Η Nasa μετέδωσε κατά λάθος σκηνές έκτακτης ανάγκης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαβάζεται σε 3'
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός AP

Η Nasa ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ISS μετά από μια προσομοίωση αστροναυτών σε κίνδυνο στον διεθνή διαστημικό σταθμό που μεταδόθηκε live

Μια ζωντανή μετάδοση της Nasa από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου κατά λάθος διαδόθηκαν εικόνες μιας εν εξελίξει προσομοίωσης, προκάλεσαν για λίγο παγκόσμια ανησυχία για την υγεία του πληρώματός της.

Η Nasa αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ISS, αφού μια επίσημη ζωντανή μετάδοση πρόβαλε κατά λάθος μια ιατρική άσκηση που προσομοίαζε ένα μέλος του πληρώματος σε ακραία ιατρική κατάσταση σύμφωνα με τον Guardian, προκαλώντας πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δεν υπάρχει καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό”, ανέφερε ο λογαριασμός της Nasa για τον ISS στο X. “Ο ήχος μεταδόθηκε κατά λάθος από μια συνεχιζόμενη προσομοίωση όπου τα μέλη του πληρώματος και οι ομάδες εδάφους εκπαιδεύονται για διάφορα σενάρια στο διάστημα”.

Στις 5.30 μ.μ. CDT (10.30 μ.μ. GMT) της Τετάρτης, τα πλάνα από τη ζωντανή ροή του ISS της Nasa αντικαταστάθηκαν με ένα μήνυμα ότι η ροή είχε “διακοπεί προσωρινά” και ότι το βίντεο θα επανέλθει όταν “αποκατασταθεί η σύνδεση”.

Αμέσως μετά, ένα άτομο που φαινόταν να επικοινωνεί με το πλήρωμα του ISS άρχισε να δίνει συμβουλές σχετικά με μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορούσε έναν “κυβερνήτη” ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω αποσυμπίεσης.

“Έτσι, αν μπορούσαμε να βάλουμε τον κυβερνήτη πίσω στη στολή του, να τη σφραγίσουμε … για κατάλληλη υπερβαρική θεραπεία … Πριν από τη σφράγιση, το κλείσιμο της προσωπίδας και την πίεση της στολής, θα ήθελα να ελέγξετε τον σφυγμό του άλλη μια φορά”, είπε η ομιλήτρια, η οποία συστήθηκε ως χειρουργός πτήσης που εργάζεται στο κέντρο ελέγχου αποστολών της SpaceX στο Hawthorne της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τη Nasa, οι χειρουργοί πτήσης είναι γιατροί με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην αεροδιαστημική ιατρική που εδρεύουν στα κέντρα ελέγχου των αποστολών.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τη δημοφιλή ζωντανή μετάδοση της Nasa στο YouTube καθώς η προσομοίωση συνεχιζόταν και η κατάσταση του “διοικητή” φαινόταν να επιδεινώνεται.

“Ανησυχώ ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά χτυπήματα DCS [ασθένεια αποσυμπίεσης] … δυστυχώς, η πρόγνωση για τον κυβερνήτη είναι σχετικά ισχνή”, δήλωσε ο χειρουργός της πτήσης.

Αρκετοί δημοφιλείς λογαριασμοί που ασχολούνται με το διάστημα τράβηξαν γρήγορα την προσοχή στο περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χρήστη να το χαρακτηρίζει “περίεργο και ανησυχητικό”.

Ο Eric Berger, διαστημικός συντάκτης της τεχνολογικής έκδοσης Ars Technica, χαρακτήρισε την εκπομπή “ειλικρινά τρομακτική”, ενώ πολλοί άλλοι έσπευσαν να προσδιορίσουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για άσκηση.

Η SpaceX διευκρίνισε αργότερα ότι αυτό που άκουσαν οι τηλεθεατές ήταν μια δοκιμή που προφανώς λάμβανε χώρα στην Καλιφόρνια και ότι όλο το εκπαιδευόμενο πλήρωμα ήταν “ασφαλές και υγιές”.

Η Nasa δήλωσε ότι η προσομοίωση δεν σχετιζόταν με κάποια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι τα μέλη του πληρώματος του ISS βρίσκονταν στην πραγματικότητα σε “περίοδο ύπνου” την ώρα που η άσκηση μεταδόθηκε κατά λάθος.

“Όλοι παραμένουν υγιείς και ασφαλείς και ο αυριανός διαστημικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. EDT όπως έχει προγραμματιστεί”, ανέφερε η Nasa στην ανακοίνωσή της.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα