Ένας χυδαίος λομπίστας στη Χαλκιδική και ένα αναγκαίο “ευρωπαϊκό ίδρυμα”

Διαβάζεται σε 4'

Όταν για κάποιους “σαν την Χαλκιδική δεν έχει” ενώ ο Κασσελάκης ίσως βρήκε κάτι κοινό με τον …Σκουρλέτη

Πρόσωπα

«Οι πολιτικές προηγούνται των προσώπων» διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δώσει μια κάποια …υπόσταση στο ανασχηματισμό που θρυλείται πως θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης. Μάλλον για μην του καταλογίσουν ότι κάνει κινήσεις πανικού και «παίζει» με τους υπουργούς.

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως δεν έχουμε ακούσει κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε φυσικά και τον πρωθυπουργό, να μιλά για αλλαγή πολιτικών. Αντιθέτως επιρρίπτουν στον εαυτό τους πως δεν προχώρησαν αρκετά γρήγορα το μεταρρυθμιστικό τους έργο.

Εκτός βέβαια από το νομοσχέδιο για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Όπως φαίνεται εκεί – ένα τμήμα της Ν.Δ – θα ρίξει όλο το ανάθεμα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Λες και η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, η ακρίβεια και η φορολογία των μικρών επαγγελματιών δεν προκάλεσαν καμία δυσαρέσκεια.

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει

Στην Ελλάδα υπάρχουν γραφικές φιγούρες της παραπολιτικής και του λόμπινγκ, που παρασιτούν με τόσο μεγάλη ζέση, φτύνουν εκεί που έγλειφαν και μισούν τόσο πολύ την αξιοπρέπεια, που η απόσταση Αριστερά-μεταπολιτική είναι γι’ αυτούς ένα τσιγάρο δρόμος.

Χαρακτηριστική περίπτωση, ένας κάποτε πειναλέος, που χάρη στην καλοσύνη των συντρόφων του,  πήρε τόση μυρωδιά από εξουσία, που η χάρη του έφτασε μέχρι το real estate της Χαλκιδικής.

Για καθηγητής στη μπουρδολογία και τη χυδαιότητα, μια χαρά τα κατάφερε. Παραφράζοντας τον Ντε Γκασπέρι, μπορούμε να πούμε ότι είναι “τόσο ανίκανος, που είναι ικανός για όλα”

Στο εσωτερικό

To ότι οι πρώτες – μετεκλογικές- αναρτήσεις του Κασσελάκη απευθύνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Αυτές με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι θα μείνει στην προεδρία του κόμματος, ότι τώρα ξεκινά να «χτίζει» και πως δεν θα συμπράξει με την Νέα Αριστερά.

Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι προσπαθεί να προλάβει την αμφισβήτησή του από στελέχη που διαφωνούσαν ούτως η άλλως με τις επιλογές του.

Μήπως όμως στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο κομμάτι για να διαχειριστεί είναι οι φανατικοί οπαδοί του; Το είδος δηλαδή που έχει αποκληθεί «κασσελακίστας» και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;

Γιατί – όπως λένε αυτοί που ξέρουν – δεν πρόκειται για ένα «υπομονετικό» κομμάτι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Περίμεναν να πάρει 25% και βρεθεί σε μία 3ετή ευθεία για να «νικήσω τον Μητσοτάκη» όπως υπόσχονταν. Και προφανώς διαψεύστηκαν εκωφαντικά.

Ο χώρος αυτός δεν πολύ-ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων (π.χ οι 360.000 και πλεόν ψηφοφόροι που έφυγαν ενώ η Ν.Δ έχασε 1 εκατομμύριο ψήφους). Όμως το 14,9 «τους χτυπάει» πολύ άσχημα.

Απλά να σας θυμίσουμε ότι κάποιοι (σχετικά επώνυμοι) εξ αυτών έγραφαν στα social media τον περασμένο Οκτώβριο πως ο Μητσοτάκης θα πάει σε …πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο για να «προλάβει» τον Κασσελάκη πρίν γιγαντωθεί.

Το ίδρυμα

Μια και αναφερθήκαμε στον Στέφανο Κασσελάκη να παρατηρήσουμε και το εξής: Είναι απολύτως βέβαιο πως δεν συμπαθεί τον Πάνο Σκουρλέτη. Όχι μόνον για όσα έχει πει εναντίον του αλλά κι επειδή είναι στην Νέα Αριστερά.

Ίσως όμως να συμπαθεί ιδιαίτερα την …νομοθεσία που ψήφισε το 2017 όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Ιδίως μάλιστα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που συνιστούσε (σχεδόν υποχρεωτική) ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή δηλαδή με βάση την οποία –λογικά- θα ιδρύσει ο Στέφανος Κασσελάκης και το ευρωπαϊκό του ίδρυμα με τίτλο «Center for European Progress».

Έτσι για να ξέρετε τι προβλέπει μεταξύ άλλων αυτό το νομοθέτημα στα άρθρα 4 έως 9 ορίζει την υποχρέωση του ιδρύματος «να γνωστοποιεί εντός σύντομων προθεσμιών στην Επιτροπή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας των υπεύθυνων της οικονομικής εκπροσώπησης, τα δικαιολογητικά-απόδειξη των δαπανών, της τήρησης σχετικού αναλυτικού αρχείου και λογιστικής γραμματείας γ΄ κατηγορίας».

Αυτό πρέπει να γίνει όμως«σε τυχόν εκλογή της Ελλάδας ως έδρα του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος ή ιδρύματος».

Δηλαδή μπορεί εναλλακτικά να έχει έδρα στο εξωτερικό. Νομιμότατα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα