Καλοκαίρι με ακριβές τιμές ρεύματος προμηνύουν οι “αναταράξεις” στις διεθνείς αγορές

Διαβάζεται σε 3'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια ISTOCK

Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι η τιμή κιλοβατώρας στη χώρα μας θα αυξηθεί στα επίπεδα των 18 λεπτών για τα συνήθη «πράσινα» τιμολόγια.

Αυξήσεις στο ρεύμα και μάλιστα σημαντικές προοιωνίζεται η κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης.

Αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις, η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, και η υψηλή κατανάλωση που βάζει στο σύστημα για περισσότερες ώρες τις ακριβές θερμικές μονάδες, στελέχη της αγοράς προβλέπουν πράσινα τιμολόγια στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα ή και ακόμη πιο πολύ. Δηλαδή αυξήσεις 30% έναντι μέσης τιμής 15 σεντς τον Ιούνιο, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ, δεν απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους, όπως έκανε και στις αρχές του μήνα.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακριβό καλοκαίρι, με κίνδυνο οι αυξήσεις να ακυρώσουν τα θετικά οφέλη από τις πτωτικές τιμές τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο μέτωπο της ζήτησης, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν ότι στις αρχές Ιουνίου η αιχμή κυμαίνονταν γύρω στις 7.500 MWh, όταν σήμερα θα φτάσει τις 9.200 MWh, δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση άνω του 20%.

Στο μέτωπο της χονδρεμπορικής τιμής, το Μάιο έκλεισε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ / MWh, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κινείται στα 102 ευρώ, γεγονός που συνδέεται τόσο με το φυσικό αέριο, όσο και με τη χαμηλή συμμετοχή των αιολικών. Σήμερα για παράδειγμα, παρά τις συνθήκες καύσωνα, το καύσιμο που κρατά τα ηνία στο ενεργειακό μείγμα είναι το φυσικό αέριο, με δεύτερες τις ΑΠΕ, καθώς επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Συμμετέχουν με ποσοστό 60% το μεσημέρι με την πληθώρα των φωτοβολταϊκών, αλλά πέφτουν στο 17% τις βραδυνές ώρες, λόγω της απουσίας των αιολικών. Και προφανώς όσο περισσότερες ώρες μπαίνουν στο σύστημα οι θερμικές μονάδες, τόσο επηρεάζονται ανοδικά οι χονδρεμπορικές τιμές.

Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αφορά την επανάκαμψη μιας σταθερής νευρικότητας στην αγορά φυσικού αέριου που υπεραντιδρά σε κάθε είδηση διακοπής της προσφοράς, ανεξαρτήτως της έκτασης που έχει, ακόμη και όταν δεν αφορά κάτι το σημαντικό.

Το πρόβλημα πάντως των υψηλών θερμοκρασιών είναι πανευρωπαϊκό με τις προβλέψεις της Montel’s Energy Quantified να μιλούν για 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τον υδράργυρο στους 35-40 βαθμούς Κελσίου στην Ιταλία και όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Όσο για τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αποθήκες, η πληρότητα κινείται λίγο κάτω από το 72%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα