Ο τοκετός μέσα στο νερό δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Διαβάζεται σε 3'
Τοκετός μέσα σε νερό
Τοκετός μέσα σε νερό iStock

Η χρήση ειδικής πισίνας για τον τοκετό, σε εγκύους χαμηλού κινδύνου, είναι εξίσου ασφαλής με τον τοκετό εκτός νερού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο τοκετός σε υδατόλουτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών για το βρέφος ή τη μητέρα του, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία αξιολόγησαν 73.229 περιπτώσεις από εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε υδάτινο περιβάλλον για τον τοκετό.

Μάλιστα, οι τοκετοί έγιναν σε 26 δημόσια νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία, μεταξύ 2015 και 2022.

Η ανάλυση εξέτασε το ποσοστό των σοβαρών τραυματισμών στην περιοχή του περινέου που βίωσαν οι γυναίκες που γέννησαν και τον αριθμό των μωρών που χρειάστηκαν αντιβιοτικά ή βοήθεια με την αναπνοή τους στο θάλαμο νεογνών, αλλά και τον αριθμό των μωρών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι ειδικοί αναλύοντας τα αποτελέσματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για τα μωρά και τις μητέρες τους, δεν ήταν υψηλότεροι στους τοκετούς που έγιναν σε νερό από ό,τι στους τοκετούς που γίνονταν με τη συνήθη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι γεννήσεις στο νερό αποτελούν περίπου το 9% των σχεδόν 600.000 γεννήσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας κάθε χρόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες της χώρας, σε όλες τις μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να προσφέρεται ως επιλογή ο τοκετός στο νερό.

«Οι τοκετοί στο νερό είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση σε σχέση με τους τοκετούς εκτός νερού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 60.000 γυναίκες ετησίως χρησιμοποιούν πισίνα ή μπανιέρα τοκετού για ανακούφιση από τον πόνο κατά τον τοκετό, αλλά ορισμένες μαίες και γιατροί ανησυχούσαν ότι οι γεννήσεις στο νερό μπορεί να ενέχουν επιπλέον κινδύνους», δήλωσε η Julia Sanders, καθηγήτρια κλινικής Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και επικεφαλής της έρευνας.

«Υπήρξαν αναφορές ότι τα μωρά θα μπορούσαν να αρρωστήσουν σοβαρά ή ακόμη και να πεθάνουν μετά από γεννήσεις στο νερό και ότι οι μητέρες ήταν πιο πιθανό να έχουν σοβαρούς τραυματισμούς στην περιοχή του περινέου ή μεγάλη απώλεια αίματος. Με την έρευνα θέλαμε να διαπιστώσουμε αν οι τοκετοί στο νερό με μαίες του NHS, είναι εξίσου ασφαλείς με τον τοκετό στο νερό για τις γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών και τα μωρά τους», συμπληρώνει η ίδια.

Ο Peter Brocklehurst, ομότιμος καθηγητής της υγείας των γυναικών στη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Μπέρμιγχαμ, εξηγεί από την πλευρά του ότι «η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την υγεία των γυναικών, δεδομένου ότι το 10% των γυναικών χρησιμοποιούν την εμβάπτιση στο νερό ως ανακούφιση από τον πόνο κατά τον τοκετό, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα έχουν επιπτώσεις για χιλιάδες γυναίκες ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολύ περισσότερες σε όλο τον κόσμο, όπου η εμβάπτιση στο νερό κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι κοινή πρακτική».

«Πολλοί παιδίατροι και νεογνολόγοι ανησυχούν ότι οι γεννήσεις στο νερό μπορεί να ενέχουν επιπλέον κινδύνους για τα μωρά, αλλά η μελέτη αποκαλύπτει πειστικά στοιχεία ότι για τις γυναίκες με εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, δεν ισχύει αυτό», καταλήγει ο καθηγητής Chris Gale, σύμβουλος νεογνολόγος στο Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα