Η αλαζονεία των μικρών: Κασσελάκης – Ανδρουλάκης χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Διαβάζεται σε 3'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Μέχρι τώρα στηλιτεύαμε την αλαζονεία της εξουσίας. Τώρα έχουμε την κενολογία και την αλαζονεία των μικρομεσαίων και των μικρών.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής είχαμε τρεις ηττημένους μεταξύ των εν δυνάμει κομμάτων εξουσίας: τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τις πρώτες, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, αντιδράσεις τους. Για να καταλάβουμε ποιος κατάλαβε τι συνέβη και ποιος θα(ή μπορεί να) κάνει κάτι.

Ο πρωθυπουργός απολογήθηκε. Παραδέχτηκε ότι το κόμμα του δεν έπιασε το στόχο που είχε θέσει, αναγνώρισε ότι οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική πολιτική και υποσχέθηκε βελτιωτικές κινήσεις. Αυτά από τον αρχηγό που το κόμμα του, αν και σε μεγάλη πτώση, εξακολουθεί να είναι πρώτο και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Αντίθετα, από τις πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη απουσιάζει εντελώς η στοιχειώδης αυτοκριτική. Το κόμμα του είχε νέα μείωση του ποσοστού του(το 18% των εθνικών εκλογών έγινε 15% στις ευρωεκλογές), αλλά ο αρχηγός(που-υποτίθεται-ήρθε για να σταματήσει την κατρακύλα) τα μόνο που είπε είναι  «δεν έχω τύψεις για τίποτα», ότι «ήρθα για να μείνω» και ότι «σύντομα θα είμαστε πλειοψηφία». Και έφυγε για διακοπές. Δεν γνωρίζουμε να έκανε κάποια συζήτηση με στελέχη του κόμματος και τι τον συμβούλεψαν, ίσως με τον γίγαντα της πολιτικής σκέψης Παύλο Πολάκη…

Αλλά και στην πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει  ίχνος αυτοκριτικής. Το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες(μεγάλη πτώση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ στη χειρότερη εκλογική στιγμή του) ούτε τη δεύτερη θέση κατέκτησε και το ποσοστό του(13%) παρέμεινε καχεκτικό. Όμως, ο  αρχηγός του κατέφυγε σε ερμηνευτικές αλχημείες,  για να πει στους οπαδούς του ότι «αυξήσαμε τα ποσοστά μας» και να υποσχεθεί(ξανά) ότι θα φτιάξει «εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Δηλαδή, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, αντί να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους για το αρνητικό αποτέλεσμα, αντί να παραδεχτούν ότι  τους παραμύθιαζαν προεκλογικά με «στόχους» και «νίκες», τους τάζουν «πλειοψηφία σύντομα»(ο Κασσελάκης) και «διακυβέρνηση»(ο Ανδρουλάκης). Αυτό θυμίζει την παλιά παροιμία(προτροπή του χωρικού προς τα ζώα) «ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι». Για να το πούμε πιο ωμά, σήμερα οι «νικητές» δευτερότριτοι αρχηγοί απλώς(νομίζουν ότι) δουλεύουν τους ψηφοφόρους.

Το 28% έκοψε τα φτερά της αλαζονείας του Μητσοτάκη και των συν αυτώ. Προσέχουν  τι λένε και μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, για να ξαναμαζέψουν κάποιους από τους ψηφοφόρους που λάκισαν.

Αντίθετα, ο Κασσελάκης του 15% επαναλαμβάνει τις γνωστές προεκλογικές μπούρδες, τι οποίες οι ψηφοφόροι έγραψαν εκεί που έπρεπε. Ο άνθρωπος είναι στον κόσμο του, ζει το μύθο του και (εξ)ευτελίζει κάθε έννοια πολιτικής.

Και ο Ανδρουλάκης του 13%, οχυρωμένος στα τείχη της κομματικής γραφειοκρατίας, αρκείται στο  σημερινό μικρομάγαζο και προσβάλλει την ιστορία του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «παράταξη» και πουλώντας φούμαρα για ελπίδες.

Μέχρι τώρα στηλιτεύαμε την αλαζονεία της εξουσίας, του 41%, του Μητσοτάκη και των δικών του. Τώρα έχουμε την κενολογία και την αλαζονεία των μικρομεσαίων και των μικρών. Οι οποίοι μπορεί και  να νομίζουν ότι συμβαίνει αυτό που λέει ο αρχαίος Αίσωπος: ««Πω-πω, σκόνη που σήκωσα!», είπε η μύγα που καθόταν στο πίσω μέρος του άρματος»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα