Ανασχηματισμός “στο περίμενε”: Τα καμπανάκια Μητσοτάκη και η ονοματολογία

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Παρότι ο πρωθυπουργός έβαλε στην αναμονή τον ανασχηματισμό χθες, στη ΝΔ εξακολουθούν να ρίχνουν τον κλήρο, ειδικά μετά τα καρφιά Μητσοτάκη για κάποιους στην κυβέρνηση που “είδαν τον κόσμο από ψηλά”

Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησαν με αγωνία χθες το απόγευμα την πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές, αναμένοντας να δώσει στίγμα για τον προσδοκώμενο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί αυτή την εβδομάδα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή θα συνεδριάσει με την τρέχουσα σύνθεση. Δεν ξέκοψε όμως και τα σενάρια ανασχηματισμού, αν και έδειξε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κινήσεις υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κυρίως όμως ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε καμπανάκια στα μέλη της κυβέρνησης. “Το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ενώ διαμήνυσε ότι: “Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό.” 

Δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της ΝΔ είναι λάθος, αποπροσανατολιστική και δεν τον αφορά καθόλου. “Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου αν και αναγνώρισε το πολιτικό κόστος από θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Και ενώ αναγνώρισε ότι το βασικό αίτιο της αποχής των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων (καθώς η ΝΔ έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους) ήταν η ακρίβεια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε “κινήσεις πανικού” όπως μείωση ΦΠΑ, επικαλούμενος τις δημοσιονομικές αντοχές.

Το ερώτημα πότε και πόσο ευρύς θα είναι ο αναβληθείς ανασχηματισμός

Στο γαλάζιο στρατόπεδο προσπαθούν λοιπόν να διαβάσουν τις προθέσεις Μητσοτάκη πίσω από τις αρκετά κρυπτικές δηλώσεις του στον Alpha.

Το πρώτο ερώτημα είναι αφού δεν θα γίνει ανασχηματισμός αυτή την εβδομάδα, θα γίνει την επόμενη, εντός του Ιουνίου ή από τα τέλη Αυγούστου;

Θα είναι βέβαια κάπως παράδοξο την Παρασκευή να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και από Τρίτη να ανασχηματιστεί. (Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τις ευρωεκλογές και κρίσιμο για τις ισορροπίες εν όψει εκλογής προέδρου Κομισιόν.)

Από την άλλη, εάν ο κ.Μητσοτάκης καθυστερήσει υπερβολικά τον προσδοκώμενο ανασχηματισμό, κινδυνεύει οι υπουργοί να ασχολούνται όλη μέρα με σενάρια και όχι με τα υπουργεία τους. Επομένως οι όποιες αλλαγές είναι ζήτημα ημερών.

Οι ενδεχόμενες αλλαγές σε πολιτικές και το ιδεολογικό στίγμα της νέας κυβέρνησης θα παίξουν επίσης ρόλο και θα επηρεάσουν και τις επιλογές προσώπων. Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν το συνηθίζει, αυτή τη φορά το κλίμα παραπέμπει σε σαρωτικό ανασχηματισμό.

Μένει βέβαια να φανεί και στην πράξη, που θα καταλήξει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις συνήθεις καραμπόλες. Όμως άπαντες θεωρούν ότι μετά το αποτέλεμα των ευρωεκλογών δεν αρκούν διορθωτικές κινήσεις.

Οι καυτές πατάτες της ακρίβειας και της υγείας

Στο στόχαστρο των περισσότερων γαλάζιων βρίσκονται πάντως οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Και αυτό καθώς ως βασικοί λόγοι του όχι ευχάριστου αποτελέσματος στις ευρωεκλογές θεωρούνται η ακρίβεια, η δυσαρέσκεια των αγροτών, η καθημερινότητα με αιχμή τα νοσοκομεία, αλλά και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα εάν σε αυτούς τους τομείς αρκεί απλώς η αλλαγή προσώπων ή εάν χρειάζεται – και εάν μπορεί – να γίνει και αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για “σημειακές αλλαγές” στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο πυρήνας της εν λόγω μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει. Επέμεινε επίσης ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ, επικαλούμενος τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Θεωρείται βέβαια δύσκολο να αλλάξει η ηγεσία του Οικονομικών, όπου δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί διάδοχος του κ.Χατζηδάκη, ο οποίος έχει να παρουσιάσει τα θετικά νούμερα ανάπτυξης. Από την άλλη το σενάριο για μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έλυνε το θέμα δια της αναβαθμίσεως.

Το σενάριο αυτό φέρνει τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και ενδεχομένως να αναμένει μία μετακόμιση στις Βρυξέλλες στην περίπτωση που η χώρα μας πάρει το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γεωργιάδης επίσης είναι δύσκολο να αλλάξει δεδομένου ότι έχει αναλάβει μόνο πέντε μήνες πριν στο Υγείας. Ωστόσο ο τομέας της υγείας θεωρείται μία βασική “αχίλλειος πτέρνα” της κυβέρνησης. Και δεν διέλαθε της προσοχής των παροικούντων τη γαλάζια Ιερουσαλήμ ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες στη συνέντευξη του στον Alpha αναφέρθηκε στην υγεία και συγκεκριμένα στα προβλήματα που παραμένουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Ενώ αντίθετα εξήρε την πρόοδο στο κομμάτι των προληπτικών εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για πολιτικούς λόγους ο κ. Γεωργιάδης δεν θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, με ορισμένα σενάρια να τον τοποθετούν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το οποίο επίσης υπάρχουν παράπονα – κυρίως για τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Γεωργιάδης θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στο Ανάπτυξης ή να αναλάβει μία ακόμη καυτή πατάτα, αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εάν θυσιαστεί ως Ιφιγένεια ο κ. Σκρέκας, που κατα τα λοιπά θεωρείται πως δεν τα έχει πάει άσχημα, τίθεται επίσης το ερώτημα ποιος μπορεί να αναλάβει την καυτή πατάτα του Ανάπτυξης, δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα.

Τα σενάρια για το Εσωτερικών και οι δεξιές φημολογίες για το Μετανάστευσης

Οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν επίσης πιθανό η Νίκη Κεραμέως να αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς -παρά τις δημόσιες δηλώσεις-  της χρεώνεται το θέμα του email gate και κυρίως αποτυχία στην επιστολική ψήφο. Δεδομένου ότι ακυρώθηκε το 15% των ψηφοδελτίων επειδή οι πολίτες δεν είχαν κατανοήσει ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβουν αντίγραφο ταυτότητας.

Εάν η κ. Κεραμέως δεν μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, ένα σενάριο θα ήταν να αναλάβει το Δικαιοσύνης από το οποίο εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Το σενάριο ενός υπερυπουργείου που θα προκύψει από τη συνένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με υπερυπουργό τον δημοφιλή Κυριάκο Πιερρακάκη, επανέρχεται επίσης στην επικαιρότητα. Αν και πολλοί βλέπουν τον κ.Πιερρακάκη να παραμένει στο Παιδείας.

Τίθεται επίσης το ερώτημα για αλλαγές στο υπουργείο Μετανάστευσης. Και αυτό καθώς παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στα δεξιά της ΝΔ εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που ζητούν πιο σκληρή πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που είναι ήδη στη χώρα. Ως εκ τούτου κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούσε στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη να έρθει ο Θάνος Πλεύρης. Εάν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κλείσει το μάτι στην άκρα δεξιά, παρά τις δηλώσεις του χθες πως δεν έχει νόημα η συζήτηση περί δεξιάς στροφής.

Το σταυρόλεξο του Μεγάρου Μαξίμου

Βασικό ερώτημα ενός δομικού και ευρύτερου ανασχηματισμού είναι όμως και εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το κενό μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου είχε απλώς καλυφθεί εκ των ενόντων με εσωτερικές ανακατατάξεις. Ο Σταύρος Παπασταύρου φημολογείται ότι θα μπορούσε να επανέλθει είτε στο Μαξίμου είτε σε κάποιο υπουργείο όπως πχ το δύσκολο Δικαιοσύνης.

Ενώ ένα νέο πρόσωπο με επίσημο ρόλο στο Μαξίμου φέρεται ότι θα μπορούσε να είναι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να αναλάβει κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Ο δε Μάκης Βορίδης ενδέχεται να επιστρέψει από το Μαξίμου στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου υπάρχουν παράπονα για το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων το οποίο άνοιξε αχρείαστες πληγές στο παρά πέντε των ευρωεκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα