Νέα Ιωνία: SOS εκπέμπει οικοτροφείο με 14 υπερήλικες

Διαβάζεται σε 6'
Ηλικιωμένη (φωτογραφία αρχείου)
Ηλικιωμένη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα κινδυνεύει να μείνει δομή φροντίδας ηλικιωμένων με άνοια, στη Νέα Ιωνία. «Στις 15/6 δεν θα υπάρχει προσωπικό για να φροντίσει τους επωφελούμενους».

Στον «αέρα» βρίσκεται δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Ιωνία, η οποία σε δύο μέρες από σήμερα δεν θα έχει νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία φροντίδα στους 14 επωφελούμενούς της, στην πλειοψηφία τους άποροι υπερήλικες με άνοια.

Το ταμείο της δομής, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και εποπτεύεται από τη διεύθυνση ψυχικής υγείας του υπουργείου υγείας, είναι «μείον» ενώ η διοίκηση δεν έχει μέχρι στιγμής κάποια νεότερη ενημέρωση για το μέλλον της δομής και την τύχη των επωφελούμενων.

Σύμφωνα με εργαζόμενους, λόγω κακοδιαχείρισης μέρους της επιχορήγησης από το προηγούμενο διοικητικό σχήμα του οικοτροφείου, ορισμένες δαπάνες κρίθηκαν μη επιλέξιμες. Το σεβαστό ποσό αυτών των δαπανών παρακρατήθηκε από τις επόμενες εκταμιεύσεις, όπως ορίζει η διαδικασία. Υπό νέα διοίκηση στη δομή, εκκινούνται οι διαδικασίες – σε συνεργασία με τη διεύθυνση ψυχικής υγείας- ώστε μέρος των χρημάτων αυτών να κριθεί επιλέξιμο και τελικά να αποδοθεί στο οικοτροφείο.

Η νέα διοίκηση ξεκινά τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών με τον ολοκληρωμένο φάκελο να αποστέλλεται τελικά στη διεύθυνση ψυχικής υγείας περί τα μέσα Απριλίου.

«Ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες και συλλέξαμε τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνταν και τα αποστείλαμε μέσα Απριλίου στη διεύθυνση ψυχικής υγείας. Παράλληλα, μέχρι να λάβουμε την απάντηση του υπουργείου σχετικά με την εκταμίευση, προχωρήσαμε σε ορισμένες ενέργειες, σε συνεννόηση με το προσωπικό της δομής ώστε να έχουμε περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επωφελούμενους. Κάναμε ήδη αιματηρή οικονομία και παράλληλα αναζητούσαμε συνεχώς δωρεές ή χορηγίες χωρίς όμως οι προσπαθειες μας να έχουν κάποιο αποτέλεσμα», δηλώνει στο NEWS 24/7 η διοικητικά υπεύθυνη της δομής, Σταυρούλα Δημητρακοπούλου.

Οι εβδομάδες περνούν και στα μέσα Μαΐου η διοίκηση του οικοτροφείου επικοινωνεί με την διεύθυνση ψυχικής υγείας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του φακέλου και επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς τα έξοδα «τρέχουν» και το ταμείο αδειάζει, με τη διεύθυνση ψυχικής υγείας να απαντά πως ο φάκελος έχει κατατεθεί στο ταμείο ανάκαμψης και η ίδια η υπηρεσία βρίσκεται σε αναμονή.

«Λίγες ημέρες μετά ενημερώθηκα ότι πρέπει να αποσταλλούν και κάποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά όπως και έγινε. Από τότε μέχρι σήμερα παρά τις επίμονες προσπάθειές μας ούτε εγώ άλλα ούτε και κανένας άλλος εργαζόμενος έχει καταφέρει να λάβει κάποια ενημέρωση από την διεύθυνση ψυχικής υγείας σχετικά με την πορεία του αιτήματός μας», επισημαίνει η κ. Δημητρακοπούλου.

Με τα ταμειακά αποθέματα να μειώνονται συνεχώς και ενώ αρχίζει να επικρατεί μια οικονομική ανασφάλεια και αβεβιαότητα στη δομή, ξεκινά ένα κύμα παραιτήσεων. Σήμερα, γιατροί και νοσηλευτές της δομής έχουν υποβάλει παραίτηση, άλλοι προφορικά και άλλοι γραπτά ενώ άλλοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

«Από τις 20/5 ορισμένοι εργαζόμενοι ξεκινούν σταδιακά να παραιτούνται λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούσε καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να καταβληθεί η μισθοδοσία Μαΐου, και δεδομένου ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη απαντηση για το αν και πότε θα λαμβάναμε τα χρήματα που περιμέναμε. Σταδιακά αρχίζουν να παραιτούνται κι άλλοι ώσπου φτάνουμε στο σήμερα όπου όλοι οι νοσηλευτές και οι γιατροί της δομής έχουν δηλώσει παραίτηση, ορισμένοι προφορικά και άλλοι γραπτά με τελευταία ημέρα εργασίας την 14η Ιουνίου», τονίζει η διοικητικά υπεύθυνη της δομής.

Όπως λέει η ίδια «στις 15/6 δεν θα υπάρχει νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να φροντίσει τους επωφελούμενους. Πρόκειται για ανθρώπους με άνοια, στην πλειοψηφία τους άποροι, που δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν».

«Είμαστε στον αέρα, το υπουργείο είναι ενήμερο από την Πέμπτη 6/6 για την κατάσταση, δεν μπορούμε να προσλάβουμε νέο προσωπικό γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ελάχιστα και δεν υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι θα λάβουμε τα χρήματα τα οποία διεκδικούμε όλο το προηγούμενο διάστημα», καταλήγει η κ. Δημητρακοπούλου.

“Ό,τι και να γίνει αυτή η δομή θα συνεχίσει να λειτουργεί”

Μιλώντας στο NEWS 24/7, o κ. Χριστόφορος Τσατσούλης, υπεύθυνος του γραφείου του κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου, υφυπουργού υγείας αρμόδιου για τον τομέα ψυχικής υγείας, επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση πως έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της δομής καθώς δόθηκε εντολή για εκταμίευση χρηματικού ποσού που θα καλύψει τους μισθούς των εργαζόμενων και τα έξοδα του οικοτροφείου μέχρι τον Αύγουστο που ξεκινάνε οι διαδικασίες για να ενταχθεί η δομή στον τακτικό προϋπολογισμό.

“Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ωφελούμενους που διαβιούν στο οικοτροφείο εξασφαλίσαμε την πληρωμή των εργαζομένων, εξασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του οικοτροφείου. Αυτό που λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως ό,τι και να γίνει αυτή η δομή θα συνεχίσει να λειτουργεί”, σημειώνει ο κ. Τσατσούλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό για το οποίο δόθηκε εντολή εκταμίευσης δεν αφορά την δαπάνη που κρίθηκε ως μη επιλέξιμη, τα απαραίτητα στοιχεία για την οποία έχουν σταλεί για έλεγχο.

Αναφορικά με τις παραιτήσεις του προσωπικού του οικοτροφείου, ο κ. Τσατσούλης αναφέρει πως από τη στιγμή που θα δοθούν τα χρήματα στο οικοτροφείο, η ΑΜΚΕ θα μπορέσει να πληρώσει το προσωπικό. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διαταράσσεται η διαβίωση των ωφελούμενων, ο κ. Τσατσούλης τονίζει πως “έχουμε σχέδιο να τους παραλάβουμε και να μεταβούν σε άλλες δομές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα