Κεντροαριστερά: Μια συζήτηση που τρομάζει τον Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Στην επιχείρηση της μετατροπής μιας εκλογικής ήττας σε “νική” εστιάζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αναζήτηση ενός αφηγήματος που να παρουσιάζει την απώλεια  πάνω από 360.000 ψήφων και τριών ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές σχεδόν ως …νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.  Την ίδια στιγμή που επιχειρεί να «μεταθέσει» την συζήτηση για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον «εσωτερικό εχθρό» και μια συνεχή κόντρα με την «Νέα Αριστερά».

Δεν φεύγω

Αυτό δείχνει τόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου όσο και οι δύο απανωτές αναρτήσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο. Στην πρώτη θέλησε να τονίσει πως δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει την «προεδρική καρέκλα» παρά την – αντικειμενική – εκλογική αποτυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά ενώ το 14,9% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ακόμη πιο …πενιχρό στο φόντο των μεγαλεπίβολων προεκλογικών στόχων του Στέφανου Κασσελάκη για ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Πόσο μάλλον συγκριτικά με τις προσδοκίες που καλλιέργησε διεκδικώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι «εγώ θα κερδίσω τον Μητσοτάκη».

Δύσκολο κοινό

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως το εσωκομματικό κοινό του Στέφανου Κασσελάκη, παρότι είχε ως χαρακτηριστικό έναν υψηλό φανατισμό, παρουσιάζεται ιδιαίτερα …ευαίσθητο στην διάψευση των προσδοκιών.

Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στα social media. Εκεί όπου οι οπαδοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ούτως η άλλως αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

Σε αυτό το κοινό φαίνεται να απευθύνεται πρωτίστως μια από τις αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία εστιάζει στην διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ επισημαίνοντας πως «το 23% έγινε 13%». Επίσης κάνει λόγο για μία εκλογική αντιπαράθεση «απέναντι στα αδιευκρίνιστα εκατομμύρια της ΝΔ».

Την ίδια στιγμή με νέα ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει κατηγορηματικά πως «όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει». Εστιάζοντας τα πυρά του στα στελέχη και τους βουλευτές που αποχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η διπλή στόχευση

Η κίνηση αυτή που φέρνει το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει διπλή στόχευση:

Πρώτον: Να «μεταφερθεί» η συζήτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα, που αποτελεί προσωπική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα την πρώτη και μόνη έως τώρα φορά που εκτέθηκε σε  μη εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ιδίως από την στιγμή που πιστοποιεί πως η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν μπόρεσε να αναστρέψει την πτωτική πορεία του κόμματος αλλά διατήρησε την καθοδική τάση ακόμη και σε συνθήκες πρωτοφανούς πτώσης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον: Να απομακρυνθεί η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από οποιονδήποτε προβληματισμό σχετικά με την ανασύνθεση του χώρου της κεντρο-αριστεράς. Για την οποία άλλωστε έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Διονύση Τεμπονέρα

Επίσης άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστα Ζαχαριάδης μιλούν ευθέως για ένα μοντέλο όπως αυτό με το οποίο ηττήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης στις εκλογές για τον Δήμο Αθήνας. Στην αναγκαιότητα ανασύνθεσης έχει αναφερθεί ακόμη και ο Νίκος Παππάς, δίχως όμως ν προβάλλει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Η τάση απόρριψης των κεντροαριστερών σεναρίων από τον Στέφανο Κασσελάκη άλλωστε καταγράφθηκε και  προεκλογικά. Εκφραζόμενη στην αρθρογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την εκτίμηση πως μια τέτοια συζήτηση δεν θα είναι απαραίτητη μετά τις ευρωεκλογές, αφού – όπως υπονοούνταν- τα υψηλά ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Πρόβλεψη που προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, φαίνεται να αντιλαμβάνεται εφόσον υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες μάλλον …περισσεύει. Ιδίως από την στιγμή που από τους υπόλοιπους σχηματισμούς του χώρου του κέντρου και της αριστεράς φαίνεται να αναδεικνύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως εμπόδιο σε οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα