Ο Μητσοτάκης κοιτά με ανησυχία τη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν EUROKINISSI

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Γαλλία ο Μακρόν, επισήμανε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg. Ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΚ δεν θα έχει επίσημη συνεργασία με καμία ευρωομάδα στα δεξιά του

Εκτός από τη διαχείριση του όχι ιδανικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να ανησυχεί και για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες θα επηρεάσουν φυσικά και την Ελλάδα.

Και αυτό καθώς η πολιτική κρίση στη Γαλλία μετά τη νίκη του κόμματος Λεπέν, αποδυναμώνει ένα βασικό σύμμαχο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να διατηρήσει τη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, έστω και εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πάρει και τις ψήφους του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για πρόεδρο της Κομισιόν.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και για τη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ειδικότερα ο πρωθυπουργός στο Bloomberg.

Ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν επισήμανε ότι η ΝΔ κέρδισε τις ευρωεκλογές με 28% και με διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο και τρίτο κόμμα. “Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα”, υπογράμμισε. Αναφέρθηκε σε εκλογική κόπωση των ψηφοφόρων ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και παραδέχθηκε ότι “σίγουρα υπήρξε και έκφραση δυσαρέσκειας, κυρίως για το κόστος ζωής”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε όμως επίσης ότι: “Εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τώρα έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές”. Ενώ επισήμανε ότι κόντρα στην τάση στην Ευρώπη όπου κυβερνητικά κόμματα έχουν υποστεί απώλειες, στην Ελλάδα το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ, παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία για στροφή της ΕΕ στην Ακροδεξιά, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε… ψύχραιμος. “Εάν δείτε το συνολικό αριθμό, το ΕΛΚ αύξησε τα ποσοστά του. Η κύρια συμμαχία ΕΛΚ- Σοσιαλιστών- Φιλελεύθερων, που έχει κυβερνήσει ουσιαστικά την ΕΕ δεκαετίες, παραμένει η κυρίαρχη συμμαχία. Το κέντρο κράτησε”, επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε μάλιστα υπερβολές τα περί κύματος Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, αν και παραδέχθηκε τη σημασία της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων στις δύο πιο σημαντικές χώρες της ΕΕ. “Αν δείτε τους αριθμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τη συμμαχία ΕΛΚ- Σοσιαλιστών- Φιλελεύθερων”, σημείωσε όμως ο κ. Μητσοτάκης. Έσπευσε πάντως να διαμηνύσει εκ των προτέρων ότι τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς το ΕΛΚ. Ενώ έκανε λόγο για “momentum για σημαντικές αλλαγές στην ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια”.

“Ο Μακρόν συνεχίζει να εκπροσωπεί τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”

Ο πρωθυπουργός απέφυγε για προφανείς λόγους να σχολιάσει την απόφαση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματος της Μαρί Λεπέν.

Εξέφρασε το σεβασμό του για το Γάλλο πρόεδρο, υπενθυμίζοντας ότι “έχουμε δουλέψει καλά μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία”. Επισήμανε δε ότι ο Μακρόν διασφαλίζει ότι η γαλλική φωνή θα ακούγεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γαλλία θα παραμείνει δύναμη υπέρ της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη θετική στάση Μακρόν όσον αφορά στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, με ένα Iron Dome της ΕΕ και με κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας. Αυτό άλλωστε είναι και ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα μετά τις εξελίξεις σε όλη την ΕΕ και στη Γαλλία ως απότοκο των ευρωεκλογών.

“Κοιτάζω ποιος εκπροσωπεί τη Γαλλία και ο Μακρόν θα συνεχίσει να το κάνει” κατέληξε ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι βέβαια ότι ο Μακρόν ως πρόεδρος μπορεί να έχει σύντομα έναν πρωθυπουργό από το ακροδεξιό κόμμα Λεπέν και το ερώτημα είναι τι συνέπειες θα έχει αυτό ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Γαλλίας. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν βέβαια ιδιαίτερα προσεκτικός αποφεύγοντας να σχολιάσει.

“Ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει και οι αγορές θα κρίνουν το ρίσκο του γαλλικού χρέους. Μπορώ να σας πω ότι χαίρομαι που η Ελλάδα δεν είναι πια η πηγή ανησυχίας για τη ευρωζώνη”, είπε απλώς χαμογελώντας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μακρόν για πώληση Mirage από τη Γαλλία στην Ουκρανία, ο κ Μητσοτάκης είπε: “Δεν συζητάμε επιχειρησιακές επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας δημοσίως. Εχω πει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Έχουμε στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό. Αλλά όταν μιλάτε για μαχητικά, η συζήτηση πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν είμαστε εκεί.”

“Δεν θα υπάρξει επίσημη συνεργασία με ευρωομάδες στα δεξιά του ΕΛΚ”

Όσον αφορά στη δυνατότητα επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και τον κίνδυνο η στήριξη της Τζόρτζια Μελόνι να κοστίσει τη συμμαχία του ΕΛΚ με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, ο κ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο διαπραγματευτής του ΕΛΚ, ήταν σαφής.

“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι η Spitzenkanditatin μας, είμαστε η μεγαλύτερη οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι θα έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται οι τρεις πολιτικές οικογένειες, που ουσιαστικά κυριάρχησαν στο κέντρο και την κεντροδεξιά, δηλαδή ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι. Ενώ πρόσθεσε: “Εάν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, καλοδεχούμενη η στήριξη. Αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη συνεργασία με ευρωομάδες στα δεξιά του ΕΛΚ.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα