Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι

Διαβάζεται σε 8'
Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
UNHCR

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μαγειρικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα πέντε εστιατόρια και cafe της Αθήνας θα παρουσιάσουν πρωτότυπες γεύσεις και μαγειρικούς συνδυασμούς.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου 2024 για να παρουσιάσει ασυνήθιστες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της ανθρωπιάς και της συνύπαρξης.

Για μία ακόμα χρονιά, το Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με εταίρους της, συνδυάζει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με τις γεύσεις και τις αναμνήσεις που φέρνουν μαζί τους πρόσφυγες σεφ που ζουν στη χώρα μας.

Οι σεφ που ενώνουν φέτος τις δυνάμεις και το μεράκι τους σε πέντε εστιατόρια και cafe της Αθήνας θα παρουσιάσουν πρωτότυπες γεύσεις και μαγειρικούς συνδυασμούς που θα μας ταξιδέψουν στην κουζίνα του Αφγανιστάν, της Γουινέας, του  Ιράκ, του Ιράν και της Νιγηρίας, ενώ στη Μυτιλήνη το Φεστιβάλ παρουσιάζει συριακές γεύσεις με ελληνικά στοιχεία.

Οι πιστοί επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία, με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αλλά και να ανακαλύψουν τα ταλέντα, τη δυναμική και τα όνειρα των προσφύγων που προσπαθούν να ενταχθούν στη χώρα μας.

Η συνεργασία των σεφ του Φεστιβάλ αποτελεί απόδειξη για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης προκειμένου οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις πατρίδες τους να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, συνεισφέροντας στις νέες τους κοινότητες.

Η Κhane μαγειρεύει με τον Χριστόφορο Πέσκια και τη Ρίτα Καββαθά στο Ντόπιος

Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με την Ιρακινή Khane Habdulla στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του μεζεδοπωλείου Ντόπιος, που έχει κερδίσει τις καρδιές του Αθηναϊκού κοινού και των ξένων επισκεπτών του. Η Khane θα μοιραστεί το μυστικό της κουρδικής εκδοχής των περίφημων kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Κύπριο σεφ Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και θα συνεργαστεί με τη σεφ Ρίτα Καββαθά για μια ‘πειραγμένη’ πρόταση του κλασικού γεμιστού dolma.

O Diallo συνεργάζεται με τους Φώτη Φωτεινόγλου, Κλεομένη Ζουρνατζή, Γιάννη Μαρκαδάκη στις Σεϋχέλλες

Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

Στις γνώριμες Σεϋχέλλες οι Φώτης Φωτεινόγλου,  Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης, που υπογράφουν τα προσεγμένα πιάτα από αγνά υλικά μικρών τοπικών παραγωγών, ανυπομονούν να υποδεχτούν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα. Οι προσεγμένες γεύσεις του Diallo και η εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα συνδυάζοντας από τοπικές συνταγές της Γουινέας μέχρι παραδασιακά ελληνικά πιάτα και ιταλική γαστρονομία, θα βρουν την ιδανική φιλοξενία σε ένα μαγαζί, που όπως λέει, αγαπάει το να «μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, να τρώμε φαγητό νόστιμο κι απλό και να λέμε ιστορίες».

Η Aram και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή θα συνδυάσουν τις γεύσεις τους στο Feyrouz

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.

Στην καρδιά της Αθήνας, η οικογένεια του Feyrouz προσφέρει εδώ και χρόνια χειροποίητο, υψηλής ποιότητας, σύγχρονο street food. Οι βαθιές ρίζες των γεύσεών του βρίσκονται στην βαλκανικότητα του φαγητού της Κωνσταντινούπολης και στην πνευματικότητα της λεβαντίνικης παράδοσης. Η κυρία Feyrouz, μητέρα και μαγείρισσα της ομάδας του Feyrouz, με καταγωγή η ίδια από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρέττας, αποτελεί την ιδανική οικοδέσποινα για την Aram (Mahboubeh) Dorostkar από το Ιράν και τις αρωματικές συνταγές της. Μαζί, οι δύο γυναίκες θα συνδυάσουν αναμνήσεις και γεύσεις για να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία street food, αποδεικνύοντας αυτό που το Feyrouz βάζει στο επίκεντρο της σχέσης του με τους επισκέπτες του: την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Ο Μamadou συναντά τους Αλέξανδρο Xαραλαμπόπουλο και Δημήτρη Στράτη στο Λοκάλι

Τετάρτη 19 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

Στο Λοκάλι, στη δροσερή αυλή με το χαλίκι που έχει δώσει στους Αθηναίους έναν επιπλέον λόγο να κατηφορίσουν στα πολύβουα στενάκια του Ψυρρή, ο Mamadou Oury Diallo θα μας συστήσει τη Γουινέα και τον γευστικό πλούτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί. Ο σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος, μαζί με τον σεφ Δημήτρη Στράτη, θα συνδυάσουν το παιχνιδιάρικο μενού τους με το ταλέντο του Μamadou, προτείνοντάς μας από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.

Η Sardar και o Θωμάς θα μας υποδεχτούν στο café του Myrtillo

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 5 μ.μ.

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο cafe – πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν σε μια συνεργασία με ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Μη χάσετε την πορτοκαλόπιτα του Θωμά, το αρωματικό γλυκό με κάρδαμο και τα πιτάκια με κιμά της Sardar που θα μας σερβίρουν με μπόλικη αγάπη!

H Βlessing και η Γωγώ Δελογιάννη ενώνουν δυνάμεις στη Γαλιάντρα

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

Η δυναμική μαγείρισσα Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, συναντά την πολύχρωμη καντίνα της Γαλιάντρας, με το πιο ενδιαφέρον street food της πόλης. H σεφ Γωγώ Δελογιάννη καλωσορίζει για άλλη μια χρονιά το Cooking #WithRefugees και μαζί με την Blessing θα μας παρασύρουν στο δίλημμα “τηγανητή πατάτα ή τηγανητή plantain;” και πολλά ακόμα στο πιο χαρούμενο κλείσιμο του Φεστιβάλ.

Ο Mahmoud, η Αγγελική και η Νίνα μας υποδέχονται στο Reem στη Μυτιλήνη

Δευτέρα 17 με Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.

Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συριακή κουζίνα με ελληνικά στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο Σύρος ιδιοκτήτης και μάγειρας του Reem, Mahmoud, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις Ελληνίδες συναδέλφους του Αγγελική και Νίνα για να παρουσιάσουν ένα ειδικό μενού για μία εβδομάδα.

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees διοργανώνεται με την υποστήριξη οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη στήριξή τους τη ΜΕΤΑδραση, το Saffron Kitchen Project, την προσφυγική οργάνωση Hidden Goddess καθώς και την Odyssea, που υλοποιεί το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Ακαδημίας για Γυναίκες Πρόσφυγες (Refugee Women Academy), μια πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Επισκέψου το Φεστιβάλ και δείξε την αλληλεγγύη σου!

Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου για το Φεστιβάλ, επικοινωνώντας απευθείας με τα εστιατόρια.

Φωτογράφισε το πιάτο που απόλαυσες, μάθε κάτι από τον/τη σεφ που το μαγείρεψε και μοιράσου ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία στα social media (@UNHCRGreece, #WithRefugees) δείχνοντας την αλληλεγγύη σου τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσει τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη και το κουράγιο των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμου και διωγμών. H Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 εστιάζει στην αλληλεγγύη, για έναν κόσμο που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες, καθώς και στις λύσεις που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ευημερήσουν στις κοινωνίες που τους υποδέχονται και να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ειρήνη και ασφάλεια.

Λίγα λόγια για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με αποστολή να σώζει ανθρώπινες ζωές, να προστατεύει τα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των διωγμών. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1952 και συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές, τους Δήμους, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους πρόσφυγες για να διασφαλίσει την προστασία και την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα του βιοπορισμού και της απασχολησιμότητας, με στόχο την προώθηση ευκαιριών συμπερίληψης των προσφύγων στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης και υποστήριξης τόσο των προσφύγων όσο και των εργοδοτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα