Γράφημα: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έδρες και εκπροσώπηση

Διαβάζεται σε 3'
Γράφημα: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έδρες και εκπροσώπηση
EU buildings in Brussels

Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές ανακάτεψαν την “τράπουλα” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η δημοκρατία είναι ζωντανή» ήταν το μήνυμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024, της συμμετοχής που έφτασε στο 51%. Ήταν ανώτερο (50.66%) των προηγούμενων εκλογών και μολονότι η Ελλάδα έκανε ρεκόρ αποχής, υπήρχαν 14 κράτη-μέλη της ΕΕ που αύξησαν τα ποσοστά της παρουσίας (μεταξύ τους οι Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σλοβακία).

Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, τα δυο πρώτα κόμματα (ΕΛΚ 185 έδρες, S&D 137 έδρες) αύξησαν τις έδρες τους –δεν είχαν απώλειες. Χρειάζονται όμως, τους Φιλελεύθερους για να έχουν την πλειοψηφία, σε μια Ευρωβουλή που θα έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση της -διασπασμένης- ακροδεξιάς.

Σε δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές (S&D) και Φιλελεύθερους, Renew.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως ένα από τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ότι «παραμένει δυνατό το φιλοευρωπαϊκό κέντρο» και ότι οι πολίτες «θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη». «Οι ακραίοι από τα δεξιά και από τα αριστερά κέρδισαν αρκετή στήριξη, γι’ αυτό εμείς τα κόμματα του κέντρου έχουμε ευθύνη να σχηματίσουμε πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκή. Αποτελεί ευθύνη μας να χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες με ομοϊδεάτες μας» τόνισε.

Βαριές ήττες υπέστη και ο άξονας που κινεί την ΕΕ (βλ. γαλλογερμανικός). Χαρακτηριστικά, οι Γάλλοι οδηγούνται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Από το βράδυ των εκλογών, διαλύθηκε η Ευρωβουλή που έφτασε έως αυτές.

Από την επομένη (10/6) άρχισε η διαδικασία συγκρότησης πολιτικών ομάδων και των ηγεσιών τους.

Από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας αν υπάρχει σύμπνοια μπορεί να εκλεγεί και ο/η πρόεδρος. Δεν είναι όμως, υποχρεωτική η ανάδειξη του επικεφαλής που μπορεί και να μεταφερθεί.

NEWS 24/7

Στις 17/6 θα συναντηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τον Ιούλιο και συγκεκριμένα από τις 22 έως τις 25 θα διαμορφωθούν οι επιτροπές.

Από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα κριθεί ο/η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την 1η Δεκεμβρίου θα αναλάβει χρέη το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τους νέους Ευρωβουλευτές, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν για τις λίστες των εκλεγέντων, βάσει των αποτελεσμάτων κι έπειτα από σχετικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα (νομικής ή άλλης φύσεως).

Ακολούθως, θα κινηθούν οι διεργασίες ένταξης των 53 νεοεκλεγέντων οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα, με αυτό που θα τους δεχθεί να κάνει τη σχετική ενημέρωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα