Πέθανε ο παγκόσμιος θρύλος του μπάσκετ, Τζέρι Γουέστ

Διαβάζεται σε 4'
Πέθανε ο παγκόσμιος θρύλος του μπάσκετ, Τζέρι Γουέστ
AP

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ, η φιγούρα του οποίου αποτελεί το logo του NBA.

Πολύ άσχημα νέα ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Τζέρι Γουέστ. Ο άνθρωπος που έδωσε τη φιγούρα του στο logo του NBA.

Όπως γράφει το SPORT24, ο Τζέρι Γούεστ αγωνίστηκε από το 1960 έως το 1974 στους Μινεάπολις Λέικερς (σσ. μετέπειτα Λος Άντζελες Λέικερς). Σε επίπεδο αριθμών είχε 25.192 πόντους (27 κατά μέσο όρο), 5.365 ριμπάουντ (5.8 ριμπάουντ) και 6.238 ασίστ (6.7 κατά μέσο όρο) στην καριέρα του. Στην ίδια ομάδα εργάστηκε και ως προπονητής από το 1976 έως και το 1979.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Γουέστ κατέκτησε 1 πρωτάθλημα ως παίκτης και 8 πρωταθλήματα ως στέλεχος, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές NBA Executive of the Year.

Να σημειώσουμε πως οι Λέικερς έχουν αποσύρει προς τιμήν του Mr Logo τη φανέλα με το No44 και πως ο Γουέστ αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην ιστορία του NBA που αναδείχθηκε MVP των τελικών (1969) χωρίς η ομάδα του να αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

Μεγάλες Στιγμές στην Καριέρα του Τζέρι Γουέστ

1. Κολλεγιακή Καριέρα:

  • Έπαιξε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια (West Virginia University) από το 1956 έως το 1960.
    Οδήγησε την ομάδα του στο τελικό του NCAA το 1959.

2. Καριέρα στο NBA:

  • Επιλέχθηκε ως δεύτερος γενικός επιλογή στο ντραφτ του 1960 από τους Λος Άντζελες Λέικερς.
  • Έπαιξε για τους Λέικερς από το 1960 έως το 1974.
  • Αναδείχθηκε 14 φορές All-Star και 12 φορές στην All-NBA ομάδα.
  • Κέρδισε το πρωτάθλημα του NBA το 1972.

3. Ατομικά Επιτεύγματα:

  • Κορυφαίος σκόρερ των playoffs του NBA τέσσερις φορές.
  • Κέρδισε το βραβείο του MVP των τελικών του NBA το 1969, αν και η ομάδα του έχασε τη σειρά.
  • Είναι γνωστός για το περίφημο “The Logo” που χρησιμοποιείται από το NBA και βασίζεται στη σιλουέτα του.

4. Καριέρα ως Διοικητικός Παράγοντας:

  •  Μετά την αποχώρησή του από το παιχνίδι, έγινε Γενικός Διευθυντής των Λέικερς, όπου συνέβαλε στη δημιουργία των πρωταθλημάτων της δεκαετίας του 1980 και των αρχών του 2000.
  • Αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος για τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, συμβάλλοντας στη δημιουργία της δυναστείας τους.

5. Διακρίσεις:

  • Εισήχθη στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame το 1980.
  • Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 50 μεγαλύτερους παίκτες του NBA όλων των εποχών το 1996.

Ο Τζέρι Γουέστ δεν είναι μόνο ένας θρύλος ως παίκτης, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας, διαμορφώνοντας την ιστορία και το μέλλον του NBA με τις αποφάσεις και την ηγεσία του.

Η φιγούρα του Τζέρι Γουέστ έγινε το εμβληματικό λογότυπο του NBA το 1969, και η ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή είναι γεμάτη ενδιαφέρον. Ας δούμε πώς συνέβη αυτό.

Η Ιστορία του Λογότυπου του NBA

Το 1969, το NBA αναζητούσε ένα νέο λογότυπο που θα αποτύπωνε την ταυτότητα και την δυναμική της λίγκας. Για το σκοπό αυτό, ανέθεσε στον Alan Siegel, ιδρυτή της εταιρείας σχεδιασμού Siegel+Gale, να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο και αντιπροσωπευτικό.

Η Εικόνα που Έμεινε στην Ιστορία

Ο Siegel έψαξε ανάμεσα σε πολλές φωτογραφίες από παίκτες του NBA και κατέληξε σε μια συγκεκριμένη εικόνα του Τζέρι Γουέστ, που είχε τραβηχτεί από τον φωτογράφο Wen Roberts. Η φωτογραφία αυτή απεικόνιζε τον Γουέστ σε μια χαρακτηριστική του κίνηση, συνδυάζοντας δυναμισμό και κομψότητα.

Ο Siegel μετέτρεψε την εικόνα σε ένα απλό και κομψό σχέδιο, με τον παίκτη σε δράση και την μπάλα στο χέρι, πάνω σε μπλε και κόκκινο φόντο. Το NBA ενέκρινε το σχέδιο, και έτσι το νέο λογότυπο έγινε επίσημα το σήμα της λίγκας.

Γιατί Ο Τζέρι Γουέστ;

Η επιλογή του Τζέρι Γουέστ δεν ήταν τυχαία. Ο Γουέστ ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς και αγαπητούς παίκτες της εποχής του, γνωστός για το πάθος, την επιδεξιότητα και την αφοσίωσή του στο παιχνίδι. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν αυτά που το NBA ήθελε να αντικατοπτρίζει το λογότυπό του.

Η Κληρονομιά του Λογότυπου

Παρόλο που το NBA δεν έχει επισημοποιήσει ότι η φιγούρα είναι του Τζέρι Γουέστ, είναι κοινά αποδεκτό. Το λογότυπο του NBA με τη φιγούρα του Γουέστ έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στον αθλητισμό και παραμένει το σύμβολο της λίγκας μέχρι σήμερα, συμβολίζοντας την ιστορία, την παράδοση και την αριστεία του NBA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα