“Πονοκέφαλο” έφερε η τεκμαρτή φορολόγηση

Διαβάζεται σε 5'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου iStock

Το όλο ζήτημα αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και παρά τις αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα δεν αναμένεται αναδίπλωση.

Το ζήτημα της φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο των ελευθέρων επαγγελματιών, εκλογικό κοινό όπου η Ν.Δ. κυριαρχεί, εξελίσσεται σε “θέμα” αιχμής με πολιτικά “απόνερα”, στο φόντο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αποτιμώντας τα όσα έβγαλε η ευρωκάλπη. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, όπως είπε, πήγαν στην αποχή -και αυτό “είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα”. Ένα κομμάτι της αποχής, επιχειρηματολόγησε, είναι ότι δεν πείσθηκε από όσα είπε η κυβέρνηση για την κρισιμότητα της ευρωκάλπης. Συγκεκριμένα, “δεν τους πείσαμε ότι διακυβεύεται η σταθερότητα, δεν τους πείσαμε ότι έπρεπε να κατεβούν να ψηφίσουν”.

Ένα άλλο κομμάτι της αποχής είναι “δυσαρεστημένο, στενοχωρημένο π.χ. για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, για το γάμο (σ.σ. των ομόφυλων ζευγαριών), γιατί οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πήγαν με τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχουν δηλαδή και επί μέρους κατηγορίες, τις οποίες πρέπει να ακούσουμε με πάρα πολλή μεγάλη προσοχή. Και όχι μόνο να τους ακούσουμε, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούν τα εισοδήματά τους”.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, σημείωσε ότι “κάθε ψηφοφόρος που ψήφισε κόμμα στα δεξιά της ΝΔ έχει τις δικές του ευαισθησίες, δεν είναι όλοι ακριβώς το ίδιο”. Επίσης, “οι επιλογές Κασιδιάρη δεν περπατάνε”, επίσης “αυτή η πολύ σκληρή εθνικοσοσιαλιστική εκδοχή δεν περπατάει”.

“Διεκδικήσιμοι οι 740.000 ψηφοφόροι”

Πάντως, επεσήμανε, “οι 740.000 ψηφοφόροι προφανώς είναι διεκδικήσιμοι. Ακούει κανείς τι λένε και πρέπει να τους διεκδικήσει, όπως όλους τους ψηφοφόρους. Έχουν καιρό να μας ψηφίσουν, αλλά παρά ταύτα δεν υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν πρέπει ένα κόμμα να τους διεκδικεί”.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνει και η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. “Όλοι πλέον -και κυρίως οι μικρομεσαίοι- αναζητούμε λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ΜμΕ, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας, η στεγαστική κρίση, το ενεργειακό κόστος, η πράσινη μετάβαση, το επίπεδο ασφάλειας. Από την ετυμηγορία των πολιτών προκύπτει το συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα αυτά τα θέματα δεν έχουν απαντηθεί πειστικά. Πιθανόν να απαιτηθούν και ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα και στοχευμένες πολιτικές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Πάντως  στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει ένα σχετικό “σούσουρο” ωστόσο η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή για φορολόγηση των αυτοπασχολουμένων με τεκμαρτό τρόπο αποτελεί “κόκκινη γραμμή” καθώς ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το όλο ζήτημα αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, παρά τις αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς πέρα από την πολιτική έκφραση στις εκλογές, υπάρχει και η διαδικασία προσφυγών, δεν αναμένεται, βέβαια, αναδίπλωση.

Υπενθυμίζεται ότι, η  Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023, έχει συντονίσει δικαστική προσφυγή κατά του νέου νόμου (δια της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των πρώτων εκτελεστικών – κανονιστικών πράξεων ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας).

Όπως έχει αναφέρει, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, που χαρακτηρίζεται ως “ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες”.

Ήδη, βέβαια, έχει κατατεθεί προσφυγή – αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία προσβάλλεται η υπ΄αριθμ. Α 1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Όπως, αναλυτικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: “με τη δικαστική προσφυγή – Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσβάλλεται η υπ΄αριθμ. Α 1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του. Θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σχέδια/υποδείγματα ενδικοφανών προσφυγών προς τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων καθώς και υπόδειγμα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων, για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση όσων επιθυμούν να προσφύγουν και ατομικά”.

Δηλαδή, τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν είναι ενδικοφανείς προσφυγές στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων  και  στη συνέχεια θα υπάρξουν προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες ή υποδείγματα δικογράφων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Πανελλήνιους Κτηνιατρικός Σύλλογος,Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Οι δηλώσεις

Στο μεταξύ, με αργό ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς μόλις, 1.760.282 έχουν πατήσει το “κουμπί” από τους σχεδόν 7 εκατ. υπόχρεους και υπόχρεες. Για τους έχοντες, δε, υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) η διαδικασία κινείται επίσης αργά με μόλις 212.358 να έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα