Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 12 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Λυδία Βαϊρακταράκη
Το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει το καλοκαίρι με ένα σύγχρονο  φωτογραφικό project της απόφοιτης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Λυδίας Βαϊρακταράκη.

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 12 Ιουνίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

12 Ιουνίου 2024: 20 χρόνια μετά, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής τιμά την επέτειο της κατάκτησης του Euro από την Ελλάδα, με μια εκδήλωση-happening, με την παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων τόσο από το χώρο της μουσικής όσο και από το χώρο του ποδοσφαίρου.

Στο ανατρεπτικό πάνελ καλεσμένοι είναι ποδοσφαιριστές, αθλητικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, μουσικοί και μουσικολόγοι, υπό τους ήχους της μουσικής του φανατικού ποδοσφαιρόφιλου Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το αρχείο φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Κομβικό γεγονός στις αναφορές η συνάντηση του μεγάλου συνθέτη με τους Έλληνες πρωταθλητές του Euro του 2004, το 2012 στο σπίτι του. Επίσης στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο Αριστείδης Καμάρας, διακεκριμένος νομικός και ποδοσφαιριστής.

Όλοι μαζί, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, θυμούνται τον θρίαμβο του 2004 και συζητούν για τη σχέση της μουσικής με το ποδόσφαιρο, παρατηρώντας ότι οι ομοιότητες και οι αντιστοιχίες ανάμεσα στις δύο “τέχνες” είναι στην πράξη πολλές περισσότερες από αυτές που στερεοτυπικά έχουμε στο μυαλό μας. Περισσότερα στο megaron.gr.

Δωρεάν συναυλία με τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υποδέχεται το καλοκαίρι με μια μοναδική συναυλία την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στις 20.30 στην Αίθουσα δοκιμών της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ ολοκληρώνει τη φετινή της περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου παρουσιάζοντας ένα απολαυστικό πρόγραμμα που θα φέρει την παράδοση κοντά στον φολκ μινιμαλισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Με τραγούδια από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία, την Κάτω Ιταλία, την Κορσική, την Εσθονία, την Αγγλία και την Κεντρική Αμερική, αλλά και με έργα σύγχρονων συνθετών, τα μέλη της χορωδίας θα μας χαρίσουν ένα μουσικό οδοιπορικό σε διαφορετικούς τόπους και εποχές αποκαλύπτοντας παράλληλα την αμεσότητα και τη δύναμη της φωνής και του τραγουδιού πέρα από τις παραδοσιακές φόρμες.

Τη διεύθυνση της χορωδίας και την επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Άννα Λινάρδου, ενώ τις ενορχηστρώσεις η Βάσω Δημητρίου. Στο πιάνο η Δήμητρα Κοκκινοπούλου, στο κοντραμπάσο και το live looping ο Μιχάλης Καλκάνης και στα κρουστά ο Αλέξης Νόνης.

Δωρεάν Εκδήλωση-αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό

Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη μουσική ζωή της χώρας, τόσο χάρις στο σημαντικό συνθετικό του έργο, όσο και στη συνεισφορά του ως ηγετικό στέλεχος μεγάλων πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Η εκδήλωση τιμής στον Γιώργο Κουρουπό, πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κ. Φώτη Παπαθανασίου, ως οφειλόμενη τιμή προς έναν τόσο σημαντικό και ακάματο εργάτη των μουσών, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, υπό την αιγίδα της Α. Ε. της πρέσβειρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρίας Laurence Auer.

Πρόκειται για μια τιμητική συναυλία όπου ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσει τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Federico Garcia Lorca, καθώς και το νέο κύκλο τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο “Retour à ma jeunesse” που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση και βασίζεται σε ποίηση Paul Éluard. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

“Μικρό Μουσείο 16” – Δωρεάν έκθεση του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου παρουσιάζει για δέκατη έκτη χρονιά την έκθεση “Μικρό Μουσείο” του δημοτικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής, με δάσκαλο τον Ανδρέα Σινόπουλο, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου. Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουνίου, ώρα 19.30

Στην έκθεση παρουσιάζονται περί τα 100 έργα σπουδαστών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, τα οποία δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του σπουδαστικού έτους 2023-2024. Για τη δημιουργία των έργων χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα υλικά (σκόνες με κόλλα, τέμπερες, ακρυλικά, παστέλ, χρωματιστά μολύβια, ακουαρέλα, μελάνι, μολύβι και κάρβουνο) επάνω σε μουσαμά, χαρτί και χαρτόνι.

Η δουλειά του Εργαστηρίου κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την εμπειρία που αποκτούν οι σπουδαστές στην επαφή τους με τη μεγάλη παράδοση της ζωγραφικής.

Πρόκειται για μελέτες –σχέδια και χρώματα– πάνω σε σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, που διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο πανόραμα κάθε χρονιά. Στη δεύτερη κατεύθυνση οι σπουδαστές, μετά την άσκησή τους στην προηγούμενη πρακτική, επιχειρούν να συνθέσουν έργα απευθείας από τον τρισδιάστατο κόσμο, συνθέσεις και μοντέλο.

“Ενδοσκόπηση” – Δωρεάν εικαστική βόλτα στο Μετς

Το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει το καλοκαίρι με ένα σύγχρονο  φωτογραφικό project της απόφοιτης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Λυδίας Βαϊρακταράκη, σε επιμέλεια Νιόβης Κρητικού.

“Στην έκθεση “Ενδοσκόπηση”, η Λυδία Βαϊρακταράκη εξετάζει τους ρόλους και τα διαφορετικά προσωπεία και προφίλ που καλείται ο καθένας να υιοθετήσει στις διάφορες περιστάσεις της ζωής του. Το σύνολο του έργου της είναι αυτοβιογραφικό και συχνά περιέχει συνθέσεις που δημιουργούν εγκιβωτισμένες αφηγήσεις. Σκοπός της εικαστικού είναι να αναδείξει τις πτυχές του εσωτερικού κόσμου που κρύβει ο καθένας μέσα μας, αλλά και να δείξει πώς η φύση του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, αλλά πολυδιάστατη. Άλλωστε οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε στην καθημερινή ζωή μας, πλάθουν και την πολυπλοκότητα του “Έσω”.

Αναπτύσσοντας αυτή τη συλλογιστική, μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο τρόπους ταύτισης: αφενός ως μια οικουμενική περσόνα στην οποία ο καθένας καθρεφτίζει τον δικό του εσωτερικό κόσμο και αφετέρου ως μια αέναη διαδικασία εξέλιξης του εαυτού. H προβολή της εικόνας του εαυτού καθώς και το ναρκισσιστικό κομμάτι που κρύβει αυτή η ανάγκη για αυτοπροβολή, αποτελεί ένα έντονο φαινόμενο αλλά και ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί φιλοσοφικά την ανθρωπότητα στις μέρες μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα