Θερμική κάμερα δείχνει ακριβώς πόσο “βράζει” η Αθήνα

Διαβάζεται σε 2'
Θερμική κάμερα δείχνει ακριβώς πόσο “βράζει” η Αθήνα
Η θερμική κάμερα δεν αφήνει απορίες. EΡΤ

Drone με θερμική κάμερα που απογείωσαν συνεργάτες της ΕΡΤ κάνει πολύ ξεκάθαρο πόση ζέστη έχει στην Αθήνα.

Συνεργάτες της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ απογείωσαν τη θερμική κάμερα τους και πέταξαν πάνω από την Κηφισίας, το πρωί.

Οι τηλεθεατές είδαν ένα πορτοκαλί και μοβ τοπίο, με τον άνθρωπο της εταιρείας στην οποία ανήκει το drone που κατέγραψε το καζάνι στο οποίο ‘βράζουμε’, να εξηγεί ότι όπου υπάρχει βλάστηση φαίνεται ότι η θερμοκρασία είναι μικρότερη από εκεί που υπάρχει τσιμέντο. Aπεικονίζεται με πιο σκούρο χρώμα.

«Η διαφορά μπορεί να ξεπερνάει και τους 3 με 4 βαθμούς» εξήγησε ο ειδικός.

Πρόσθεσε ότι «το τσιμέντο πυρώνει όσο συνεχίζονται οι ημέρες του καύσωνα, κάτι που έχει να κάνει με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας».

Ως φαινόμενο θερμικής νησίδας ορίζεται η τάση των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Συνήθως η διαφορά αυτή είναι πιο έντονη κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα.

«Η θερμοκρασία μπορεί να είναι σε μια περιοχή 28 βαθμοί, αλλά εκεί που είναι οι πόλεις και τα κτίρια το μεσημέρι μπορεί να πάει 32 και 33 βαθμούς. Προφανώς το βράδυ δεν πέφτει τόσο πολύ.

Άρα στην πόλη που ζούμε όσο περισσότερο πράσινο έχουμε, τόσο το καλύτερο. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, η διαφορά μεταξύ του τσιμέντου και των περιοχών με βλάστηση θα είναι πιο εντυπωσιακή».

Όπως θα δείτε και στα κτήρια είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και για αυτό είναι πορτοκαλί και κίτρινα. «Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε την πόλη. Μπορούμε όμως, να την κάνουμε λίγο πιο πράσινη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα