέρμων με ώρα αναχώρησης 20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

17.00 Creative Europe, παρουσίαση του προγράμματος από το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα

18.30 «Birth land» Καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της εγκυμοσύνης/ Πάνελ συζήτησης / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα

21.30 Δραματοποιημένο αναλόγιο / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα
«Λύκαινα», της Γεωργίας Πιερρουτσάκου με τους Βένια Σταματιάδη και Κώστα Βασαρδάνη

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

12.00 – 15.00 Εργαστήρι δημιουργικής γραφής / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα
3ωρο εργαστήρι δημιουργικής γραφής από τη Γεωργίας Πιερρουτσάκου

19.30 Περιπατητική παράσταση / Είσοδος Ιαματικών Λουτρών, Θέρμα
«Συνελήφθη μαϊμού που δε χωρούσε πουθενά», από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
σκηνοθεσία Ειρήνη Λαμπρινοπούλου, με τους Υψιπύλη Σοφιά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου
ακούγεται η φωνή του ηθοποιού Γιάννη Κόραβου

ΔΕΥΤΈΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

18.00 Κινηματογραφικές προβολές / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο
Κινηματογραφικές προβολές ταινιών μικρού μήκους των μαθητών του νησιού

Πολιτιστικές δράσεις για παιδιά +12 ετών – και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ

12.00 Κινηματογραφικό εργαστήρι από τον Αντώνη Λαγαρία / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

8:30 – 15:00 «Κυνήγι Θησαυρού» μέσω της εφαρμογής Narratologies για κινητά τηλέφωνα /
Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, εκτός της συναυλίας του Λάκη Παπαδόπουλου.
Link προπώλησης συναυλίας: https://www.ticketservices.gr/event/samothraki-2024-lakis-papadopoulos/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα